Открийте ни и в

Хай-тек

Безкабелно спокойствие

Avatar

публикувано

на

Безжичните слушалки може да са голямо изобретение, но има нещо още по-велико от тях – безжичните слушалки с технология за потискане на околния шум. Освен да ви освобождават от бремето на кабелите, те сериозно ограничават външния шум, като ви позволяват да слушате музика с по-ниска сила на звука и в най-гъстонаселения офис или докато пътувате в самолет. Нещо повече, дори и без да пускате музика на тях, може да ги използвате просто да блокират околния шум, за да вършите на спокойствие работата си или просто да си почивате.

Ако първите модели шумопотискащи слушалки не впечатляваха с качеството на възпроизвеждане на музиката, последното поколение не отстъпват почти по нищо на „жичните“ си събратя от висок клас. Ето селекция на 5 от най-сполучливите модели, които са налични на пазара тази година. Sony WH-1000XM2 второто поколение на слушалките на Sony е попадение точно в десетката – ненатрапващ се дизайн, изключително удобни възглавнички от мемори пяна, отлично качество на звука в почти всички музикални жанрове. Те се управляват чрез чувствителен на докосване панел на лявата слушалка и издържат 30 часа с едно зареждане на батерията. Поддържат и некомпресирани безжични аудиоформати като AptX, AptX HD и AAC, имат и опцията да пропускат външен шум, ако някой говори директно на вас.

Bose QuietComfort 35 II – поредното поколение на тези слушалки е еталон в електронното потискане на шума. Неслучайно те са задължителен аксесоар за често пътуващите със самолет на дълги разстояния. Нивото на потискане на шума може да се регулира, а чрез свързването им с Google Assistant може да контролирате с глас пускането на песни и силата на звука.

Батерията работи 20 часа с едно зареждане, а лекотата им дава усещане, че изобщо не носите слушалки. Поддържат некомпресирани музикални формати.

Продуктите на британския бранд Bowers & Wilkins са известни не само с качеството на възпроизвеждане на звука, но и с отличния си дизайн. Ако търсите шумопотискащи слушалки, които изглеждат като луксозен моден аксесоар, PX са точно за вас. Направени от кожа и алуминий, те са леки и имат три предварително зададени настройки – за офиса, града и по време на полет. Качеството на звука е отлично, потискането на шума не е толкова добро като това на Bose и Sony. Шумопотискащите слушалки могат да бъдат и в съвсем компактни размери. „Тапичките“ Sony WF-1000X предлагат фантастичен звук и прилично заглушаване на звука, като се има предвид компактният им размер. Не очаквайте чудеса с батерията – с едно зареждане издържа до 3 часа, но кутийката им за съхраняване може да им осигури заряд за още два пълни цикъла, така че часовете стават 9, но с изчакване. Не поддържат некомпресираните безжични стандарти.

И без да се охарчвате толкова много, може да купите чифт прилични безжични слушалки на добра цена. Urbanistaa Seattle дават възможност за работа до 12 часа с едно зареждане на батерията. Ако токът свърши, може да слушате с тях музика и през кабел – нещо рядко срещано в този ценови ранг. Аудиоекспертите обръщат внимание, че звукът от тях е с добро качество, като залагат на средните честоти вместо на бумтящите баси. Но не поддържат некомпресирани формати.

 

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
4 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Хай-тек

$1 млн. награда за този, който измисли новия климатик

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия

$1 млн. е наградата в конкурс за изобретяване на нова технология за климатика. Той е обявен от своеобразна коалиция, предвождана от индийското правителство и американската неправителствена организация за екологични изследвания Rocky Mountain Institute (RMI). Конкурсът Global Cooling Prize е за проектиране на следващото поколение системи за охлаждане на въздуха. Причината е, че сегашната технология не може да бъде поддържана още дълго.

Истината е, че климатиците са на близо 100 години и не са еволюирали много, а технологията им на практика е същата, каквато е била в деня на изобретяването им.

Разбира се, макар и почти стогодишна, тя продължава да е революционна за планетата ни, защото без нея животът в много райони би бил непоносим. Днес

климатизацията е жизненоважна

и за компании и технологии, които разчитат на контролирана температура и влажност, каквито са и интернет сървърите например.

Всичко това обаче си има и своята цена: охлаждането на въздуха е отговорно за 10% от потреблението на електричество на планетата, твърди Международната агенция по енергетика, пишат CNN и webcafe.

И докато светът се затопля, търсенето на климатици само ще нараства, особено в развиващите се държави. Това на свой ред ще увеличава ефекта, който охлаждащите устройства имат върху климата, като допълнително затопля Земята, създавайки порочен кръг.

Затова инициаторите на конкурса възлагат много на него.

Има 1,2 млрд. устройства за климатизация на помещения, инсталирани в момента, но броят им ще нарасне до 4,5 млрд. към 2050 г., се казва в доклад на RMI.

„Ефектът от това върху търсенето на електричество ще е огромен. Дилемата е, че така се стига до щети за околната среда, които не можем да си позволим. Това е типът климатична заплаха, която не виждате особено в огледалото за задно виждане, но когато погледнете какво предстои, е огромна“, коментира управляващият директор на RMI Иън Кембъл.

Global Cooling Prize задава специфични препоръки за участниците, на които е възложена задачата да проектират решение за охлаждане с пет пъти по-малко ефект върху климата от тези, които са популярни в момента. Това означава, че евентуалният победител в конкурса ще може да даде решението, с което да се противодейства на ефекта върху околната среда от очакваното

нарастване на търсенето на климатици

За да постигнат тази подобрена ефективност, предложените проекти могат да бъдат по-скъпи от сегашните климатици (но цената не бива да е повече от два пъти по-висока). По-високата цена на теория ще бъде компенсирана от по-ниските текущи разходи.

„Ако технологията е два пъти по-скъпа и използва една четвърт от електричеството, цената ще се избие за около 2 и половина години“, обяснява Кембъл.

Участниците също така трябва да спазват седем допълнителни правила, повечето от които целят да предотвратят това, което Кембъл нарича „нежелани последици“. Сред тях попадат прекомерна употреба на вода или на редки изкопаеми, както и ограничения за изгарянето на гориво и изолацията.

Журито на конкурса е подготвило кратък списък от осем финалисти, които ще изготвят функциониращи прототипи. Те ще бъдат подложени на изпитания и в лабораторни, и в реални условия в жилищен блок в Делхи.

Състезанието е привлякло над 2100 участници от 95 държави. От дълъг списък от 139 екипа, осемте избрани финалисти са били наградени с 200 000 долара за разработка на прототипи и доставката им в Индия за изпитания през лятото на 2020 г.

Три от осемте финалисти са от Индия, три са от САЩ и по един от Великобритания и Китай.

„Имаме три големи производители, един университет с много напреднала технология и четири по-малки участници, навлизащи в тази ниша, без да са в бранша, с някои много новаторски и различни подходи“, обяснява Кембъл.

Предложените проекти използват широка гама от технологии, от парна компресия до изпарително охлаждане. Barocal, стартъп, произлизащ от разработка на университета Кембридж, използва технология за твърдотелно охлаждане, вместо традиционни

течни охладители

които може да предизвикат теч с времето.

Междувременно проектът на Kraton, тексаска химическо-инженерна компания, предлага решение, което използва просто вода, като по този начин напълно премахва основния механичен компонент на климатиците – компресора, за да направи проекта по-достъпен.

Други участници се фокусират върху ограниченията на сегашните климатици, от рода на липсата на контрол върху температурата и влажността едновременно. Дизайнът, предложен от американския стартъп M2 Thermal Solutions, позволява на потребителите да задават и конкретна температура, и ниво на влажност в помещението.

Трудно е да се прецени какво ще представляват тези предложени нови машини, преди да бъдат направени реални прототипи, но несъмнено те ще дебютират и с нова естетика, тъй като повечето от дизайните в шортлиста са базирани на фундаментално различна технология в сравнение с традиционните климатици.

Победителят, който ще бъде оповестен през ноември 2020-а, ще получи награда от 1 млн. щатски долара. Тогава започва и реалното предизвикателство: да бъде убеден светът, че традиционните климатици имат нужда от замяна.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

„Епъл“ разработва телефон без портове

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

До 2021 г. „Епъл“ планира да пусне телефон без никакви портове. Устройството ще разчита на изцяло безжично зареждане и синхронизация

От доста време се говори, че „Епъл“ работят по премахването на кабела за зареждане и синхронизация на iPhonе, но се предполагаше, че той ще бъде заменен с USB-C порт. Такъв се използва за iPad Pro и лаптопите на компанията.

С появата на iPhone 7 от компанията успешно премахнаха порта за слушалки. Сега хендсфри се включва в същия порт, който зарежда телефона. Премахването и на този елемент ще освободи място за подобрения, най-вече върху издръжливостта на телефоните към прах и вода.

Ако промяната бъде въведена, тя ще е за по-скъпата версия на телефоните.

През 2021 г. компанията е възможно да представи и подобрена по-голяма версия на бюджетния си телефон iPhone SE.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Направиха ферма за биопродукти… под метрото

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Ултрамодерна ферма за отглеждане на зеленчуци работи от септември в град Сангдо в Южен Сеул. Тя е уникална по рода си в целия свят, защото е разположена под метрото в града, но дава пълноценна възможност за отглеждане на биопродукти в страната, която се бори за всеки квадратен метър земя.

Фермата е разположена на 394 кв. м, които са разделени на четири сектора: остъклена вертикална ферма, по-малка самостоятелна умна ферма в преносим контейнер, пространство за обучение за деца и магазин. Зеленчуците се отглеждат в среда с лед-осветление и хидропоника – метод за отглеждане на растения без почва – (корените им са потопени във вода със специални подхранващи торове – бел.ред), като до момента са събрани 8 вида зеленчуци. „Тъй като жителите на града са силно загрижени за здравето и чистотата на въздуха, ние не вкарваме въздуха от градската среда или метрото, а използваме филтрираща система“, казва Ким Сунг-ун, управител на фирмата, изградила фермата под метрото.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada