Открийте ни и в

КРИМИ

BG учителка от Вашингтон под полицейска защита заради убийството в Костенец

публикувано

на

Надя със съпруга си и малката дъщеря. Той се е върнал в САЩ, но двете остават под полицейска закрила в България

Преподавателката в българското училище във Вашингтон Надя Шишкова вече втора седмица е под полицейска защита в България, след като нейната сестра беше жестоко убита в Костенец. Заподозрян е приятелят на жената, но полицията още не може да го открие.

“На 10 май получих обаждане по телефона от другата ни сестра, че Милена е била нападната в дома си и убита. На следващия ден купихме билети с цялото ми семейство и дойдохме в България”, каза в специално интервю за BG VOICE Надя, която полицията укрива и пази към този момент.

Полицията издирва втора седмица заподозряния Стоян Зайков

Трупът на Милена е намерен, след като сестра й, майка й и 15-годишният й син пристигнали в къщата й и видели кървави следи. Те сигнализирали в полицията и пристигналите криминалисти са намерили тялото на отсрещната поляна.

“Той беше обсебен от нея. Никой не очакваше, че този човек ще психяса, казва Надя. – Той е човек на крайностите, но това е шокиращо – как я е нападнал в дома й! Тя е

намерена със завързани ръце и убита по особено жесток начин

Като резултат от това семейството е под полицейска защита до залавянето на Стоян, защото той се е превърнал в масов убиец.”

След убийството на Милена в Костенец следва още едно – труп на мъж е намерен на метри от дома на 43-годишния Зайков няколко дни след като откриват тялото на жената. Убитият 42-годишен мъж е трети братовчед на издирвания и е живеел в близост до дома му. Открит е с огнестрелна рана в брадата. Убитият е бил разпитан преди дни след убийство на Милена Шишкова. Няма данни той да е имал отношения с убитата преди това жена. Според една от версиите е възможно издирваният да се е укривал в дома на братовчед си без негово знание. Двете убийства обаче са извършени с различни оръжия и властите не са потвърдили връзка между тях на 100%.

38-годишната Милена е била открита мъртва от 14-годишния й син в Костенец

Докато издирването на Зайков продължава,

животът на роднините на Милена е в застой

“Не можем да се приберем вкъщи, не можем да извършим погребение, нито можем да работим, да изкарваме пари и да си плащаме сметките. В безизходица сме, защото всичко е в едно замръзнало състояние и в едно блато, от което няма излизане. Не могат да освободят тялото, защото не могат да заловят убиеца, не могат да намерят и оръжието”, разказва Надя.

14-годишният син на Милена, който открил тялото, е бил разпитван в продължение на часове в полицията. След това разпитват и Надя, която казва, че върху семейството се оказва огромен натиск от полицията. “Една психоложка дори ме обвини, че укривам информация от нея, с много груб маниер и ужасно поведение. Тя казала в прав текст на сестра ми – заради вас не можем да хванем убиеца. Все едно ние го укриваме, а нали ние сме жертвите”, разказва Надя за сблъсъка с българските следователи.

“Тя от много време не желаеше да живее със Стоян, опитваше се да го напусне. Но той я тероризираше, имаше психически тормоз от негова страна. Всеки път когато тя събереше кураж да се разделят, той я принуждаваше да се върне. Заплашваше я, че ще се самоубие, че не може без нея да живее”, казва Надя. Но според полицията Зайков не убива себе си, а майката на детето им.

“Той в миналото се е крил повече от две години от властите, когато е бил в предишно нарушение на закона. Той е неоткриваем. Много ресурс са въвлекли полицията и би трябвало да го хванат. Той е изпечен в това да се укрива”, обяснява Надя.

Докато Зайков е в неизвестност, двете живи сестри и майка им заедно с 14-годишния син на Милена, дъщерята на Надя и малкото бебе на третата сестра са под защитата на полицията. Трябвало да се местят вече няколко пъти, единия път, защото се наложило да извикат Бърза помощ за майка им и така локацията им била компрометирана. “Ние се местим вече три пъти. Един ден

местене с всички деца, багаж, коли, бронежилетки е просто ужас

за всички”, разказва Надя, която не крие добрите думи за охраняващите ги полицаи.

“Много съм впечатлена от професионализма им – толкова са добри, загрижени. Те са на невероятно ниво. Опитват се всячески да помогнат. Шефът им идва на всеки няколко дни да проверява как сме, от какво имаме нужда. Изпращат психоложка за децата и тя им носи подаръци. Хората са много добри, но ситуацията е абсурдна”, казва Надя.

Семейството има нужда от финансова помощ, затова и приятелите на българката във Вашингтон започнали кампания за дарения в gofundme. Само за самолетни билети досега са похарчили над 7 хиляди долара и трябва да купят билети за обратно на Надя и дъщеря й, предстои операция на щитовидната жлеза на третата сестра. Докато са в програмата за защита на свидетелите, никой не може да работи, а след това ще трябва заедно да се грижат за 14-годишния син на Надя, който остава сирак.

“Държавата поема голямата част от разходите – по охраната и сигурността. Но има една част, която ние трябва да заплатим – престоя и храната, които се плащат като на хотелски начала, обяснява Надя. – Държа се за последното зрънце надежда – моите приятели от Вашингтон, които ме подкрепят.”

Надя иска час по-скоро да могат да изпратят Милена в последния й път и да има някакъв завършек, след който да започне процесът на успокоение за семейството.

“Един кошмар, ужасно чувство е да се намираш в такъв момент на застой – не можеш ни напред, ни назад. Всички разчитаме, че скоро ще го заловят и да продължим живота си”, казва през сълзи Надя.

Реклама

КРИМИ

$20 млн. гаранция предлага братът на Ружа Игнатова на съда в Ню Йорк

публикувано

на

от

НИКОЛАЙ СТОЯНОВ

Арестуваният в САЩ лидер на OneCoin Константин Игнатов е поискал от съда да бъде освободен под гаранция, докато трае делото срещу него по обвинение в сговор за извършване на измама. Това става ясно от писмо до съдията, подадено от неговите адвокати на 17 юни и видимо в американската електронна съдебна система PACER. Предложението на брата на Ружа Игнатова – създателката на OneCoin, която според щатските прокурори е измамна схема, е да осигури 20 млн. долара гаранция и да се съгласи на 24-часова въоръжена защита, за която той да плаща.

Адвокатите на Игнатов изтъкват, че той не е задържан за престъпление, включващо насилие, и изреждат други казуси, в които съдът е позволил на обвиняеми домашен арест, сред които и създателят на най-голямата „Понци схема“ в света Бърни Мейдоф. В подкрепа на българина с германски паспорт са приложени и 23 писма от близки – родителите на Игнатов, бременната му приятелка и нейните родители, негови партньори в бойните спортове и др.

 Как се стигна дотук

Константин Игнатов бе арестуван на 6 март в Лос Анджелис на летището, когато се готвел да напусне САЩ. Той пристига на 27 февруари, като е провел редица срещи с местни лица, промотиращи OneCoin. Два дни след ареста му САЩ официално обявяват, че той е обвиняем, както и сестра му Ружа, която е в неизвестност. Докато Константин е обвинен само в сговор за извършване на измама, за което го грозят до 20 години затвор, тя има общо пет обвинения още от 2017 г., за които сумарно може да лежи 85 години.

След задържането му Игнатов е преместен в Ню Йорк, тъй като обвиненията са повдигнати от прокуратурата на Southern District of New York, която се занимава с повечето случаи на големи финансови измами. Понастоящем той се намира във федералния арест Manhattan Metropolitan Correctional Center, като съдът първоначално през март прецени, че не подлежи на освобождаване под гаранция, тъй като има висок риск да се укрие. Това е малко или повече стандартна политика за чужди граждани (Игнатов е с германски паспорт).

Като аргумент срещу това адвокатите на Игнатов изтъкват, че той е влязъл в САЩ, знаейки за разследванията срещу OneCoin. Шест месеца преди пристигането му за пране на пари от OneCoin е арестуван американският адвокат Марк Скот, който в писмото е наречен “служител на OneCoin”. При арестуването му от OneCoin отрекоха пред “Капитал” да имат взаимоотношения с него, а самият Скот, чието изслушване е насрочено за октомври, иска делото да бъде прекратено, като настоява, че обвинението не е показало факти, че той е знаел за евентуална криминална дейност на OneCoin.

Според защитата на Игнатов е важно да се отчете, че той не е опитал да избяга, когато на влизане в страната са претърсени телефонът и лаптопът му, а е тръгнал да излиза от САЩ седмица по-късно, когато е приключил пътуването си. Невярно декларираната пред имиграционните власти цел на пътуването му се обяснява също с притеснение около разследванията на OneCoin. Въпреки че е състезател по MMA, адвокатите му пледират, че той не е обществена заплаха – няма криминално досие и обвиненията не са свързани с насилие или оръжия. Друг аргумент е, че в ареста той ще бъде затруднен да подготви защитата си.

В началото на юни на предварително изслушване Игнатов не се призна за виновен и предстои да се насрочи разглеждане на обвиненията по същество.

 Офертата на Игнатов

 Предложението към съда е Константин Игнатов да наеме жилище в Ню Йорк, което да обитава с приятелката си Кристина. То ще бъде охранявано денонощно от посочен от властите въоръжен екип, който ще има право да използва сила, в случай че реши да напуска имота без разрешение. Там той ще бъде под домашен арест, като ще се допускат само одобрени посетители. Няма да се допуска контакт с другите обвиняеми по делото без присъствие на адвокати, с известни жертви или свидетели. Няма да ползва интернет и компютър, освен за да се запознава с материали по делото и да си подготвя защитата, както и телефон. Освен това Игнатов се ангажира да няма връзки със служители на OneCoin, да предаде паспорта си, да бъде следен с електронна гривна и по-всяко време жилището му да може да бъде претърсвано.

Към това се добавя и 20 млн. долара гаранция, зад която да застанат с подписите си пет финансовоотговорни лица. Освен това тя ще е подплатена и с 1.5 млн. долара под формата на имоти на приятели в САЩ и 8.5 млн. долара кеш.

В писмото са посочени сходни казуси, където от обвиняеми са предложени аналогични или дори по-леки мерки, които съдът е приел. Вероятно в близките дни прокуратурата ще изтъкне своите възражения и чак след това съдията ще прецени дали да уважи искането. Техни аргументи вероятно биха били, че основният обвиняем – Ружа Игнатова, все още не е задържана и се укрива, вероятно в държава без споразумение за екстрадиция със САЩ. При по-леки условия Константин Игнатов би могъл да опита да се свърже с нея и да продължат твърдяната престъпна дейност, все още не всички средства от нея са проследени и може да се направи опит те да се пренасочат и прикрият, тя да помогне евентуален негов опит за бягство и т.н.

 Всички обичат Константин

Другата линия на защита на адвокатите на Игнатов е да изградят образа му на човек, който не би се укрил от правосъдието му. За целта са представени 23 различни писма в негова подкрепа, които го обрисуват като добър приятел, любител на животните, защитник на различни благородни каузи, грижовен син и очакващ скоро да стане баща.

С писма зад него застават майка му Веска (в ранните години на OneCoin тя е собственик и управител на основните български дружества, свързани с криптовалутата) и баща му Пламен, приятелката му Кристина и нейни роднини, а също и множество сподвижници от тренировките му бойни изкуства, включително и трикратният световен шампион по самбо Росен Димитров, брат му Румен и техните родители. Писма от колеги от OneCoin обяснимо няма, като единственото свързано с криптовалутната компания лице е адвокатка, правеща част от вписванията по партидите на българските дружества. Писмо от Ружа Игнатова също няма.

 

Още една българска съучастничка

Междувременно от друг документ по делото става ясно, че разследването на САЩ е разглеждало и още един български съучастник. Това личи от следствените материали, на база на които е издадена съдебната заповед за претърсване на жилищата на Марк Скот и изземване на документи и техника от тях. Тя не е назована по име, а като CC-3 (co-conspirator 3), но е посочена като Head of Legal and Compliance на OneCoin. С такава титла до 2017 г. се представяше Ирина Дилкинска. В документа е посочена и фирма “Би енд Ен консулт”, през която са минавали суми от OneCoin. До 2017 г. Дилкинска е управител и краен собственик на дружеството. Скот не е разкрил информация за връзките на CC-3 с OneCoin на финансова компания, наета да управлява създадени от него фондове, които според прокуратурата са използвани за пране на пари. Вместо това тя е представена като изобретател на технология, а “Би енд Ен консулт” я е предоставяла за ползване на свързани с OneCoin компании. Засега не е известно Дилкинска да има повдигнати обвинения.

 

Продължете по-нататък

КРИМИ

7 доживотни присъди за кипърския сериен убиец с корени от BG

публикувано

на

от

Седем доживотни присъди – по една за всяка от жертвите – получи серийният убиец от Кипър, чиито престъпления потресоха страната и света. Това е най-тежката присъда, произнасяна досега от кипърски съд.

35-годишният Никос Метаксас бе осъден за убийството на 5 жени от Филипините, Непал и Румъния и дъщерите на две от тях. Възможно е да има и неразкрити жертви. Престъпленията са извършени между 2016 и 2018 г. С жертвите убиецът се свързвал чрез сайтове за запознанства.

Метаксас заяви разплакан пред съда, че поема цялата отговорност за извършените от него „ужасяващи” престъпления. Той изрази съжаление и поиска извинение от душите на неговите жертви и от техните семейства. Метаксас се извини и на своето семейство и на цялото кипърско общество.

Според Нова тв Метаксас има български корени – майка му е от Стара Загора. Кипърски медии съобщават, че родителите му са разделени и той е израснал с баща му. Служител е в армията.

Продължете по-нататък

КРИМИ

Рускиня и децата й бяха открити мъртви в Ню Йорк

публикувано

на

от

Рускиня и двете й деца бяха открити мъртви в апартамент в Стейтън Айлънд, Ню Йорк.

Алла Аушева и децата й, на две и три години, се преселили в САЩ със зелена карта. Задържан по подозрение за убийство е приятелят на жената, съобщи „Ню Йорк Пост“.

Според доклад, публикуван в уебсайта на градската полиция, екипът е пристигнал на адреса вчера сутринта след повикване на 911, информира АФП.

“При пристигането си полицията е открила задименото жилище. Пристигнали са пожарникари от Ню Йорк, които са угасили малък пожар. При влизането в жилището били открити телата на 36-годишна жена, тригодишно дете и двегодишно дете”, се казва в доклада на пожарникарите.

Според „Ню Йорк Пост“, 37-годишната Аушева е намерена легнала с лицето надолу на легло, като имала сериозни наранявания по главата и лицето. Предполага се, че децата ѝ са били удавени.

Полицията обвини за убийствата баща им, 36-годишният Шон Уокър, служител на американските военновъздушни сили. Той беше задържан на магистрала с мобилен телефон и личната карта на Аушева в ръцете му.

Полицията разполага с данни за домашно насилие в семейството и от миналото.

Алла Аушева се е преместила в САЩ през 2011 г. Тя се присъединила към Националната гвардия на САЩ, след което е била прехвърлена във военновъздушните сили на Националната гвардия. През 2012 г. е получила американско гражданство.

“Ние сме на ранен етап от разследването, което е в ход. Медицинският експерт ще установи причината за смъртта, но ние считаме, че става дума за убийство”, заявиха от полицията.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено