Открийте ни и в

САЩ

Boeing 737 MAX се връща в небето (ВИДЕО)

Решението бележи край на двугодишния път за обратно изкупуване, след като машината беше заземена след две фатални катастрофи

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Федералната авиационна администрация FAA съобщи в сряда, че Boeing 737 Max ще бъде ресертифициран. Решението бележи край на двугодишния път за обратно изкупуване, след като машината беше заземена след две фатални катастрофи.

Max беше заземен в световен мащаб през март 2019 г. след катастрофа на полет на Lion Air през октомври 2018 г. в Индонезия, при която загинаха 189 души, последвана пет месеца по-късно от катастрофа на Ethiopian Airlines, малко след излитането, причинявайки смъртта на всички 157 души на борда.

През септември разследващ доклад от Камарата на представителите обвини производителя на самолета и FAA за „повтарящи се и сериозни повреди“. Фаталните катастрофи бяха „ужасяваща кулминация на поредица от дефектни технически предположения от инженерите на Boeing, липса на прозрачност от страна на ръководството на Boeing и крайно недостатъчен надзор от страна на FAA“, се казва в доклада на комисията по транспорта и инфраструктурата на Камарата.

Boeing заяви в изявление след публикуването на доклада, че ще се „посвети да да свърши необходимата работа“.

Неизправните индикатори за въздушната скорост подавали неправилни данни към компютрите на самолета, карайки софтуерната система, наречена „MCAS“ или „Система за маневриране на характеристиките за увеличаване“, предназначена да накланя носа надолу, да постави и двата самолета във фатално накланяне на носа.

Boeing е допуснал множество дизайнерски грешки в машината, побързал да се конкурира с подобен модел на Airbus и FAA ненадлежно е контролирал проектирането и производството му, сочи докладът.

Пилотска грешка също допринесла за двете катастрофи, установиха разследващите.

„Администраторът на FAA Стив Диксън подписа днес заповед, която проправя пътя на Boeing 737 MAX да се върне към търговско обслужване“, се казва в изявление на FAA в сряда и посочва няколко стъпки, които трябва да бъдат предприети преди самолетите да могат да летят, като например одобрение на ревизиите и поддръжка на пилотната програма за обучение, които трябва да се извършват в заземени самолети.

“На 100 процента съм уверен в действията, които сме предприели”, каза Диксън пред CNBC в сряда сутринта.

„Бих качил собственото си семейство на [Макс]. Разбирам опасенията. Това е времето за смирение ”, добави той.

Сега трудната част е да бъдат убедени пътниците, че Max е готов за излитане.

“Много семейства може да не са склонни да летят с Max, когато бъде одобрено да лети”, каза Ерик Олунд, който управлява базата за поддръжка на American Airlines в Тълса, Оклахома. „Семейството ми ще лети със самолета, преди да го направи широката публика … Няма да имам проблем да се кача на този самолет, когато го върнем в експлоатация.“

Михал Стумо, който загуби дъщеря си Самя в катастрофата на Етопия, заяви, че не вярва, че МАХ е безопасен.

“Самя планираше да дойде при нас на Деня на благодарността”, каза той пред NBC News. “Всеки, който резервира поелт, наистина трябва да избягва Boeing 737 Max-8 и да се опита да намери друг полет.”

До края на годината пътниците биха могли да летят с 737 Max. American Airlines планира единичен полет на Max от 29 декември до 4 януари между Маями и Ню Йорк.

United Airlines и Southwest казват, че очакват да започнат да летят с Max в началото на следващата година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА