Открийте ни и в

BG Избори 2014

Борисов шикалкави за правителството

публикувано

на

сн. ,,Офф нюз”

Бойко Борисов продължава традиционната си форма на политическо поведение – всеки ден да съобщава различни свои хрумки, които обикновено си противоречат. В рамките на миналата седмица той няколко пъти променя мнението си за бъдещото правителство. Най-напред бе казано, че то ще е на малцинството, съставено от ГЕРБ и Реформаторския блок, като ще чака подкрепа и от Патриотичния фронт, с който ще се подпише обща програма за изпълнение. В неделя обаче г-н Борисов вече смяташе, че не иска външна подкрепа, а настоя партиите, които ще гласуват за бъдещия кабинет, да участват непременно в него. С което стесни значително възможностите на новото Народно събрание изобщо да излъчи правителство. Причината е, че патриотите не искат да влизат директно във властта, уплашени, че при належащите тежки реформи това ще намали привържениците им. До редакционното приключване на броя от ГЕРБ дори обявиха, че ако не се направи истинска коалиция, няма да има нормално правителство и ще се ходи на нови парламентарни избори, които ще са следващата година заедно с общинските. Дотогава ще управлява някакъв безличен кабинет от експерти. Тази позиция, изразена от Бойко Борисов, срещна подкрепа и от страна на БСП.

Ако все пак се стигне до правителство на малцинството с подкрепата на Патриотичния фронт, което на този етап изглежда единственото възможно стабилно управление, то неговата задача ще е да изпълнява конкретна програма. Патриотите обявиха, че ако кабинетът не се отклонява от нея, гласовете им ще подкрепят властта и правителството няма да падне. Каква обаче ще е тази програма? На провелите се през миналата седмица консултации между ГЕРБ и Патриотичния фронт се стигна до единомислие за 86 точки. Ето някои от най-важните от тях. Корпоративна търговска банка, в която одиторите установиха лоши кредити за 4 млрд. лв., трябва да бъде оздравена. ,,Имаме пълно съвпадение за КТБ – търсене на изход чрез заем или чрез фалит, но спешно трябва да се оздрави, каза Валери Симеонов, лидер на НФСБ, която е коалиционен партньор във фронта. – Не може да не се стигне до оздравяване. Там са вложенията не само на граждани, но и на много фирми, включително големи. На едно мнение сме.“ По думите му управителният съвет на БНБ и ръководството на ,,Банков надзор“ ще бъдат извикани в Народното събрание за обяснения защо са бездействали четири месеца. Следващата точка от общата програма е АЕЦ ,,Белене“ да не се строи, а газопроводът ,,Южен поток“  да се осъществява, ако не нарушава правилата на ЕС, но и ако е доказана ползата за България. Следващият пункт, за който особено много настояват патриотите, е да има дисциплина ,,Родолюбие“ в училище, часове по физкултура всеки ден и обучение по военно дело и гражданска защита в средния курс. ГЕРБ са се съгласили да го направят. 
По-нататък бъдещото споразумение за подкрепа предвижда оградата с Турция да бъде завършена. ,,Ще опашем цялата граница с Турция, но не на цената на Орешарски от 3 хил. лв./кв. м“, каза Симеонов. ГЕРБ са се съгласили по искане на фронта Министерството на инвестиционното проектиране да бъде закрито, а Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да се раздели на три. Друга отстъпка на ГЕРБ е ограничаване на социалните помощи само до третото дете – един от вариантите на Патриотичния фронт за приключване с многодетните цигански фамилии, където раждането се е превърнало в доходоносен бизнес, в който държавата плаща. Също – ревизия и одит в енергетиката, въвеждане на мораториум върху износа на необработена дървесина и узаконяване на незаконните постройки до 100 кв. м, което ще реши проблемите на селското население.
По думите на Симеонов разминаване се е очертало във вижданията на здравноосигурителния модел. Фронтът настоява монополът на Националната здравноосигурителна каса да бъде разбит с вкарване на частни каси, а ГЕРБ са предпазливи по финансови причини. Патриотичният фронт пък отложил за по-далечното бъдеще искането си за намаляване на ДДС върху стоките от първа необходимост, защото приел безпокойството  на ГЕРБ за изпълнението на бюджета.

За разлика от Патриотичния фронт Реформаторският блок няма толкова ясно отчетливи точки в своя програма. Затова пък е готов да излъчи министри незабавно.

 

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

BG Избори 2014

Българин осъден, че гласувал на три места в Чикаго

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Избирателната секция в Дес Плейнс. Тя бе една от трите, където Емил Хаджиев е успял да подаде гласа си

ЕКИП НА BG VOICE

Българин, живеещ в Чикаго, беше осъден в България, че гласувал три пъти тук на изборите през 2014 година.

Роденият в Доспат Емил Хаджиев бе признат от Районния съд в Чепеларе за виновен, че на изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г., докато се намирал в имиграция в САЩ, упражнил избирателното си право три пъти. Г-н Хаджиев успял да преметне секционните комисии в чикагските предградия Дес Плейнс, Шилер парк и Шамбърг, Илинойс. Той пуснал бюлетина и на трите места. Съдът се смили над него и отказа да му налага наказателна санкция – пробация, но го глоби с 1,500 лева. Българинът ще плати също и 250 лв. на МВР-Смолян, където бяха направени графологични експертизи.

Макар осъденият да отрече, че е участвал в схема за купуване на гласове, обвинението срещу него включваше и такава точка. Прокуратурата обаче не можа да установи за коя точно партия е подал гласа си Хаджиев.

Българинът е известен в Чикаго като заявен привърженик на ГЕРБ и се среща често с лидерите на партията. През юни във фейсбук зам.-председателят на партията Цветан Цветанов публикува своя снимка с Емил Хаджиев и написа – „Емил е в Чикаго вече над 15 години и не се беше връщал в България цели 9… Емил Хаджиев заяви, че е впечатлен от безбройните нови инфраструктурни проекти, спортни зали, музеи, училища, паркове, предприятия във всички части на България… Емил Хаджиев подчерта, че е уверен в успеха на ГЕРБ и в нарастването на подкрепата за партията и в Чикаго, след като е видял как България се преобразява благодарение на усилията и работата на всички в ГЕРБ.“

Съдът гледа делото задочно. Г-н Хаджиев е имигрант в Америка, където живее от много години. Пристигнал е тук със зелена карта. Делото бе заведено по искане на Централната избирателна комисия в София, където след обстойния анализ на избирателните списъци се натъкнали на тройния вот. Оттам пратиха съответните доказателствени документи до Районната прокуратура в Девин. Сред тях имаше заверени копия на три декларации от името на Емил Хаджиев с отбелязване в коя избирателна секция са подадени и съответно, че е бил дописван в избирателните списъци. Съдът назначи две графологични експертизи, за да се установи, че той лично е полагал парафите в списъците. В заключенията по тях вещите лица посочиха, че подписите на трите места са положени лично от него.

В декларацията си за материално положение в момента Хаджиев посочва, че притежава къща в Доспат, а годишният му доход възлиза на 20,000 лв. Пише още, че семейството му се състои само от него и съпругата му и двамата се препитават с тези пари.

Първоначално прокуратурата в Девин внесе обвинителния акт в местния районен съд. Но там всички съдии си подадоха отвод с мотива, че познавали Емил Хаджиев. Това озадачи мнозина юристи, тъй като в Девин е нормално всички да се познават, но не е имало подобни отводи от много години. Така делото бе разпределено в най-близкия районен съд – този в Чепеларе.

Съдиите там приеха, че „така определената по размер административна санкция може да изиграе своя възпитателен и поправителен ефект по отношение на дееца към спазване на законите, а едновременно с това ще се въздейства възпитателно и предупредително и върху останалите членове от обществото да се въздържат от подобни противообществени прояви“. А причините г-н Хаджиев да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи само административно наказание е чистото му съдебно минало.

Решението не е окончателно. Той може да го обжалва пред окръжния съд в Смолян.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG Избори 2014

Над 40 партии се вредиха в българския парламент

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Последни временни резултати на ЦИК до редакционното приключване на броя (65.33% обработени бюлетини)

В новия 43-ти български парламент влизат над 30 партии! Точният им брой остава загадка, тъй като част от коалициите, успели да преминат 4-процентовата бариера, така и не съобщиха до последно какви организации ги изграждат. Коалиция ,,БСП – Лява България“ например е неясно формирование. Освен БСП няма данни за останалите партии в нея. Дори на официалния сайт на столетницата никъде не е публикуван точен списък. Единствената информация там е, че към досегашните партии от ,,Коалиция за България“ (името, с което БСП се явяваше на изборите до момента) се присъединили още 5. Затова пък е ясно, че БСП е големият губещ от изборите. Тя се срина до около 15% от гласувалите, рекордно нисък резултат, който показва, че столетницата е най-наказана от всички за заигравките си с Ахмед Доган в последните години. ГЕРБ получават подкрепата на около 32% от гласувалите, ДПС – 13%. Реформаторският блок – 9%, Патриотичен фронт – близо 7%, „България без цензура“ – 6%, „Атака“ и АБВ – малко над 4%.
Макар и победили, лидерите на ГЕРБ не са особено радостни от това. 32-та процента са крайно недостатъчни, за да се състави дори двупартийно правителство. Машиналният сбор с евентуалните депутати от Реформаторския блок – формацията, която е най-близка до ГЕРБ идеологически, не прави 121 народни представители, с които правителството би могло да управлява спокойно. Това ще принуди Бойко Борисов да търси трети партньор, а в шарения парламент, който България получи, подобни пазарлъци ще са трудни и свързани с много компромиси. Насърчителното е, че жаждата за власт понякога е по-силна от идеологическите различия.

Ако Борисов не изпълни заканата си да откаже да съставя правителство, най-вероятен негов партньор би била някоя от националистическите формации. Доколкото БСП е нежелан от никого партньор, АБВ на Георги Първанов не би се замесвала във власт още с дебюта си, единствените съгласни остават Волен Сидеров и Николай Бареков, а Патриотичният фронт на Валери Симеонов и ВМРО с половин уста също не изключиха вариант да помагат.

И Сидеров, и Бареков в различни периоди са го играли любовни партньори на Борисов, склонни са към популизъм и смяна на настроенията, имат апетит към властта, но най-важното – тайно заиграват с ДПС. Бареков е нейно творение, а Сидеров – най-пресният любимец на Доган, който крепеше с гласа си правителството на Пламен Орешарски. Борисов и турската партия напоследък не просто стоплиха, а сгорещиха отношенията си. Най-пресните изявления на генерала и официалния шеф на ДПС Лютви Местан един за друг са любвеобвилни, което намеква, че тайно са се договорили да се подкрепят. Понеже явна коалиция с ДПС би била пагубна за ГЕРБ, хитрият Ахмед Доган (който реално управлява ДПС) би участвал и в новото правителство с някое от двете си отрочета – Бареков или Сидеров. Което ще е най-лошият вариант за България. Всяка власт, изградена дори само със симпатията на ДПС, означава тежка корупция и престъпно управление.

Занимателно беше поведението на Патриотичния фронт. Съпредседателят му Валери Симеонов въобще не изключи вариант да влезе в коалиция с ГЕРБ. Условието му било в новото правителство да не влизат ДПС и Реформаторският блок, защото партията на Корман Исмаилов е вътре. ,,Партията на Корман Исмаилов е проердоганска и това влияе негативно на Реформаторския блок. С всички останали партии имаме готовност за преговори.“ Колегата му Красимир Каракачанов го допълни, че ,,ако правителството пак ще бъде ,,ти на мен, аз на тебе“, ние няма да участваме“.

Както се вижда, Борисов не може да се оплаче от липса на мераклии за властта, но все пак неяснотите около бъдещото правителство го принудиха да откаже традиционната пресконференция на победителя в нощта след вота в НДК. Но пък евентуалните му бъдещи коалиционни партньори, които вече се облизват за власт, дори не го крият. На пресконференцията си Реформаторският блок бе мекушав и склонен към компромиси. До деня на вота лидерите му поставяха условието, че биха се включили в управлението на страната само ако Борисов не е премиер, а Цветан Цветанов не е вътрешен министър. В неделя вечерта това изискване бе забравено, а Радан Кънев и Меглена Кунева благородно обявиха, че ГЕРБ имат правото да номинират когото си поискат за премиер и министри.

Най-любопитна е хамелеонщината на Сидеров. В седмиците преди изборите той сипеше тежки слова по адрес на Борисов, в неделя обаче също изглеждаше мил, драг и очакващ оферти. Лидерът на ,,Атака“ обяви, че е готов на преговори за управление. Трябвало само да получи покана, а бъдещото правителство да работи за по-високи доходи, изисквания, които ГЕРБ с лекота ще му изпълнят. ,,Бих участвал във всякакви разговори, в които да обсъждаме как бързо, рязко да вдигнем доходите на българите, които са на дъното на Европа“, каза кротко Сидеров, който отново повтори изтърканите си постулати, че се борел за ,,освобождаване на България от чуждото колониално робство“.

Случаят с партия ,,Атака“ е любопитен и с факта, че до последно всички социологически агенции единодушно я отписваха от парламента. В проучванията им тя беше закована на около 2.5-3.5%. В новия парламент партията се очаква да разполага с около десетина депутати, което все пак е двойно по-малко от досега. Със самочувствие на победил социолозите Сидеров обяви, че понеже в парламента щяло да има коалиции с общо около 40 формации, той се явявал най-големият победител. ,,Ако им разделите процентите, излизат по половин процент на партия, така че никоя от тях не ме бие, каза Сидеров. – Социолозите, които ни отписваха, трябва да си изядат дипломите.“

Преминали при доста ниска избирателна активност, характерна за стабилни и богати демокрации (46.80%), изборите изглеждаха скучни и безинтересни. Партиите водиха вяла кампания, на повечето места в България почти не си личеше, че периодът е предизборен. Политическите маратони по телевизиите в неделя вечерта бяха може би най-скучните след падането на комунизма. Въпреки тази летаргия много партии вложиха огромни средства, за да присламчат избиратели. Без да има преки доказателства и без човек да е специалист, лесно би се ориентирал кои две формации са се занимавали с покупка на гласове. Достатъчно е да разгледат резултатите на ДПС и ,,България без цензура“ в регионите, където живее компактно циганско население. Там двете партии са победителки отвсякъде. Всеки, който има представа как разсъждава средностатистическото ромско население, знае, че всеки е готов да продаде гласа си срещу 60-80 лева и торба с храна. Това се е превърнало в доходоносен бизнес, за който в циганските махали вече има изградена стройна организация – лидер, който предлага пакети гласове и преговаря с партиите, съгледвачи, чиято цел е да следят циганите да гласуват според договореното. На пресконференцията в неделя вечерта ДПС самодоволно изтъкнаха, че разширили влиянието си и сред циганските общности, на които изказаха специална благодарност. Струпалите се репортери се радваха на тази констатация и така и никой не попита как точно е станало възможно това разширение и колко стотици хиляди левове партията на Доган е насочила към гетата за покупка на гласове.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG Избори 2014

ВИДЕО: Близо 9,000 българи гласуват в САЩ

публикувано

на

от

Виж цялата статия

В Америка най-много наши сънародници гласуваха в двете секции в Дес Плейнс

Рекорден брой българи, които живеят в САЩ, отидоха до урните в неделя. Според данните на BG VOICE към 4 часа сутринта в понеделник цифрата ще достигне 9 хиляди души. Но тази бройка остава несравнимо малка с общности като Великобритания, Испания и особено Турция, където гласуваха над 60 хиляди души.В Канада своя глас дадоха 1,693 българи.
На територията на Северна Америка бяха образувани общо 46 секции – 42 в САЩ и 4 в Канада.

Най-много българи по традиция отидоха до урните в Чикаго и предградията. С рекордните 5 секции тук своя глас дадоха 2,374 наши сънародници. Мнозинството от тях избраха ГЕРБ с 56,44%, следвани от Реформаторския блок (РБ) с 15,1% и Патриотичния фронт (ПФ) с 7,1%. Две секции една до друга в предградието Дес Плейнс посрещнаха и най-много избиратели – 1379 души, съответно 650 и 729.

През целия ден опашките и пред двете секции бяха големи, декларации за гласуване се копираха ежеминутно, но най-големият страх, че бюлетините ще свършат, се оказа напразен. В едната секция в Дес Плейнс останаха на косъм от „вземане назаем“ от съседната. Денят започна без видимо напрежение сред избирателите, опашки нямаше, а ентусиасти дойдоха да гласуват малко след отварянето на секциите. „По принцип гласувам всеки път, само един-единствен път пропуснах, защото чаках на опашка три часа тук в Дес Плейнс. Сега се надявам с допълнителните секции да е малко по-добре“, обясни първият пуснал бюлетина в една от секциите в Дес Плейнс Пеньо Русенов.

Въпреки близките до нулата по Целзий температури в Чикаго в изборната сутрин хората не изгубиха желание и упражниха правото си на глас. Според Русенов наличието на 42 избирателни секции в Америка е подпомогнало значително изборния процес на всички граждани, а пускането на бюлетина бе сравнено с детска игра.

Освен ранобудните съвестни граждани други наши сънародници пропътуваха 5 часа в едната посока, за да дойдат и да гласуват. „Не ми тежи – пътувахме с жена ми. Това за мен не е задължение, а празник. Надявам се да се организира едно здраво правителство. Смятам, че освен хората в България всички българи в чужбина се надяват да има по-стабилно правителство“, обясни Стоян Димитров, който дори се е опитал да отвори секция в щата Уисконсин, където живее, но поради факта, че не е събрал 40 заявления, му е отказано. И въпреки всичко това не го възпря да упражни правото си на глас.  

Освен възрастните хора, които редовно гласуват, на тазгодишните парламентарни избори бюлетини пуснаха и редица млади хора – едни оптимисти, други не чак толкова.
„Аз съм оптимист и искам да вярвам, че един ден нещата ще тръгнат и ще бъдат цветни. Искам да вярвам, че един ден ние ще променим тази страна, това е нашата държава, нашата майка България“, сподели Николай Джимов, който гласува с талисман – стара банкнота от 1 лев, която държи прибрана в червения си паспорт.   

И докато някои искат да вярват, че промяна ще има в близкото бъдеще, други се надяват не само на висока избирателна активност сред младите, но и да спрат да се купуват гласове. „Много са купените гласове и просто се чувствам длъжен да гласувам… кауза. Това не е за политическа партия, просто със сърцето си гласувам“, обясни Ивайло Караиванов, който желае да се върне в България, но казва, че засега прибирането му се струва трудно постижимо, дори и невъзможно.  
„Искам да се прибера, но просто трябва да дойде управление, което да оправи България“, сподели още Караиванов.  

Сред основните искания, надежди и очаквания на всички избиратели бе едно – да дойде някой, който ще промени нещата. „Трябва да се промени мисленето на политиците, да дойдат повече млади хора, да се направи едно коалицинно правителство, да има повече честни политици, които не мислят само за себе си, а преди всичко за българския народ“, обясни Павел Топалов.
И докато едни се надяват на промяна, други негодуваха и днес в изборния ден, че не могат да дадат гласа си за даден кандидат, а само за партия или коалиция или, с други думи – българите в чужбина са лишени от преференциално гласуване. „В крайна сметка ние имаме дадено мнение, някакъв афинитет към даден човек. Защо да нямаме правото да гласуваме за този човек? Това е дискриминация, както и че не можем да гласуваме електронно – нещо, което щеше да премахне опашките и физическото ходене до секции“, обясни Асен Кочев.

Сънародниците ни в предградието на Чикаго Шамбург, където за първи път има секция, също гласуваха още от ранни зори. Първият желаещ да даде вота си за ново правителство на България дойде в секцията там минути след отварянето й в 6 часа. През деня потокът не спираше, а в ранния следобед пред секцията в предградието се образуваха опашки, които обаче не затрудиха процеса и всичко протичаше нормално и без усложнения. Забавянето се случваше предимно заради попълването на декларациите, които са задължителни за гласуващите българи в чужбина. Те удостоверяват, че гласуващият не е под запрещение или изтърпяващ присъда лишаване от свобода, както и че няма да гласува в друга секция в същия ден. На финала на изборния ден гласувалите бяха 434 и всички бюлетини бяха валидни.
В Шилер парк също дойдоха да гласуват много българи – през целия ден имаше активен поток от желаещи да пуснат бюлетината си, процесът протичаше без забавяне и с доста позитивен тон – някои се поздравяваха с изборите и шанса за ново бъдеще. Хората не криеха надеждата си за промяна и си пожелаха децата им да имат шанса един ден да се върнат да живеят в България.  
Секретарят на СИК писателят Добри Карабонев също не скри щастието си от вота и настроението, което се усещаше през целия изборен ден: „Струва ми се, че българинът се променя, поумнява, започва да се замисля. И както никоя друга година се усеща по-различен вот. Друг път е някак вяло, на групички, тази година гласуват масово. Такава активност не сме очаквали и ние…“ Общият брой на гласували в Шилер парк са 431.

В българското консулство в центъра Чикаго изборният ден също премина спокойно и с по-ниска активност. Там гласуваха 130 българи

Българи попълват декларацията за гласуване в едната от секциите в Дес Плейнс

В чикагското предградие Шамбург гласуваха 434 българи

По едно време декларациите в Дес Плейнс за гласуване свършиха

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: Българите в Сърбия: „Не ми се плаче, не ми се пее. По- ми се блее“

За десети път българските медии от целия свят се събират заедно. Този път в София и сръбските градове Босилеград и...

Затвори