Открийте ни и в

USA Политика

Барак Обама ще се закълне с две библии

публикувано

на

Президентът Барак Обама ще направи символичен жест, свързан с традицията по полагане на президентска клетва, като се закълне за втория си мандат с ръка, положена не върху една, а върху две библии. Едната е била притежание на Мартин Лутър Кинг, а другата – на Ейбрахам Линкълн, съобщават организаторите на церемонията. Включването на библията на Кинг е особено важно – полагането на клетвата е на 21 януари, национален празник в чест на убития лидер на движението за граждански права, който произнесе емблематичната си реч „Имам една мечта“ преди 50 години пред мемориала на Линкълн. Обама ще застане с лице към мемориала, докато произнася клетвата си.

Двете библии символизират борбата за равенство в Америка, която започна с дързостта на Линкълн да премахне робството преди 150 години, продължи с гражданското движение за права на цветнокожите американци и достигна кулминацията си с избирането на Обама – първия президент афроамериканец. Библията на Кинг, която според децата му той използвал в началото на кариерата си катo проповедник, никога досега не е била атрибут в церемония по полагане на клетва на американски президент. Обама използва библията на Линкълн, върху която 16-ият президент на САЩ се заклел през 1861 г.

Според организаторите на клетвената церемония г-н Обама планира да постави лявата си ръка върху двете библии, подредени една върху друга. Още не е определено коя ще е отгоре, но вероятно библията на Кинг ще е отдолу, понеже е по-широка.

Конституцията не изисква използване на библия по време на президентската клетва. Началото на тази традиция полага Джордж Вашингтон с библия, която грабва набързо от „Масонска ложа №1 на Свети Йоан“ за клетвата си на 30 април 1789 г. в Ню Йорк. Оттогава президентите използват обичайно библии с историческо или лично значение, включително семейни реликви. Обама не е първият президент, избиращ две библии – преди него това са правили Хари Труман през 1949 г., Дуайт Айзенхауър през 1953 г. и Ричард Никсън през 1969 г.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

USA Политика

Голямата US игра

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Мануел Зелая

Раян Грим, „Хъфингтън пост“

Служители на разузнаването са шокирани, че Русия, изглежда, се меси в президентските избори в САЩ, но за някои поддръжници на Бърни Сандърс това е просто обрат. Ким Недъртън, делегат от Лейкууд, Колорадо, каза, че не е толкова важно дали агенти на руския президент Владимир Путин са хакнали имейли на Националния демократичен комитет. И може би това е малко поетично правосъдие за Хилъри Клинтън според Недъртън. „Не е ли интересно, че нейната кампания сега преживява същото нещо, което тя извършваше по отношение на други страни“, каза Недъртън, докато очакваше в понеделник през нощта речта на Сандърс. „Тя го направи в Хаити, направи го и в Хондурас, а сега й се връща и тя говори за него емоционално“, обяснява той. В действителност намесата в чужда политика е голяма американска игра, с която Клинтън е на „ти“.

За повече от 100 години, без значително прекъсване, САЩ са правили каквото могат, за да повлияят на резултата от изборите – включително и до убийството на политици, за които е установено, че са недружелюбни. От лагера на Клинтън не са съгласни, че това, което се е случило в Хондурас, е същото, което сега прави Русия с нас. „Просто тук няма еквивалентност“, заяви Джеси Лерич, говорител на г-жа Клинтън. Но това, което е вярно, е: САЩ са се месили в много повече чужди избори за разлика от обратното. Склонността на САЩ за намеса в политиката в Латинска Америка е нещо, по което Сандърс и Клинтън рязко се разминаха по време на дебати през март. „Мисля, че САЩ трябва да работят с правителствата по целия свят, не да участват в смяна на режими, каза Сандърс. – И всички тези действия между другото в Латинска Америка родиха много силни антиамерикански настроения.“ Феноменът е толкова широко разпространен, че в Латинска Америка е разпространена следната шега: Въпрос: Защо досега в САЩ няма държавен преврат? Отговор: Защото във Вашингтон няма посолство на САЩ.

Хондурас

В началото на мандата на Хилъри като държавен секретар през 2009 г. хондураските военни свалиха с преврат демократично избрания президент Мануел Зелая. ООН осъдиха военния преврат и Организацията на американските държави лиши Хондурас от членство, призовавайки към възстановяването на Зелая на поста му. Вместо да се присъедини към международните усилия за изолиране на новия режим, Държавният департамент на Клинтън настоя за нови избори и реши да не обявява, че се е случил военен преврат. „Ако правителството на САЩ обяви, че някъде има преврат, веднага трябва да бъде прекратена всякаква помощ, включително хуманитарна помощ. Подкрепата, която ние предоставяхме по това време, е за много, много бедни хора“, каза Клинтън, когато беше попитана за Хондурас през април. „Така че нашата оценка беше, че ние само ще влошим положението чрез наказване на населението на Хондурас, ако огласим преврата, и веднага ще трябва да спрем всички помощи за хората. Трябваше да забавим действията и да се опитаме да спрем всичко, от което правителството може да се възползва, само не и да наричаме преврата преврат.“

Имейлите, които бяха огласени неотдавна за събитията тогава, показват, че Клинтън и нейният екип са работили зад кулисите, за да предотвратят усилията на съседните демокрации чрез Организацията на американските държави за възстановяване на власт на избрания президент.

Гватемала

През 1954 г. ЦРУ свали гватемалския президент Якобо Арбенц. На власт е поставена военна диктатура, която ще бъде по-податлива към борбата с комунизма и защита на „Юнайтед фрут къмпани“, с която тясно са свързани братята Алън и Джон Фостър Дълес, съответно директор на ЦРУ и държавен секретар. По това време в Гватемала е Че Гевара, марксисткият революционер. Той по-късно ще каже на кубинския лидер Фидел Кастро, че свободното и отворено общество на Гватемала е това, което е позволило на ЦРУ да проникне и да свали Арбенц. Кастро трябва да върви в обратната посока, ако иска да остане на власт, казал Че. Той последва съвета на Че Гевара и успя да устоява на безкрайните опити на ЦРУ за убийството му или за извършването на преврат. Страничната щета беше свободата в Куба.

Иран

Когато в Иран избират политика националист Мохамед Мосадък, САЩ се намесват и осъществяват военен преврат през 1953 г., ръководен от агента на ЦРУ Кърмит Рузвелт. Престъплението на Мосадък е национализирането на британска петролна компания, предшественик на „Бритиш петролиъм“, и предизвиква загриженост в параноичните братя Дълес, че се ориентира към Съветския съюз.

Поставеният от САЩ за ръководител на Иран Мохамед Реза Пахлави, иранският шах, и неговото репресивно управление доведоха до ислямската революция. Това въстание впоследствие създаде брутален репресивен режим в Иран, клиентски терористични групи в Близкия изток, жестоко сектантско насилие в Ирак и ядрена безизходица.

Хаити

Трудно е да се каже за каква специфична намеса говорим, когато става дума за Хаити, поради големия брой спонсорирани от САЩ преврати и намеси там. Поне никой от тях не е бил наблюдаван по времето на държавния секретар Клинтън. Но бележките, които „Уикилийкс“ разпространи, намекват, че Държавният департамент в сътрудничество с местни собственици на фабрики е помогнал за потискане на увеличението на минималната работна заплата в карибската страна. Междувременно Фондация „Клинтън“ свърши някои доста впечатляващи работи в Хаити.

Конго

Малкълм Икс веднъж нарече лидера на конгоанската независимост Патрис Лумумба „най-великия мъж, стъпвал някога на африканския континент“. Лумумба ръководи антиколониална кампания за отстраняване от Конго на управляващите белгийци и се превърна в първия избран национален водач. САЩ се заеха почти веднага да го свалят и убият, след като видяха в лицето на Лумумба (неправилно, както се оказа) пионка на Съветския съюз. Белгийците поведоха в заговора срещу Лумумба, но САЩ бяха готови да участват. Когато той най-накрая беше заловен, бе измъчван и убит. За да не научи обществеността за престъплението, той беше залят с киселина, за да изчезне тялото му. Обаче киселината не стигна на убийците, поради което те смачкаха, насякоха и разчлениха тялото му на парчета, разпръсквайки останките в област, която по-късно ще бъде кръстена „Лумумба“.

Индонезия

Друг водач, който оказа съпротива на въвличането му в студената война между САЩ и Съветския съюз, беше Сукарно от Индонезия. След като комунистическата партия се класира на четвърто място при едни от изборите там и Сукарно им предложи пропорционално участие в неговото правителство, САЩ изпаднаха в паника и тайно подтикнаха военните към брутално прочистване на страната от комунисти. Хиляди загинаха, а армията се превърна в най-мощната институция в страната. Тя бързо свали от власт Сукарно през 1967 г. и смачка демокрацията. Едва през миналата седмица съдебен състав на Международния трибунал в Хага определи САЩ заедно с Австралия и Великобритания като съучастници в престъпления срещу човечеството през 1965 г. в Индонезия.

Виетнам

Когато французите се изтеглиха от Виетнам през 50-те години на миналия век, те бяха определили скоро след това да се проведат избори. Ставаше все по-ясно, че комунистическият водач Хо Ши Мин ще спечели с голямо мнозинство. Така че САЩ се намесиха и поставиха Нго Дин Дием за водач на новата страна, която признаха като Южен Виетнам. Националните избори бяха отменени, но САЩ все още търсеха начин да покажат, че марионетният режим има политическа подкрепа. Затова бяха назначени избори, на които Дием спечели с абсурдния резултат от 98.2%. Американските медии определиха случилото се като сериозен израз на волята на виетнамския народ. Администрацията на Джон Кенеди направи всичко, на което бе способна, за да подпомогне през 1963 г. извършването на преврат срещу Дием, който в крайна сметка беше убит. През втората половина на 60-те САЩ започнаха война за защита на измисленото правителство, която струваше живота на 58,000 американци и вероятно на 2 млн. виетнамци.

Афганистан

Изборите през 2014 г. не протекоха, както планираха САЩ (за разлика от предишните през 2009 г., белязани от измама, която даде победата на любимеца на Държавния департамент Хамид Карзай). Така че САЩ ги обявиха за несправедливи и създадоха нов пост, непредвиден в афганистанската конституция – главен изпълнителен директор на държавата (нещо като шеф на предприятие). Идеята бе, че това е по-добре, отколкото да спечели някой, който Америка не харесва.

Това, което обединява всички истории, разказани дотук, е не само, че те разпалват антиамериканските настроения, но и директно работят срещу интересите на САЩ в дългосрочен план. Когато ЦРУ притискаше президента Барак Обама с плана си за въоръжаване на „умерените“ бунтовници, стремящи се да свалят Башар Асад в Сирия, той им зададе провокативен въпрос: Имаме ли анализ дали някога подобна помощ е вършила работа?

Анализът бе направен, но дори агенцията да е открила такива примери, нито един от тях не бе оповестен. Сред другите антипримери е, разбира се, Осама бен Ладен, на когото САЩ плащаха, за да се сражава срещу Съветския съюз. Всички помним какво чудовище излезе от него после.

 

Патрис Лумумба малко преди жестокото му убийство

Мохамед Мосадък

Нго Дин Дием

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

USA Политика

Втори мандат за Барак Обама+ВИДЕО

публикувано

на

Виж цялата статия

Сегашният президент на Съединентите американски щати вече е и бъдещият президент. Според  данните на BG VOICE, Обама си осигури втори мандат с 303 на 206  вота от избирателната колегия.

Противно на очакванията Обама спечели преди денят да е свършил – в 23:18ч. източно време. Много от прогнозите очакваха битката да продължи до рано сутринта в сряда. Все още не бяха ясни резултатите от Флорида, Вирджиния, Колорадо, Аляска. 

Обама спечели най-оспорвания щат Охайо, който му донесе 18 гласа в избирателната колегия. След това математически стана невъзможно да загуби изборите. Обама взе и оспорваните Айова, Вашингтон както и Уисконсин. Изненадата тук е, че републиканският кандидат за вицепрезидент Пол Раян е от Уисконсин и партията разчиташе на това, за да спечели в щата.  

Обама губеше в началото на изборния ден след като екзит половете от източната и централната част на САЩ ставаха ясни един по един. Исторически силата на републиканците идва от щатите в централната част на страната, но те имат по-малко гласове в Избирателната колегия. След като стана ясно, че Обама печели Калифорния, който има 55, и Орегон, който има 7, шансовете на Ромни значително намаляха. Ромни спечели Мисури, но след това не останаха щати, които са били исторически оспорвани, или които обикновено гласуват за кандидат на пепубликанската партия.

Най-голяма подкрепа Обама е получил от малцинства, женския вот и от не толкова консервативни гласоподаватели. 

От лагера на Ромни отказаха в началото да признаят загубата, тъй като състезанието за Охайо е твърде оспорвано и се надяваха, че нещата да се обърнат след като всички гласове са преброени. Около час по-късно, Ромни излезе на сцената и благодари на всички за подкрепата като каза, че жена му Анн би била чудесна първа дама. Той добави, че вярва в Америка и хората, които живеят в Америка и се надява страната да продължи да просперира.

На своята Twitter страница Обама написа: “Това стана заради вас. Благодаря!”

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

USA Политика

Убийства по списък

публикувано

на

от

Виж цялата статия

снимки “Ню Йорк Таймс”

Всеки е чувал за Овалния кабинет на американския президент във Вашингтон. Малко обаче знаят какво е Ситуационна зала и какво прави в нея шефът на Белия дом. Там нещата са на живот и смърт в буквалния смисъл на думата. Всеки вторник той получава списък, изготвен от разузнаването, който прилича на албум – със снимки и кратки биографии на заподозрените. В конкретния случай става дума за 15 предполагаеми бойци на терористичната мрежа „Ал Кайда“, които трябва да бъдат ликвидирани. Президентът Обама проучва внимателно снимките и текстовете към тях, а вътре фигурират и няколко американски граждани, и обмисля какво да се прави. През май списъкът съдържаше и имената на двама заподозрени тийнейджъри. Едното е момиче. „На колко години са тези хора? Ако терористите вече използват деца, значи ние се движим в съвсем различна фаза“, казва г-н Обама докато разглежда фотографиите.

Това се повтаря всяка седмица по време на срещите на г-н Обама със съветниците по въпросите на националната сигурност и по-конкретно на тези, свързани с тероризма. Заседанията на тази секретна комисия, оглавявана от президента, се провеждат винаги в т. нар. кризисен център в Белия дом. Там се взима решението дали даден предполагаем терорист да бъде ликвидиран, или заловен жив. „Ако се отдаде възможност издирван екстремист да бъде ликвидиран от безпилотен разузнавателен самолет, но при акцията да има опасност за живота и на членове на семейството му, тогава решението на президента Обама придобива и морално изражение“, казва съветникът на Обама по въпросите на националната сигурност Томас Донилън.

По-твърд и от Буш

Г-н Барак Обама наследи програмата с разузнавателните самолети, използвани за целенасочено ликвидиране на терористи, от предшественика си г-н Джордж Буш. През 2009 г. едновременно с разширяването на терористичната дейност в Йемен Пентагонът увеличи полетите на безпилотни самолети. Нов връх в програмата беше достигнат в Пакистан, смятан далеч не само от Вашингтон за люлка на тероризма. Именно там се състоя ликвидирането на шефа на „Ал Кайда“ Осама бин Ладен през май м.г. Според президентския съветник по въпросите на тероризма г-н Джон Бренан целенасоченото ликвидиране на предполагаеми терористи не е самоцел, а „последно средство, в случай че заподозреният не може да бъде заловен“. В действителност обаче при Обама има значително увеличение на смъртните случаи. Едно от възможните обяснения за това е, че президентът не желае да разширява печално известния лагер в Гуантанамо, Куба, където се държат предполагаеми терористи. По данни на Пентагона от март т.г. в Гуантанамо са задържани общо 171 души.

Много спорове предизвика акцията по ликвидирането на родения в САЩ духовник Ануар ал Аулаки, укрил се в Йемен, за да планира оттам нападения в Америка. Тогава лично президентът Обама взе решението за неговото премахване. По време на операцията заедно с Ал Аулаки загина и още един американски гражданин, който изобщо не беше в списъка с предполагаемите терористи.

На война като на война

Въпреки някои успехи войната срещу тероризма, водена от президента Обама, засега е все още твърде далеч от начертаните цели. Откакто той влезе в Белия дом, Йемен и Пакистан са по-нестабилни, отколкото преди това, а антиамериканските настроения в тези страни са по-силни от всякога. Войната с безпилотни самолети се превърна в зловещ символ на американската политика срещу тероризма, която не се спира пред никакви препятствия, включително смъртта на невинни хора. Тази водена от въздуха война обаче има своите безспорни предимства. Тя е евтина и не застрашава живота на американски граждани. Равносметката от войната на г-н Обама срещу тероризма разбива разпространеното схващане, че демократите не отдавали достатъчно значение на темата за националната сигурност. Преди четири години едва ли някой е предполагал, че правозащитници от цял свят ще критикуват антитерористичната политика на г-н Барак Обама още по-яростно, отколкото това прави противникът му за президентския пост от лагера на републиканците г-н Мит Ромни.

Американската кампания да се използват безпилотни самолети за ликвидиране на въоръжени бунтовници в други държави отговаря на международното право, заяви в началото на май съветникът на президента за борба с тероризма Джон Бренан. Той говори в навечерието на първата годишнина от ликвидирането в Пакистан на Осама бин Ладен от американски командоси. „Тук съм, защото президентът

Обама ни инструктира да бъдем по-открити пред американския народ

относно тези усилия“, каза Бренан във вашингтонския център „Удроу Уилсън“. „Тези цели са законни“, добави той и цитира позициите на администрацията, американската конституция и приетия след 11 септември 2001 г. закон за употреба на военна сила.

„Що се отнася до международното право, САЩ са във въоръжен конфликт с „Ал Кайда“, талибаните и свързаните с тях сили в отговор на атаките от 11 септември и ние можем да употребяваме сила според правото за национална самозащита“, заяви още г-н Бренан и допълни: „В международното право никъде не е записано, че е забранена употребата на безпилотни самолети за тази цел или нещо, което да ни забранява използването на смъртоносна сила срещу нашите врагове извън активната зона на бойното поле, особено когато съответната страна е съгласна, не може или не желае да предприеме действия срещу заплахата.“ Бренан заяви, че не е вярно, че САЩ предпочитат да избиват заподозрените терористи, вместо да ги пленяват. „Не използваме сила, когато си поискаме. Има ограничения от принципите на международното право, включително уважаването на националния суверенитет и законите на войната“, допълни той.

Джо Бекър, Скот Шейн, „Ню Йорк Таймс“

 

Лице, което вече не е в списъка: Ануар ал Аулаки. Президентът заповяда убийството му и той бе ликвидиран

Иракчани слушат речта на Обама в Кайро през юни 2009 г., в която обеща да протегне ръка към мюсюлманския свят

Ислямисти протестираха в пакистанската столица Исламабад срещу топлите връзки на страната им със САЩ само дни след като президентът Обама пое поста през януари 2009 г

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Най-любопитните продукти на CES 2013

http://bg-voice.com/public/files/gallery/568.jpg Изложението за потребителска електроника CES 2013 в Лас Вегас и тази година се опитва да зададе посоката на развитие...

Затвори