Открийте ни и в

Имиграционни САЩ

Big Brother: Имиграционните следят имигрантите по номерата на колите

публикувано

на

Системата обаче е насочена срещу всички граждани

Практика от типа на Big Brother на имиграционните власти (Immigration and Customs Enforcement, или ICE), която цели масово следене не само на имигрантите, но и на гражданите въобще, разкриха от неправителствената организация Американски съюз за граждански свободи.
Във вторник оттам показаха документи, обясняващи как агентите на ICE

проследяват и набелязват имигранти

чрез система за идентификация и локализиране на регистрационни номера на коли и издирване на собствениците на тези коли.
Системата е създадена от частната фирма „Виджилънт солюшънс“ и включва използването на записващи камери, монтирани на паркинги, гаражи и пунктове за електронно плащане на винетни такси. Тези камери разполагат с електронни четци за регистрационни номера и възможност за идентификация на шофьора и пътниците в търсената кола. От Американския съюз за граждански свободи посочват, че в страната има над 5 млрд. локации за следене.
Досега системата се е ползвала от властите за издирване на автомобили, които трябва да бъдат иззети, или за намиране на престъпници. Тя на практика обаче засича всяка преминала кола, като

системата записва между 150 млн. и 200 млн. регистрационни номера на ден

без значение дали става сума за невинен човек зад волана или не.
Имиграционните власти са сключили договор с „Виджилънт солюшънс“ през февруари миналата година и са платили 6,1 млн. долара, за да имат достъп до базата данни. Изчисленията показват, че повече от 9 хиляди служители на ICE в цялата страна имат достъп до нея. Договорът изтича през 2020 г. Тъй като „Виджилънт солюшънс“ получава данни и от някои полицейски камери, имиграционните са получили достъп до информация, идваща от 80 полицейски служби, които покриват почти две трети от територията на САЩ и имат 1,5 млд. локации за наблюдение.
Обикновено камерите за Big Brother контрол са в големите градове в Америка като Чикаго, Ню Йорк и Лос Анджелис. В списъка на „Виджилънт солюшънс“ са общо 50 града, в които живее почти 60% от населението на страната. Проблемът е, че много от тези мегаполиси се превърнаха в така наречените градове убежища и са защитени от закони за ограничаване на полицейското сътрудничество с имиграционни агенции. Ню Йорк, Ел Ей и Чикаго са едни от тях.
Доказателство, че тези закони са нарушени, са и публикувани имейли, които показват, че местната полиция предоставя информация на ICE не само чрез фирмата „Виджилънт солюшънс”, но и неофициално при индивидуални поисквания на приятелски начала. Така служителите на реда всъщност заобикалят законите за защита на правата на имигрантите в щата.
От Американския съюз за граждански свободи са съсредоточили голяма част от разследването си срещу ICE в района на Лос Анджелис и споменават, че в Ориндж каунти се наблюдава дългогодишно взаимодействие между ICE и полицията и може да се каже, че там се е формирала обща агенция за обмен на разузнавателни данни, чиито действия нарушават гражданските свободи.
Неформалните запитвания за информация към полицаите нарушават и правилата за поверителност на самите имиграционни служби. Според разпоредбите на ICE всяка употреба на технологията с електронните четци за регистрационни номера трябва да бъде документирана и обоснована, а, оказва се, това в много от случаите не е така.

Това е софтуерът, с който властите следят номерата на колите ни

Достъпът до данни, който ICE имат, е значително по-голям

от този, който има един полицай. За некриминални имиграционни случаи тя може да обхване до пет години информация за водача на превозното средство. Такава проверка може да установи дали има причина за депортация. За криминалните случаи търсенето на информация е лимитирана, както и при органите на реда.
Според публикуваните документи ICE са съставили „горещ списък“ на повече от 1,100 регистрационни номера на заподозрени, престъпници или други обекти, представляващи интерес. Ако се засече номер на кола от горещите списъци, се задействат предупреждения, че превозното средство е забелязано, включително къде и кога.
В сряда Американският съюз за граждански свободи призова местните правоприлагащи агенции да спрат да споделят информация за местоположението на своите жители с ICE.
Говорител на ICE пък заяви, че агенцията не се опитва да изгради база данни за четци на регистрационни номера и няма да събира и не предоставя данни в национална публична или частна база данни чрез този договор.
Документите, публикувани от Американския съюз за граждански свободи, които са събрани в 1,800 страници, разкриват също така, че от ICE първоначално са смятали да запазят базата данни в тайна. Техният аргумент бил, че разкриването на способността й „почти веднага ще намали ефективността й като инструмент за правоприлагане“.
Американският съюз за граждански свободи е завел дело срещу ICE по закона за свободното получаване на информация. Делото идва в момент, когато имиграционните увеличиха рязко броя на задържанията и депортациите на имигранти без документи.

Имиграционни САЩ

Масовата депортация на нелегални имигранти се отлага

публикувано

на

от

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи днес в Туитър, че отлага с две седмици планираната масова депортация на нелегални имигранти, за да даде време на конгресмените да договорят споразумение във връзка с американското законодателство за предоставяне на убежище, предадоха агенциите.

“По искане на демократите отложих с две седмици процедурата”

“Депортирането на нелегалните имигранти се отлага, за да видим дали демократите и републиканците могат да седнат заедно и да изработят решение на проблемите по южната граница, свързани с предоставянето на убежище и вратичките (в закона)”, написа Тръмп в социалната мрежа. “Ако ли не, депортациите започват”, допълни той.

Трима неназовани представители на правителството във Вашингтон заявиха пред Асошиейтед прес, че операцията е била отложена поради това, че в медиите са изтекли подробности за нея и това можело да застраши безопасността на служителите, които ще участват в нея.

Операцията се очакваше да започне утре

и под прицела й щяха да попаднат хора с окончателни заповеди за депортация, включително семейства, чиито случаи са били разгледани от съдиите по бързата процедура. По-рано през седмицата Тръмп написа в Туитър, че предстои подобна операция и заяви, че имиграционната служба ще започне да депортира “милиони” хора.
Президентът съобщи днес в Туитър и че в понеделник, 24 юни, САЩ в значителна степен ще затегнат санкционния режим срещу Иран. “В понеделник въвеждаме сериозни допълнителни санкции срещу Иран”, посочи той в публикацията си.

Продължете по-нататък

Имиграционни САЩ

Администрацията на Тръмп скрила смъртта на дете-мигрант

публикувано

на

от

Само три дни, след като имиграционните власти бяха под обстрела и на медии, и на обществото, че са допуснали пето дете от Гватемала да почине докато чака евентуално да получи легален статут за престой в Америка, изплува информацията, че умрелите деца са всъщност шест и никой не е съобщил за това. А

6-тото дете е починало още през септември

преди всички останали и от администрацията на Тръмп са прикрили случая. Става дума за момиче от Ел Салвадор, на 10 години. То е било с диагноза за вродени сърдечни дефекти. Умира в болница в Небраска. Когато на 4 март миналата година, то е било предадено от имиграционните на службата за презаселване на бежанци в Сан Антонио, Тексас, е

било в „крехко здравословно състояние“

казват в изявление от Министерството на здравеопазването и социалните грижи.

След неопределена хирургическа процедура, момичето изпада в кома. То все пак излиза от болницата през май и е изпратено във Финикс в клиника за тежко болни, където осигуряват само състрадателно лечение. През септември е преместено в друго болнично заведение в Омаха, Небраска, за да бъде по-близо до всвои близки. Три дни след това детето умира, в следствие на висока температура и затруднено дишане.
Министерството на здравеопазването и социалните грижи не е задължено по закон да обявява смъртта на малолетни деца-мигранти.

Информацията изплува обаче точно, когато Тръмп и администрацията му са критикувани от всички страни

заради политиката на „нулева толерантност“

която той наложи спрямо имигрантите и която според много специалисти е неефективна и е довела до смъртта на 6 деца-мигранти в рамките на само осем месеца.

Министърът по националната сигурност в кабинета на Тръмп, Кевин Макалинан, беше питан от конгресмени за смъртта на децата, докато даваше отчет пред тях по други въпроси. Той призна, че имиграционните продължават да стават свидетели на смъртни случаи по границата, но подчерта, че са необходими повече пари, за да се помогне за управлението на миграционната криза, защото огромния поток семейства от Централна Америка, които навлизат в САЩ незаконно, натоварват използването на ресурсите до последно.

Продължете по-нататък

Имиграционни САЩ

Ще депортират задържаните в Тексас мигранти през Сан Диего

публикувано

на

Сн.: US Customs and Border Protection

Служители на граничните служби на САЩ са взели решение да започнат масово да качват мигранти, държани в Тексас, на самолети за Сан Диего или Бостън, откъдето да бъдат връщани по родните им места. Ние сме в

хуманитарна криза в Тексас

заради поразително големия брой мигранти тук, казва служител на граничните патрули.

Виднъж пратени в Сан Диего или Бостън, мигрантите ще минават проверка за това дали имат право на убежище в Америка и ако не е така, ще бъдат депортирани. Но има възможност и да бъдат освободени. Ще се проверяват както причините заради които са избягали от родината си, така и медицинското им състояние. Мярката се налага, защото потокът от нелегално преминаващи границата през река Рио Гранде не спира, а лагерите със бежанци са претъпкани, като броят им е преминал 8 хиляди.

От октомври миналата година до сега са задържани повече от 500 хил. бежанци или около 4 500 на ден. Повечето хора са от Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор. За същия период са регистрирани 10 смъртни случая на хора, опитали да преминат през водата. На 1 май пък трима души се удавиха, включително 10-месечно момче и 7-годишно момче, когато сал, пренасящ общо девет души, се е преобърнал.

 

Три полета на седмица

пренасящи около 130 души, ще пристигат в района на Сан Диего от долината на Рио Гранде в Тексас. Подобни полети най-вероятно ще има до Маями, Детройт и Бъфало, Ню Йорк. Представители на Флорида изразиха недоволство, че администрацията на Тръмп планира да освобождава на тяхна територия стотици мигранти всеки месец и с това да застраши сигурността на жителите на щата. Всеки полет с мигранти ще струва около 6 хил. долара на държавата, като за сега няма данни за крайна дата за този процес.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено