Открийте ни и в

Коронавирусът

AstraZeneca иска FDA да одобри лекарството им срещу COVID-19

Данните от изследването на компанията показват, че лекарството намалява риска от хора да развият симптоми на COVID-19 със 77%

публикувано

на

AstraZeneca поиска от Администрацията по храните и лекарствата разрешение за спешна употреба на ново лекарство на компанията за предотвратяване на COVID-19 при хора, които реагират лошо на ваксините поради отслабена имунна система. 

Терапията е с антитела, наречена AZD7442, която може да защити хората, които нямат достатъчно силен имунен отговор към ваксините или да допълни курса на ваксинация за тези, като например военнослужещи, които трябва да засилят допълнително защитата си, посочват от компанията. 

В изявление във вторник английско-шведският производител на лекарства заяви, че е включил данни в своята декларация до FDA от изпитване на късен етап, което показва, че лекарството намалява риска от хора да развият симптоми на COVID-19 със 77%.

Pfizer започва проучване в късна фаза на перорално лекарство срещу COVID-19

Ако бъде разрешено, лекарството вероятно ще бъде ограничено за ползване и ще се прилага само при хора с нарушена имунна система. 

“На първо място ние искаме да защитим тези уязвими групи от населението, които не са били адекватно защитени от ваксината. В крайна сметка обаче здравните власти ще определят от кого ще се употребява лекарството”, каза Менелас Пангалоа, ръководител на научноизследователската и развойна дейност на AstraZeneca. 

Докато ваксините разчитат на непокътната имунна система за разработване на целеви антитела и клетки за борба с инфекциите, AZD7442 съдържа лабораторно изработени антитела, предназначени да се запазят в тялото с месеци, за да ограничат вируса в случай на инфекция.

Това лекарство може да бъде много печелившо за AstraZeneca, ако бъде одобрено, защото  широко използвана ваксина срещу COVID -19 на компанията все още не е одобрена от американските власти.

Резултатите от опитите за терапията с AZD7442, публикувани за първи път през август, са взети три месеца след инжектирането, но компанията се надява, че може да рекламира този лекарствен препарат като едногодишен щит, тъй като изследователите ще проследят участниците в изпитването до 15 месеца.

“Преговорите относно споразуменията за доставка на AZD7442 продължават със САЩ и други правителства”, съобщиха от AstraZeneca.

Терапиите срещу COVID-19, базирани на същия клас моноклонални антитела, се разработват и от конкуренти като Regeneron, Eli Lilly и GlaxoSmithKline в партньорство с Vir, конкурирайки се за ролята на тези компании в лечението и превенцията на вируса. 

През юли от AstraZeneca заявиха, че очакват да поискат одобрение в САЩ на COVID ваксината на компанията през втората половина на тази година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено