Открийте ни и в

Медии

BG VOICE представя вестник, радио и интернет платформа в Скопие

Avatar

публикувано

на

Максим Минчев

Най-голямото издание на български език в Америка и Канада BG VOICE е поканено за пореден път на единствената по рода си Световна среща на българските медии. Тази година тя ще се проведе за 14-и път в столицата на Македония – Скопие, обяви генералният директор на БТА Максим Минчев, който е неин организатор съвместно с Асоциацията на българските медии по света. Мотото на срещата е „Медии и памет“. BG VOICE ще разполага със свой панел, в рамките на който издателят Ясен Дараков ще представи новия облик на вестника, който излиза вече два пъти в седмицата, новото радио с два стрийма – с новини и музика за всеки вкус, както и новия изглед на интернет платформата на BG VOICE. Сред останалите работни теми са „Различните лица на патриотизма“, „Бизнес и национален дълг“, „Пропаганда срещу журналистика“.

Очакванията на Максим Минчев са във форума да участват представители на около 40 медии от чужбина от около 25 държави. Той се надява, че близостта на Скопие ще даде възможност на много български медии също да се включат в срещата. Има идея и за по-богата културна програма като концерт, изложби, премиери на книги.

Генералният директор на БТА коментира, че са настъпили изключително позитивни промени в отношенията между България и Република Македония. Затоплянето продължава и трябва да бъде използвано, защото е от интерес както за България, така и за Република Македония, допълни той. Според него провеждането на световен форум на българските медии в Скопие ще бъде полезно и ще подпомогне националната българска политика за по-добри отношения между двете съседни страни. „В Скопие ще проведем хубава, богата и любопитна среща“, посочи г-н Минчев.

Основен партньор ще бъде Македонската информационна агенция (МИА). Леснотата на придвижването ще даде възможност в Скопие да дойдат политици, представители на културните институции, на интелигенцията, на академичната общност, на бизнеса, коментира генералният директор на БТА. Той уточни, че сред партньорите са и българо-македонската камара, фондът „1300 години България“ и други институции.

Георги Лозанов, който е директор на Дирекция „Културни комуникации“ в БТА, заяви, че световната медийна среща е форум, който помага за самооглеждането на медиите – процес, който е необходим за всяка професия. Тази среща успява да превърне българските медии в общност, коментира той. Според него форумът помага за общата толерантност, защото е важно тя да съществува като професионален стандарт.

Лозанов отбеляза, че от една година насам българо-македонските отношения започват да се превръщат в позитивен пример как могат да се изтласкват предразсъдъците и хората да общуват тук и сега. Този процес всъщност започна като медиен процес между български и македонски медии още преди пет години и сега и самите политици го правят, посочи той.

14-ата световна медийна среща ще се проведе от 24 до 28 октомври. Нейни домакини досега са били София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна, Бургас, Виена, Амстердам, Букурещ, Пловдив, Велико Търново, Босилеград, Цариброд, Атина, Прага и Кишинев.

 

Ясен Дараков

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Преизбраха Бетина Жотева за председател на СЕМ

Мандатът на членовете на СЕМ е шест години

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Съветът за електронни медии избра Бетина Жотева за председател за втори път.

„За“ нейното преизбиране гласуваха четирима, а 1 бе „въздържал се“. 

Преди година Жотева смени на председателското място София Владимирова. Така Жотева бе на поста само година. 

Бетина Жотева е новият председател на СЕМ

Мандатът на членовете на СЕМ е шест години, като трима от тях се избират от парламента, а двама – от президента. 

По закон председателят на СЕМ представлява съвета, подписва актовете му, взети в изпълнение на Закона за радиото и телевизията, контролира изпълнението им, издава наказателни постановления за нарушения на разпоредбите, осъществява връзките институцията с държавните органи, доставчиците на медийни услуги и с международните организации, свързани с медиите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Шефът на БНТ иска друга дата за изборите заради финала на европейското

Кошлуков обясни, че БНТ е закупила правата за излъчването му, срещу значителна сума, а и имаме сключен договор с УЕФА

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Датата 11 юли не е подходяща за провеждане на новите избори, защото тогава е финалът на Европейската първенство по футбол. Това написа във Facebook директорът на БНТ Емил Кошлуков.

Кошлуков обясни, че БНТ е закупила правата за излъчването му, срещу значителна сума, а и имаме сключен договор с УЕФА, който задължава телевизията да излъчваме определен брой срещи, финал, полуфинали и т.н.

„Имаме и сключени търговски договори за реклама, също на голяма стойност. И ако това дотук засяга само нас, в БНТ, то футболните запалянковци в България са стотици хиляди, вероятно дори милион и повече българи ще искат да гледат финала. Може би не е лоша идея да се определи друга неделя за изборите, било предната на 4-ти, било следващата на 18-ти“, написа той.

Кошлуков все пак уточнява, че БНТ ще се съобрази с всяко решение за датата на изборите, но специално моли да се помисли и за споменатите аргументи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Медии

Съветът на Европа: Крайно време е Унгария да възстанови свободата на медиите

Отношенията между европейските институции и премиера Орбан, защитаващ националния суверенитет срещу наднационалните организации, са обтегнати от повече от десетилетие.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

„Крайно време е Унгария да възстанови свободата на медиите“, се казва в публикуван във вторник меморандум на комисаря по правата на човека към Съвета на Европа Дуня Миятович.

„Комбинираният ефект на политически контролиран медиен надзор и намеси на държавата, изкривяващи реалността на пазара подкопаха плурализма и свободата на изразяване в медиите в Унгария“, подчерта Миятович.

Според Съвета на Европа властите на страната, ръководена от премиера Виктор Орбан, системно нападат правозащитници и разследващи журналисти. Всичко това има за цел „да изпрати едно ясно послание, че ще има ответни мерки за всякаква форма на критика на правителството“, се отбелязва в меморандума.

ЕК откри наказателна процедура срещу България заради правилата за медиите

Освен това Унгария пренебрегва решенията на международни съдилища, което показва, че правителството няма никакво намерение да спазва закона, „необходимо предварително условие за свободата на словото“, каза още Миятович.

С настъпването на здравната криза, ситуацията „се влоши още повече през 2020 г. поради наложените последователно извънредни правила“.

За да се коригират тези проблеми, Миятович призовава Унгария да промени закона, като разпредели прекомерните правомощия на председателя на медийния орган между няколко автономни организации. Освен това Будапеща трябва да спазва закона и европейските стандарти за медиен плурализъм. Властите трябва и да осъдят насочената срещу журналисти реч на омразата и да прекратят своите кампании за дезинформация срещу правозащитниците и критикуващите правителството.

И на последно място, Миятович подчерта необходимостта от свободен политически дебат преди парламентарните избори през 2022 г., на които всички кандидати трябва да бъдат третирани еднакво, особено по отношение на медийното им отразяване.

Отношенията между европейските институции и премиера Орбан, защитаващ националния суверенитет срещу наднационалните организации, са обтегнати от повече от десетилетие. Европа вече неведнъж е порицавала Унгария за свободата на медиите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Поне 15 жертви в два щата на Флорънс (СНИМКИ)

Members of the North Carolina Task Force urban search and rescue team check cars in a flooded neighborhood looking for...

Затвори