Открийте ни и в

Български истории

BG имигранти от цял свят в подкрепа на нуждаещи се в Родината

Една благородна идея, която привлича все повече българи от чужбина. Вижте разказите на някои от тях.

„Ангели за България“ обединява българите в цял свят, които искат да помогнат

публикувано

на

Само преди няколко месеца, точно на Разпети петък, една млада, но бързо набираща сили благотворителна организация прави първите си официални стъпки. Датата 17 април ще остане завинаги в паметта на нашата сънародничка Стела Иванова, която от ранни детски години посвещава времето и сърцето си да помага на нуждаещите се. Съвпадението с големия християнски празник организаторите приемат като добра поличба. Всичко започва в Лондон, точно в пика на епидемията от Covid-19, като лъч надежда. Под името „Ангели за България“ Стела основава организацията с цел да събере на едно място български имигранти от цял свят в подкрепа на нуждаещи се семейства в Родината.

Почти две години Стела обмисля идеята и търси най-добрия вариант за старт на инициативата.

Още като дете Стела разбира, че да помага на другите е нейно призвание. Още като тийнейджър във Видин тя отделя време, за да се среща с деца, лишени от родителски грижи. С времето започва да организира и други благотворителни акции и това за нея

остава страст за цял живот

„Аз съм философ по душа, загрижена съм за хората, боли ме, когато виждам страдание, и съм от тези, които се застъпват за онеправданите. Обичам да се боря за тях. Да им давам надежда и вяра в доброто, да им показвам, че може. Смятам, че всеки трябва да е пътеводна светлина и че смисълът на живота е да покажем най-доброто, на което сме способни“, казва Стела.

Семейството на Емил и Евгения Йорданови са благодарни за протегнатата ръка.

Макар и да не се познава лично с всички организатори, тя лесно намира съмишленици, готови да запретнат ръкави в името на доброто.

„Без значение къде се намираме по света в момента, ние винаги ще си останем българи. Не трябва да забравяме откъде сме тръгнали и преди да си зададем въпроса „Какво ни даде България“, трябва да си отговорим на друг по-важен въпрос – „Какво ние дадохме и направихме за България“, казва Диди Митева, която прегръща идеята на Стела и активно помага на организацията с маркетинг и реклама.

Стела Иванова създава Фейсбук групата „Ангели за България“, която само за няколко месеца вече е събрала над близо 3000 последователи. Техните дарители и съмишленици са пръснати по целия свят – включително Великобритания, САЩ, Германия, Испания, Гърция, Италия, Португалия, Мексико, Австрия и други страни, които са на хиляди километри от България, но обединени от една обща кауза – да дадат надежда на страдащите в Родината.

„Ангелите“ си партнират с няколко организации, сред които „Интеракт Пловдив – Филипопол“, фондация „Спаси Човека“, „Мечти и отбори – България“.

„Подкрепяме възрастни хора, които изнемогват, хора в неравностойно положение, тежко болни и многодетни семейства. Партньорите ни в България имат предварително изготвен

списък на нуждаещите се по райони хора

Обикновено ние ги подпомагаме с провизии от първа необходимост, като пакети с храна, перилни и почистващи препарати и лекарства“, обяснява Диди.

Всеки дарител сам избира каузата, която да подпомогне, като има възможността да прави автоматични плащания всеки месец или пък еднократно. Парите постъпват в сметката на „Ангели за България“ и от там за избраната от дарителя кауза.

На 1 май, само няколко дни след официалното създаване на организацията, „Ангелите“ вече са събрали средства за подпомагането на 15 семейства, засегнати от Covid-19 в Габровския район в размер на над 1402 евро. С над 1200 евро са подпомогнати 45 възрастни хора от Враца и околните села.

Току-що е приключило и събирането на средствата по следващата им кауза, като общата сума е 6300 лв. Със събраните средства ще бъдат подкрепени „Логопед в будна кома“ със сумата от 2400 лв. и 45 спешно нуждаещи се в Чирпанския регион, които ще получат 3900 лв.

Организаторите са категорични, че макар организацията да е създадена в условия на пандемия, техните инициативи няма да приключат с края й.

„Напук на всички, които твърдят, че българите в чужбина не са задружни, ние успяхме да докажем обратното. Прегърнахме идеята на Стела, приехме я като наша и това ни води напред. Работим отлично, помагаме си, допълваме се и това си личи в постигнатото дотук. Промяната започва от нас!“, допълва Диди.

Стела пък от своя страна вярва, че с общи усилия можем да изтрием страданието в очите и да върнем радостта за голяма част от нуждаещите се в България.

„Особено старите хора, те са изоставени, забравени и отчаяни. А очите им си имат

онзи блясък, на надеждата

душичката им иска да се зарадва, но няма на какво, бремето им е прекалено голямо. Толкова е жестоко в залеза на живота си да живееш по този начин. Да не можеш да си позволиш неща от първа необходимост, а да нямаш сили и възможности да си ги изработиш, децата са избягали, а държавата абдикирала“, допълва Стела.

Дарения могат да се правят на сайта на организацията, но в същото време организаторите приветстват и нефинансова подкрепа, целяща популяризиране на „Ангели за България“ и техните каузи по цял свят.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

BG Училища САЩ&Канада

Българчетата от училищата в чужбина могат да се върнат да учат в България без приравнителни изпити, дори да са учили български дистанционно

39 български училища в САЩ и 6 в Канада са вписани в списъкана МОН за училищата в чужбина.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Заради пандемията МОН позволява на българските деца в чужбина да се върнат да учат в България без да полагат задължителни изпити по български език, история и география.

„На учениците, които завършват електронно обучение без присъствени часове, досега не можеха да се издава удостоверение за завършено обучение по стандарта на МОН, а само да сертифицират онлайн знания“, казва Наталия Михалевска, директор на Дирекция „Образование на българите зад граници и училищна мрежа“ в МОН, пред БНР.“Сега ще могат да получат това удостоверение, с което могат да се завърнат в България, без да полагат приравнителни изпити“, добавя тя.

39 български училища в САЩ и 6 в Канада са вписани в списъкана МОН за училищата в чужбина. Те могат да избират присъствено или дистанционно обучение, но в предвид ситуацията с коронавируса мнозинството, ако не и всички вероятно ще изберат електронното обучение, за да гарантират здравето на децата и учителите.

Кандидатстващите в български университети българчета от чужбина могат да се възползват от онлайн кандидатстването. български език вече е признат и включен в програмата „Сертификат за двуезичност“ в САЩ, припомнят от МОН. Българският език в САЩ чрез сертифициране е признат в щатите Илинойс, Минесота, Мичиган, Мериленд, Масачузетс, Вирджиния, окръг Колумбия и Северна Каролина. Полученият сертификат ще дава допълнително предимство на учениците от българските неделни училища при кандидатстване в университет, тъй като много от висшите училища в САЩ признават доказаното с документа двуезичие на кандидата.

Сертификатът за ниво на владеене на български език носи преференции и за младите българи от чужбина, желаещи да продължат образованието си в България. Изменена е Наредбата за прием на студенти в държавните висши училища. Предвидена е възможност оценката от сертификата, с минимално ниво не по-ниско от В2, да бъде зачитана по решение на Академичния съвет на висшето училище като балообразуваща оценка за отделни специалности.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Призиви за оставка на Борисов и от Монреал и Торонто

Сънародниците ни в Торонто са изпратили писма до президента на Европейския парламент и до Европейската комисия

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българите в Монреал участваха във втория световен протест срещу правителството в България. Освен това те посветиха недоволството си от днешнияден на свободните медии. „Нека се обявим заедно срещу насилието над журналисти, на което станахме свидетели миналата седмица“, казва Мария Монева. „Всяка неделя ще е така, до победата над наглостта“, заявява Мария Динева.

Сн.: фейсбук, Мария Динева

В Торонто също имаше протест против управлението в България. Някои от българите предлагат да се изпрати писмо до всички институции в България с искане за оставка из а коснтитуционни промени. То би могло да се връчи чрез българското консулство казват те. В момента върви онлайн петиция със същите искания, в която могат да се включат българи от не само от Торонто, но и от Монреал и Ванкувър. Българите в Торонто се организираха на протест и в петък, което показва колко са надъхани да изразяват мнението си, докато не получат това, което искат.

Протестът в Торонто от петък, сн.: фейсбук, Анна Спилман

Сред сънародниците ни в Торонто има и такива, които са изпратили писма до президента на Европейския парламент и до Европейската комисия, с които се надяват да предизвикат вниманието на еверопейските и световните лидери върху ситуацията в България.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Чикаго, Бостън, Ню Йорк, Солт Лейк Сити викат за оставка в България (Видео, СНИМКИ)

В Бостън голяма група българи от поне 40 души скандираше мощно „Оставка“и „Честни избори“.

публикувано

на

от

Българите в Чикаго се събраха за втори пореден протест против правителството в България. Протестът тече и в момента, като сред първите участници имаше и деца. „Искаме България да е нормална европейска държава“, казва Даниел Дженев, организатор на протеста.

 

Security Check Required

null

В Ню Йорк сънародниците ни се бяха заканили да се съберат пред сградата на ООН. Речено-сторено. На оградата бяха поставени плакати с послания на български и английски. Някои от тях гласяха „Bulgarian people are angry“ („Българите са ядосани“) и „Българският главен прокурор служи на мафията“.

В Бостън голяма група българи от поне 40 души скандираше мощно „Оставка“и „Честни избори“ на площада „Коплей“. Някои си пожелаваха Бог да благослови България с нови управници, а други искаха по-многолюднипротести, защото „Безучастието подкрепя беззаконието“

Security Check Required

null

Протест тази седмица организираха и българите от Солт Лейк Сити. Преди 4 дни те се събраха и също дружно скандираха „Оставка“.

Security Check Required

null

Един от протестиращите имаше молба към Държавния департамент на Щатите да оставят България на мира, защото американската демокрация е неприложима дори за Америка, а камо ли за България.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА