Открийте ни и в

BG Следа

Bella С.: „Бялата Тина Търнър“ делила една сцена с Ерос Рамацоти, „Джаксън брадърс“ и Джъстин Бийбър (ВИДЕО)

Българката е звезда в Швейцария, класира се втора в местната „Евровизия“ и е член на журито на конкурса

публикувано

на

Assen

„Казвали са ми, че брат Илия Миланов, който ми направи водно кръщене в Тунджа до Ямбол, откъдето съм тръгнала, като ме видял и чул на сватба, възкликнал: „Това е бялата Тина Търнър! Същата енергия като нея – раздаваща се, зареждаща, мотивираща, танцуваща…“ Когато ме кръсти, още повече ме изненада. Каза ми: „Твоята музика е лечебна, тя ти е от Господа“ – разказва развълнувана Белла.

И сякаш за да ме шашне още повече, добавя: „Поп Климент от Варна ми каза същото: „Ти си инструмент в ръцете на Бог. Ти даваш една чистота и топлина и успокояваш душите на хората. И това не си ти. Това е Божественото присъствие в теб…“

Bella С.: „Бялата Тина Търнър“, делила една сцена с Ерос Рамацоти, „Джаксън брадърс“ и Джъстин Бийбър

Не съм срещала друг музикант на такова високо ниво, който така да си обича работата в пиано барове като нея. „Била съм много пъти и на голямата сцена, но най-голямото училище е малката сцена. Да свириш и пееш в големи зали или да трупаш милиони лайкове в социалните мрежи – това далеч

не е критерият, че си супер талантлив“

коментира дамата.

От 26 млрд. долара до нула: Акционер в компанията на българин загуби милиардите си за седмица

„Казвай ми Белла“, уточнява тя. Името й е Борислава Шишкова, но толкова свиква с творческия си псевдоним Bella C, че всички днес я наричат така. Тя е истинска звезда в Швейцария. Делила е една сцена и е била аплодирана от звезди като Ерос Рамацоти, Тина Търнър, Нели Фуртадо, Джъстин Бийбър, Шака Кан, Джеси Джей.

Има много бегли спомени от детството си в Ямбол, когато е на 7 години, седнала на дивана в дневната и пише ноти. „Въобще нямах представа от ноти, но ми беше попаднала някаква нотна тетрадка. Показах я на баба ми и казах: „Това аз съм го написала и ти трябва да го разчетеш, защото това ще работя“, спомня си Белла.

Bella С.: „Бялата Тина Търнър“, делила една сцена с Ерос Рамацоти, „Джаксън брадърс“ и Джъстин Бийбър

Bella С.: „Бялата Тина Търнър“, делила една сцена с Ерос Рамацоти, „Джаксън брадърс“ и Джъстин Бийбър

Баба й е първият човек, който я открива за музиката – забелязва, че десетмесечна, тя трака с дрънкалката си в такт с музиката. Петгодишна я води на горния етаж, където живее диригентката на цигулковия оркестър в Ямбол Виолета Вълкова. „Това дете е изключително талантливо – казва Вълкова. – Не чакайте да стане късно, да започваме още сега“. Учителката разкрива пред нея чудния свят на музиката. Близо 10 години Белла

учи едновременно пиано и солфеж

и пее в пионерския хор в Ямбол. Завършва и училище с музикална паралелка.

Три бременни жени, като три орисници предначертават пътя на Белла. Когато е на 14 години, я канят в представлението „Страсти и контрасти“ на мястото на бременна актриса – ролята е с пиано. А Белла се озовава на една сцена с Калоянчев, Лолова и Васил Попов, освобождават я от училище и тя цяла година обикаля България с трупата.

„Калата много ме харесваше, казваше: „Браво, моето момиче, давай!“. Лолова пък ми викаше: „На добър път, красавице, много си талантлива!“, спомня си Белла. Всички мислят, че талантливата Белла ще стане актриса, но тя започва да свири и пее в един от най-реномираните ресторанти на Ямбол. „Така че Белла на 15 години стана певица“, смее се тя. Музиканти я канят да замине с тях за Кипър, тъй като едната им колежка е бременна. Учи бързо 40 песни репертоар и няколко дни преди 17-тия си рожден ден пристига на пристанището в Никозия.

Bella С.: „Бялата Тина Търнър“, делила една сцена с Ерос Рамацоти, „Джаксън брадърс“ и Джъстин Бийбър

„В Кипър видяха, че „това малкото е изключително талантливо и с класическо образование по музика“ и ме ангажираха навсякъде“, смее се Белла. Тя записва поп пеене в Нов български университет при Ангел Заберски, плюс звукотехника. „Много скоро открих, че моето най-голямо училище беше животът“, казва Белла. В Кипър остава за 3 години.

„Като направя сега една ретроспекция, винаги съм била self made. Всичко съм постигнала абсолютно сама, без ничия помощ, и сякаш някаква невидима ръка ме е държала и ми е казвала: „Давай, сега ще вървим в тази посока“, споделя тя.

След Кипър заминава за Швейцария по покана на българин, защото негова колежка е забременяла. „Трета бременна в живота ми!“, смее се Белла. Отива уж за малко през 1999-а, а

вече 23 години е там

Установява, че най-добре се продава, когато си е сама мениджър. Славата й се понася от уста на уста, канят я на семинари, сватби, рождени дни. Открива, че е свирила и пяла в около 55 от 100-те най-реномирани хотели в Швейцария, Австрия и Германия. Участва в тв предавания като „Song Contest“ и в шоуто „Art On Ice“, където пее заедно с Нели Фуртадо, групата „Simply Red“, Джеймс Морисън, Джеси Джей и Шака Кан.

С Ерос Рамацоти откриват хотел „Мандарин“ в Бодрум, Турция. „Там беше и Мила Йовович и аз директно на сръбски я почнах: „Добро, драго ми е да се опознаемо“, смее се Белла. Наскоро покрай нея минала Шаная Туейн, а българката само извикала на микрофона: „Обичам те!“.

Брансън върна парите на Шефкет Чападжиев, не може да го прати в Космоса (ВИДЕО)

Най-вълнуващата й среща е с Тина Търнър в Гстаад – един от най-луксозните курорти. „Знаехме, че ще дойде, и цяла вечер въртя главата и я чакам“, самоиронизира се Белла. В един момент разбира, че Тина се е прибрала в стаята си. „Супер разочарована, реших да изпея една нейна песен ей така, дори и да не ме чуе. Изпях „When The Heartache is Over“ – тананика Белла. – Разбирам обаче, че Тина Търнър ме вика. Казах, вие майтапите ли се с мен. Но тя наистина ме чакаше в бридж залата на хотела, с мъжа си, швейцареца Ервин Бах, шеф на Sony Music.“

„Боже, ти ли пя преди малко? Браво, браво, не те видях, но те усетих“, й казва Тина Търнър и

разтваря ръце за прегръдка

„Беше различна интерпретация, но много ми хареса… Леле, какви са ти ледени ръцете!“ Тя започва да духа в ръцете на Белла, слага ги на врата си. „Тръгвам с треперещи крака към пиано бара, по едно време тя застава зад гърба ми. Дошла да види къде работя. Беше поразена от огромните ми тетрадки с целия ми репертоар – тогава около 700 песни, които аз записвах на ръка“, разказва Белла.

Днес репертоарът й е от 1000 песни на английски, немски, френски, италиански, испански, португалски, корейски, турски, джуиш, български и руски. А стилът е „бел поп“ – нейният собствен оригинален стил. През 2016 г. е на косъм от „Евровизия“, като представител на Швейцария, класира се втора. После я канят в журито на конкурса и вече две години го прави. „Всички си мислят, че като станеш известна, и ще завалят оферти. Точно обратното – решиха, че след „Евровизия“ хонорарите ми са станали безбожно високи и никой не може да си ме позволи. В техните очи аз бях Звездата, но си изгубих клиентелата“, споделя Белла.

Bella С.: „Бялата Тина Търнър“, делила една сцена с Ерос Рамацоти, „Джаксън брадърс“ и Джъстин Бийбър

Като актриса в театралната постановка „Pension Schöller“.

Канят я отново на театрална сцена в една комедия – „Pension Schöller“, която се играе в Швейцария и Германия, както и в „The Milllowisch Theather“ в Кьолн. Там е румънска репортерка, кисела лелка, много любопитна и досадна. Но когато си хвърли очилата и мантото и седне на пианото, запява божествено, а публиката е във възторг. „Българското чудо“ – пише за нея пресата в Швейцария и Германия.

„Обаче музиката си ме влечеше и ме искаше, тя е като дрога за мен. Седна ли на това пиано, всичко ми минава – и болки, и мъки, и негативни мисли. Пристрастена съм, искат го и душата, и тялото ми“, откровеничи Белла. Тя се завръща отново към музиката, има пак участия с Шака Кан, с групата „Джаксън Брадърс“ – братята на Майкъл Джаксън. „Големият, Джереми Джаксън, дори ме ухажваше, единият музикант от група „The Hurts“ също“, смее се Белла.

През март една жена на улицата я кани да се снима във филма The Palace – гротескна комедия с продуцент Роман Полански, а Белла е на снимачната площадка с Мики Рурк. „Полански е на 90 години и беше пълен с енергия, скачаше по столовете, обясняваше разпалено“, казва Белла.

В последно време е запалена да

се развива като пиджей

пиано-дисководещ. „Ще си купя пиано, което виси като китара на гърдите“, решила е неуморната Белла. През август тя е издала албума „Скитница“ с български песни заедно с талантливия композитор Калин Димитров. „Скитница“, това съм аз – вечно пътуваща с куфарите, вечно търсеща нещо, без да знае какво“, казва Белла.

Bella С.: „Бялата Тина Търнър“, делила една сцена с Ерос Рамацоти, „Джаксън брадърс“ и Джъстин Бийбър

Като участничка в швейцарската „Евровизия“.

„Написах 100 поеми, от хубави по-хубави, и вярваш ли ми, това не бях аз. Сякаш нечия ръка държеше ръката ми. Появяваха се без грам корекция. Е, разбрах какво значи муза – минава ти през гръбнака, настръхваш и само хващаш листа и писалката, то почва да се лее и не го ли запишеш, изчезва. Онзи ден в телефона си съм открила още поеми, писани по време на пътуване. Пишех и на торбичките за повръщане в самолетите. Имам около 10 торбички, написани отпред и отзад, защото тогава ме хваща музата“, разказва Белла през смях.

Мечтата й е да напише книга за себе си – откъде е тръгнала и през какво е минала. „България? Тя е винаги в сърцето ми – вълнува се Белла. – То си е почти като повторно влюбване. Веднъж Христо Димитров от ансамбъл „Българе“ ме заведе на фестивала в Жеравна. И аз облечена в тая носия красива… И като писнаха тия гайди, и една възстановка на Априлското въстание, и като ревнах… Сякаш усещах българщината да ми тече във вените. Нещо като че ли се отключи в мен и сега ми е все по-хубаво да се прибирам в България. Като минат 3 седмици в Швейцария, веднага купувам самолетен билет за вкъщи.“

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено