Открийте ни и в

Референдума на Слави Трифонов

Бойко, Корнелия и патриотите се оказаха по-мили на bTV от Слави

публикувано

на

Черни ризи на черен фон: Слави създава мрачна атмосфера на пресконференцията си

Въпреки че Бойко Борисов напоследък все повече е склонен да прегърне идеята за мажоритарни избори, та изкуствено да усили вота за партията си, макар БСП и те да са готови на същото, понеже чрез мажоритарен вот печеливши ще са само големите партии, именно агитирането за мажоритарни избори се оказа фатално за Слави Трифонов. Преди изборите той го правеше всяка вечер от малкия екран. След тях повече не му позволиха да го върши – предаването му бе спряно.

Че нещо подобно може да се случи, BG VOICE писа още в края на миналата година, когато големият приятел на Слави – Павел Станчев, бе уволнен като директор на телевизията. Той стоически изтърпяваше всяко политическо залитане на Дългия, всеки негов призив, дори големия му политически концерт на Орлов мост. Г-н Станчев не се славеше като голям телевизионен майстор – навсякъде, където бе шеф, телевизиите се сриваха, но пък поне Слави Трифонов имаше пълна свобода на действие.

Новият шеф – белгиецът с румънско име Флориан Скала, още тогава с хладното си поведение намекна, че подобни волности няма да бъдат търпени. Като че ли и Слави Трифонов го бе усетил, та за известно време тематиката „мажоритарни избори” само се мярваше в шоуто му, но не бе водеща линия в него.

В първото следизборно предаване обаче водещият реши отново да играе ва банк. В деня преди излъчването му той разпространи ултиматум към новия парламент, че а не е приел сега и веднага мажоритарните избори, а е отишъл да протестира пред сградата, „а какво ще направят останалите милиони българи аз не мога да знам”, написа той. Очакваше се нещо подобно, но с доста повече краски, да бъде излъчено и вечерта. Но в 22:30 ч. по телевизията тръгна повторение на старо-прастаро издание, при това с водещ Иво Сиромахов – много ясен знак към водещия. А на екрана течеше надпис, че актуалната програма няма да бъде излъчена поради „несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание”. В прессъобщение телевизията допълни, че „bTV не толерира едностранно представяне в програмите си”. Всеки служител на телевизията бил свободен да има своите политически пристрастия, но в рамките на медията трябвало да се съобразява с безпристрастното отразяване на политическия живот.

Още в понеделник вечерта за запознатите бе ясно, че това означава или край на живота на шоуто в рамките на bTV, или капитулация за Слави. Доколкото водещият не предполага с досегашното си поведение, че е готов да „свие платната”, а едно примирение от негова страна ще е знак към гласувалите на референдума, че ги е изоставил, не се очаква Трифонов да се примири с положението и да продължи да си прави просто някакво забавно-развлекателно шоу. Най-вероятно той ще скъса договора си с телевизията и ще търси ново поприще за изява. Такова би било преминаването в друга телевизия или направо скачането в политиката.

Преминаването в друга медия на пръв поглед изглежда безболезнено, но на втори – не съвсем. Едва ли Нова телевизия ще се навие да прибере при себе си горещия картоф, и то в момент, когато е в подем и няма нужда от скандали около себе си. Сред малките кабелни телевизии има не една, която би била готова да излъчва подобно предаване, но нито една, готова да плаща толкова много за него, колкото досега даваше bTV.

Слави, разбира се, може да се върне към модел от далечното минало, когато записваше шоуто със свои средства, събрани от спонсори (тогава основен донор бе Сашо Дончев, шеф на „Овергаз”), а после го раздаваше на плеяда телевизии в цялата страна да го излъчват. Но и това надали ще задоволи свикналия на много повече шоумен.

Влизането в политиката също не е най-идеалният избор точно сега, когато изборите тъкмо приключиха. При положение че не е сигурно дали скоро ще има нови, а и без телевизия, откъдето да напомня за себе си, такова решение може да прати групата на Слави в забвение завинаги.

bTV: Слави направи опит да употреби ефира за лични цели

През последната предизборна кампания bTV за пореден път доказа, че е водещият източник на информация и новини с политическа тематика, на опит и на компетентност – след близо месец балансирани дебати в актуалните предавания, с интервютата на двамата водещи кандидати за премиерския пост и с мащабното отразяване на изборния процес на 26 март. Този успех е изграден върху здравата основа на безпристрастно и обективно отразяване на политическите процеси както в публицистичните предавания, така и в новинарските емисии. bTV е решена да запази тези стандарти в програмата си. Затова bTV отмени излъчването на епизод от предаването „Шоуто на Слави”, в който водещият направи опит да употреби ефира за целите на лична политическа кампания. Колкото и почтена да е неговата кауза, bTV не може и няма да приемe каквото и да е отклонение от своята политическа неутралност. Това е един от крайъгълните камъни на нашия успех като водеща медия в България. Разбира се, Слави Трифонов е свободен да изразява своето политическо мнение и да се ангажира с демократично политическо движение. Верни на принципите си, ние сме готови да му дадем възможност да изразява своите възгледи в нашите актуални предавания. В същото време в тях ще представяме и различните мнения на всички останали заинтересовани страни. bTV следва българските медийни закони и собствените си журналистически принципи. Това правило трябва да бъде прието от всички наши служители и партньори без изключение.

Слави: Това е цензура

Става дума за цензура. В предаването ни нямаше нищо по-различно. Прочитаме писмото за референдума, пускаме химна, следва актьорската вечер. Предаването ми беше спряно с едно писмо. Това е цензура. Не знам защо не излъчиха предаването. Това писмо е нелепо. Как, какво и защо, аз не мога да ви отговоря. Искахме да бъдем откровени с нашите зрители, а и с вас. Ние ще продължим своята част от договора с телевизията, пак ще изчетем писмото в следващото шоу, а дали тя ще излъчи предаването, не знам. Ако обаче не го излъчат, ще прекратим договора си. И в момента водим разговори с юристите ми. Този филм с мазетата вече сме го играли. Аз съм разбран погрешно и не отправям ултиматум към властта. Имам това право като гражданин – да поставям условия на политици, които са мои и ваши служители. Не съм казвал, че ще реализирам политически проект. Референдумът е моята гражданска позиция. Това не означава, че изцяло бих пренебрегнал участие в политически проект.

И в Италия свалиха шоу

Италианската държавна телевизия РАИ свали от екран популярното седмично токшоу „Нека поговорим в събота” заради „обидни, сексистки и расистки” коментари по адрес на източноевропейските жени. В последното издание на програмата имаше дебати защо италианците предпочитат източноевропейските жени пред италианските. Чуха се аргументи, че „източноевропейките са винаги секси”, „оставят мъжете си да вземат решения и да контролират нещата”, „учат се от ранна възраст как да въртят домакинството”, „прощават изневерите”, „всичките са майки и са винаги в перфектна форма след раждането”, „никога не хленчат или не са в лошо настроение”. Но още същия ден италиански политици изразиха възмущение от коментарите по адрес на източноевропейките. Генералният директор на РАИ Антонио дал’Орто каза, че програмата е в противоречие с ценностите, защитавани от неговата телевизия. Той поднесе извинения и спря шоуто.

На мястото на спряното издание bTV излъчи много стар брой с течащ надпис върху екрана

Антонио дал`Орто, директор на РАИ

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА