Открийте ни и в

България

BG вълкът от Уолстрийт – Ню Йорк обвини българин в схема за $100 млн.

Групата на Петър Михайлов завишавала изкуствено цените на акции по метода “pump-and-dump”. САЩ искат да го екстрадират от България, за да го съдят

публикувано

на

BG вълкът от Уолстрийт – Ню Йорк обвини българин в схема за кражба на $100 млн.

Българин, заедно с още девет души беше обвинен от прокуратурата в Ню Йорк в участието в схема за кражба на 100 млн. долара. Петър Михайлов, споменат в разледването като „Петър Българина“, е бил един от мозъците на пирамида, действала на принципа „pump-and-dump“. Това е измама с ценни книжа, която включва изкуствено завишаване на цената на евтини акции чрез фалшиви и подвеждащи данни, за да се продадат далеч по-скъпо.

По тази схема в продължение на години, групата, в която е участвал и Михайлов, е спечелила 100 млн. долара.

По думите на Деймиън Уилямс, прокурор от Ню Йорк, който е работил по случая, Михайлов и съучастниците му, са привличали дребни инвеститори, които са се надявали на печалба, а след това не са получавали и цент.

Ударът по Уолстрийт и връзката на най-богатия българин в САЩ с него

Петър Михайлов е бил задържан в България

според разпространените от прокуратурата на Ню Йорк документи

Акции по задържането на останалите членове на групата е имало и в Канада, Испания, Монако, Турция и на Бахамските острови.

Роналд Бюер е бил задържан във Великобритания, Къртис Уилям Ленър, Кортни Васеор и Юлиъс Ксурго са арестувани в Канада. Антони Коркуланич е бил приклещен от полицията в Испания. Доменик Калабриго е задържан на Бахамите.

САЩ вече са изпратили искане за екстрадирането на повечето обвиняеми, включително и на Петър Михайлов.

„Схемата „pump-and-dump“ е направила всички обвиняеми много богати. Междувременно дребните инвеститори са изгубили всичко“, каза прокурор Джеймс Уилямс.

Той разяснява и схемата. Участниците в схемата са използвали мрежа от фиктивни компани, разпръснати по целия свят. Парите са били превеждани към тях, за да се изгубят следите на парите. Чрез сложни трансакции, те са се опитвали да скрият произхода на откраднатите пари, които се оценават на над 100 млн. долара.

„Обвиненията в четвъртък трябва да дадат ясен знак на всички, които се опитват да обират хората през борсите в Америка. Където и по света да се намирате, ние ще ви открием“, каза още прокурор Уилямс.

В разкриването на престъплението се е виключило и ФБР

„Подобни схеми подкопават доверието в нашите финансови пазари“, каза зам.-директорът на ФБР Майкъл Дж. Дрискол.

Името на Петър Михайлов се появява и в разследване от 2008-а година, отвново в САЩ и отново в обвинения за пазарни манипулации. Тогава те са в размер на 32 млн. долара. Престъплението се разкрива след доклад на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC).

Не е ясно дали съвпадението на имената е случайно или става въпрос отново за Петър Михайлов, но тогава той има съучастник – друг българин на име Юри Марков.

Заедно с още четирима души те са участвали в схема за изкуствено повишение на цените на акциите на компанията Homeland Safety International (по-рано известна като Sniffex).

Според данните на SEC в периода октомври 2004 г. – април 2006 г. Михайлов и Марков са придобили контрол върху Sniffex, като продавач е Марк Линдберг. Цената на сделката е 100 хил. щатски долара плюс 2 млн. акции на дружеството, които не се търгуват на пазара. Линдберг пък се съгласява да прехвърли на българите 15 млн. от бъдещите “свободно търгуеми” акции на компанията и се ангажира да намери изпълнителен директор (в лицето на Пол Джонсън).

По-късно чрез публично предлагане компанията продава 15 млн. от акциите си на регистрирана в Невада фирма и три физически лица, също жители на Невада. Тъй като

купувачите не са свързани лица със Sniffex

те не подлежат на регулациите на федералните закони и след публичното предлагане могат да препродават своите акции без ограничения.

Според SEC обаче и четиримата купувачи (фирмата и трите физически лица) са подставени лица на Марк Линдберг, които непосредствено след предлагането прехвърлят книжата на Марков и Михайлов. Те, от своя страна, отново чрез подставени лица, прехвърлят около 3,75 млн. акции на швейцарските граждани Николас и Ивона Клаусгард, които ги получават по сметка на контролирана от тях фирма.

В периода март 2005 г. – април 2006 г. Михайлов, Марков и Джонсън провеждат промоционална кампания, която има за цел да “надуе” цената на акциите на Sniffex, както и търгуваните обеми. Кампанията е фокусирана върху основния продукт на фирмата – детектор за ръчни гранати, изобретен от Марков, който според компанията щял да подпомогне войната с глобалния тероризъм.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА