Открийте ни и в

Любопитно

„Baby Shark Dance“ бие „Despacito“ по гледания

Оригиналната детска песен „Baby Shark“ се появява в Съединените щати преди повече от 100 години

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Видеоклипът „Baby Shark Dance“ на южнокорейската образователна компания „Пинкфон“ постави рекорд с над 10 милиарда гледания в YouTube, съобщи ТАСС.

Клипът е заснет в повече от 100 варианта на 11 езика по света. В него малко момче и момиче пеят песен за бебе акула и нейното семейство, а също така танцуват на фона на анимационни кадри. Видеото е публикувано за първи път в YouTube през 2016 г. За няколко години то успява да изпревари най-популярните видеоклипове на световната музика по брой гледания, включително „Despacito“ на Луис Фонси.

Преди година видеото „Baby Shark Dance“ влезе в Книгата на рекордите на Гинес като най-гледаното в Ютюб. Самите автори на песента обясняват рекордната популярност на работата си с факта, че клипът много харесва на децата в Южна Корея и САЩ. Според представители на компанията всяко дете гледа този клип десетки пъти на ден, като по този начин умножава броя на гледанията.

Оригиналната детска песен „Baby Shark“ се появява в Съединените щати преди повече от 100 години и е много популярна сред американските деца в началото на 20 век.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Любопитно

Св. Евтимий Търновски удря по земята с пръчка, за да я затопли. Ето кой днес празнува имен ден (СНИМКИ)

В отделни селища на Пиринския край св. Евтим се почита като покровител на чумата

публикувано

на

от

Виж цялата статия

На днешния ден, 20 януари, Православната църква почита паметта на търновския патриарх Евтимий Велики.

През втората половина на XIV в., щедро подкрепяна от владетел и аристократи, българската култура изживяла своя нов подем. Книжовникът, който допринесъл най-много за културния възход и чието творчество оказало най-силно влияние не само в България, но и извън нейните граници, бил патриарх Евтимий.

Той произхождал от известния болярски род Цамблак. Роден около 1325-1332 г. в Търново, получил първоначалното си образование в манастира „Св. Богородица Одигитрия“, където се и замонашил. Около средата на века бъдещият патриарх се преместил в Килифаревския манастир.

По онова време светата обител била един от центровете на исихазма в България. Евтимий станал последовател и най-близък помощник на известния исихаст Теодосий Търновски. През 1363 г. той придружил учителя си в Константинопол и след смъртта му останал известно време в Студийския манастир във византийската столица.

Св. Евтимий се прощава с гражданите на Търново

Свети Евтимий Търновски е средновековен духовник и книжовник, който е известен в българската история като последния патриарх на Второто българско царство.

Патриарх Евтимий е църковен глава през най-тежкото за българите време – падането под турско робство.

След като убили голяма част от семействата на болярите, завоевателите извели патриарх Евтимий пред градските стени, за да бъде посечен пред очите на хилядното население.

Духовният водач благословил насъбралите се хора и коленичил с наведена глава, но когато палачът вдигнал брадвата, за да го убие, ръката му се вкаменила.

След това смъртното наказание е било отменено и патриархът е бил заточен според непълните сведения в Бачковския манастир, където починал на 74-годишна възраст.

Според обичая на този ден се коли черно петле във всяка къща, където има момче

В отделни селища на Пиринския край свети Евтим се почита като покровител на чумата. В град Лясковец се вярва, че светецът покровителства родилките и техните рожби. Затова на деня му трябва да се направи курбан.

Според поверието на българите от Демирхисарско „свети Евтим удря земята с пръчка и така я затопля и билките започват да поникват”.

Днес имен ден празнуват хората, носещи имената Евтим и Евтимий. От гръцки името Евтим означава благодушен.

На 20 януари според българската народна традиция се празнува Евтимовден или наричан още Петларовден/Петльовден.

В народната обредност днешният ден се отбелязва като символ на плодовитостта на момчетата. Петльовден е български народен празник, тачен най-вече в Източна България за здраве на момченцата.

С кръвта от петела трябва да се направи кръст върху вратата за предпазване от болести

По народному празникът е известен като Ихтим, Ихтима, Петльовден, Петеларовден или Петларовден. Последните три названия са свързани с основната обредна практика – жертвоприношение на петел във всяка къща с мъжка челяд. В онези домове, където има момиченца, стопаните колят обикновено ярки за тяхно здраве.

Краката на птицата се хвърлят на покрива на къщата, а перата й се запазват. С тях бабите кадят болни или урочасани деца.

В Странджанския край, където народният култ към св. Евтим е особено развит, всяка жена коли за здравето на своите деца черен петел. Според местните вярвания св. Евтим е господар на детските болести и той предпазва от „детешката“ и „вънкашната болест“ – детски паралич и епилепсия.

В Пловдивско денят е известен под името Черна или Църън ден. Тук освен принасянето в жертва на черен петел или кокошка се спазват и редица забрани. Не се върши женска работа, не се къпят, не правят сватби, за да не “църнеят”, т.е. да не жалят починал.

Според обичая на този ден се коли черно петле във всяка къща, където има момче. Кръвта от петела трябва да пръсне по вратата на дома, около нея или по оградата. Освен това с кръвта трябва да се направи кръст върху вратата за предпазване от болести и

да се нарисува кръст върху челото на момчето, за да е здраво.

Тази традиция е свързана с легендата за цар Ирод, който заповядал да убият всички мъжки деца, за да умре и Христос.

В друга история обаче се смята, че заколването на петел по българските земи на този ден е възникнало от времената на турско робство. Тогава българите, в чиито къщи е имало момчета, колили птицата и разпръсквали кръвта й около къщата, за да не взимат децата им за еничари.

Така, когато турците минавали около българските къщи и виждали кръвта, са мислели, че вече са взели детето от този дом.

Петлето се вари доста дълго и се готви като чорба с ориз, с булгур и др. Майките месят прясна пита, зелник, баница, които поднасят греяно вино, подсладено с мед и подправено с черен пипер. Обредната храна от сварения петел и краваите или начупената на парчета пита раздават по съседите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Любопитно

Преводите с цифрови юани в Китай достигнаха $13,78 милиарда

261 милиона лични портфейла са създадени в рамките на приложението

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Съобщава се, че преводите, направени с цифровата валута „e-CNY“ (електронен юан), която се пилотира в Китай, са достигнали 87,57 милиарда юана (13,78 милиарда долара).

Цоу Лан, ръководител на финансовите пазари на Народната банка на Китай, даде информация за пилотното внедряване на системата, наречена Цифрова валута/Електронно плащане (DC/EP) на пресконференция.

Zou заяви, че към края на 2021 г. броят на трансферите при пилотното изпълнение е надхвърлил 8,08 милиона, а сумата, прехвърлена в тези трансфери, е достигнала 87,57 милиарда юана – 13,78 милиарда долара.

Споделяйки информацията, че 261 милиона лични портфейла са създадени в рамките на приложението, Zou заяви, че Централната банка ще продължи своята научноизследователска и развойна дейност в областта на цифровата валута и ще насърчава използването на електронния юан в продажбите на дребно, обществени услуги и други сфери.

По-рано Народната банка на Китай забрани търговията с независими цифрови валути. Страната има за цел да бъде пионер в тази област в света със своята официална цифрова валута, наричана още „e-CYN“. Цифровият юан, разработен от 2014 г., беше използван за първи път в пилотни приложения в град Синдзин и нов квартал Сяонган.

Му Чанчун, ръководител на Института за изследване на цифровите валути на Централната банка, обяви през октомври 2021 г., че 140 милиона индивидуални и 10 милиона корпоративни портфейла за дигитални юана са създадени в рамките на пилотни приложения, а паричният обмен достигна 62 милиарда юана (9,76 милиарда долара).

През новата година Народната банка на Китай разшири обхвата на пилотното приложение и пусна мобилното приложение в магазините на Apple за iOS и Android, за да се използва като електронен портфейл за цифровия юан.

Приложението беше въведено в експлоатация в 12 града и региона, включително градовете Шанхай, Синдзин, Кингду, Чанша, Сукоу, Сиан, Кингдао, Дайлан, новата зона Xiaongan в провинция Хайнан, провинция Хибей и съоръженията и районите в Пекин и градовете Канджиаку, където ще се проведат зимните олимпийски игри.

В Китай, където системите за онлайн плащане са широко използвани, използването на пари в брой вече е намаляло значително. Интернет компаниите Alipay на Ant Group и WeChat Pay на Tencent Holding са по-търсени от паричните преводи.

Предвижда се новата цифрова валута, разработена от Централната банка, да допринесе за развитието на вече развиващите се инфраструктури за онлайн и мобилни разплащания, като тези системи на практика ще улеснят прехода към цифрова валута.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Новата дата на отложената 64-та церемония „Грами“ е 3 април

Тази година церемонията ще се състои в Лас Вегас

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Обявена е новата дата на церемонията по връчването на наградите Грами, която е най-голямата вечер в света на музиката. „Грами“, кое.ято преди това беше отложена заради Covid-19, ще се проведе на 3 април.

Церемонията по връчването на наградите „Грами“ трябваше да се проведе на 31 януари в Crypto.com Arena в Лос Анджелис, САЩ.

Наградите „Грами“, които ще се проведат за 64-ти път тази година, ще се състоят на 3 април в Лас Вегас, САЩ.

Водещ на церемонията ще бъде комикът Тревър Ноа. Номинираните за наградата бяха обявени през ноември, но церемонията, която трябваше да се проведе на 31 януари, беше отложена поради нарастващите опасения на Omicron.

В изявлението на медия CBS се посочва, че церемонията по награждаването, която трябваше да се проведе на 31 януари, е отложена поради несигурността, създадена от варианта на омикрон. „Очакваме с нетърпение да проведем церемонията на по-късна дата, която ще бъде обявена скоро“ , се казва в изявлението.

Церемонията по връчването на наградите Грами беше отложена от 31 януари за 14 март миналата година поради епидемията от коронавирус и се проведе в конгресния център на Лос Анджелис с по-голямата част от хората навън.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА