Открийте ни и в

КРИМИ

Братът на Ерол от „Уикеда” арестуван в Ню Йорк

публикувано

на

Нюйоркски пожарникари са спипали на местопрестъплението нашия сънaродник Джем Ибрахимов, известен покрай брат си Ерол от групата „Уикеда”. На 1 септември в 8:30 часа сутринта той бил арестуван до пожарна станция 93 на 13-и батальон. Адресът е близо до 181-ва улица и ул. „Адюбон” в предградието „Форт Джордж”. Огнеборците го видели, че рисува графити със символи на омраза по сградата на командата. Той бил задържан и предаден на полицията. Графитите гласели „Нацистки прасета изнасилвачи” и „Педофили”.

„Поздравявам нашите пожарникари маршали за добрата разследваща работа, за да заловят човек, който оскверни съоръженията и оборудването на пожарната в Ню Йорк с омразни символи и думи”, каза след ареста комисарят на нюйоркската пожарна Даниел А. Нигро. Той благодари и за съдействието от страна на полицейския отдел за борба с престъпленията, извършени от омраза.

42-годишният Джем Ибрахимов е заподозрян и за четири други случая на вандализъм пак над собственост на пожарната. Първият е отново от станцията, в която се помещава 13-и батальон. Тя била за първи път изрисувана с расистки послания на 26 август около полунощ. Тогава на една от гаражните врати пишело „Умрете нацистки прасета”. На същия ден около 7 часа сутринта върху четири микробуса, които пожарна номер 13 на 172-ва улица ползва за линейки и за комуникационни центрове, също са открити надписи „Нацистки прасета”, а също и свастики. Още след случаите на 26 август полицията започва издирване на извършителя и призовава гражданите да бъдат нащрек и да се обадят, ако имат информация. Обявено е, че се издирва мъж, висок около 160 см, тегло 78 кг, носещ червена блуза, сини дънки, черни гуменки и бяла шапка на главата, както и черна раница на гърба. Освен това полицията разпространява снимка и видео на човек с това описание, носещ в ръка чаша с кафе. Кадрите са направени след инцидента на 181-ва улица. Третият случай, за който властите казват, че Ибрахимов е виновен, е от 31 август около 7.30 часа сутринта, когато отново четири превозни средства на пожарната на 172-ва улица са издраскани с расистки послания като „Педофили” и „Свине изнасилвачи”. Последният път преди задържането на Ибрахимов, когато са открити надписи от подобен род, е около 8 часа сутринта пак на 31 август. Мястото е сградата на пожарната на 181-ва улица.

От хронологията на събитията, описани от полицията, излиза, че Ибрахимов извършвал вандалските прояви срещу едни и същи пожарни поделения сутрин рано или късно през нощта, като на 31 август сутринта успял да остави драсканици на двете места в рамките на половин час. Пожарните станции, където той действал, са разположени на около 800 метра (половин миля) една от друга – разстояние, което се изминава за приблизително 15 минути пеша или за 5 минути с кола. От полицията не са установили какъв е бил мотивът на Ибрахимов.

Това е първи арест за по-малкия брат от известната фамилия. Той идва в Щатите в началото на 90-те, като през 1998 г. завършва Института „Прат” в Бруклин със специалност живопис и оттогава живее в Манхатън. Връща се в България няколко пъти. Последният му адрес в Ню Йорк е апартамент на улица „Феървю”.

В момента срещу Джем Ибрахимов тече съдебно дело, по което той е обвинен в тормоз, придружен с утежняващи вината обстоятелства, криминално деяние от групата на престъпленията, извършени от омраза, рисуване на графити и притежание на инструменти за създаване на графити в момента на ареста. Българинът пледира, че е невинен. Адвокатката му Барбара Хо от организацията „Лигъл ейд сосайъти” обясни пред съда, че той е творец, говори три езика и е работил като преводач за американската армия. До редакционното приключване на този брой на BG VOICE тя не отговори на запитването ни за коментар.

Въпреки че адвокат Хо настоя за определянето на по-лека гаранция, защото Ибрахимов допринася за културния живот в Ню Йорк, съдията определи сумата от 50 хил. долара, от които Ибрахимов има право да плати двадесет процента, т.е. 10 хил. долара, в случая само кеш, и да излезе на свобода. Според информацията, с която BG VOICE разполага, до този момент няма платени пари по неговата гаранция.

В профила на Ибрахимов в сайта за кариери „Harri” е отбелязано, че малко след като се дипломирал, той работил като помощник-сервитьор, после като фотограф в българския парламент (2008-2012 г.), а  в последно време и като отговорник за художествени материали в Ню Йорк (2012-2017 г.). Последната му работа пък била монтажист на стени за катерене в българската фирма „Walltopia”, където той бил от август 2017 г. до февруари 2018 г. Някои от медиите в Ню Йорк, които следят случая, отбелязват, че Ибрахимов най-вероятно има връзка с българската художничка Люба Халева, която живее в София и продава свои картини чрез престижната онлайн галерия “Саатчи”.

Отново в профила си в „Harri” Ибрахимов се определя като “приятелски настроен човек, професионалист и ефективен в работата си”. За голямата си толерантност към другите той говори още през 2011 г. пред вестник “24 часа”. “Майка ни е българка, а баща ни – етнически турчин. Тя е християнка, той – мюсюлманин. Имаме си интересно съчетание на 2 култури и религии у дома”, казва тогава той пред българската медия. В същото интервю братът на Джем Ерол разказва, че макар в България да живеят много етнически турци, смесените бракове са рядкост, но в тяхното семейство всичко било наред и той и брат му от малки били учени на толерантност. Тогава Ерол разкрива още, че дълги години брат му бил за него една абстракция, понеже той заминал в чужбина с баща му първо в Италия, а после в Щатите. После в Америка отишли и самият Ерол и майка му. Според разказа на Ерол и Джем през 2011 г. всички освен майка им се върнали в Родината. Интересното е, че по това време Джем за кратко е бил в пресцентъра на ДПС, но после решил да се отдаде на изкуството. Освен това Ерол разкрива, че времето на Възродителния процес било особено трудно за Джем, понеже той не можел да разбере защо му сменят името.

Преди три месеца Ерол обяви края на групата „Уикеда”.

Следващата дата по делото срещу Джем Ибрахимов за вандализъм в Ню Йорк пък е на 25 октомври.

Туит на противопожарната служба в Ню Йорк след ареста на Ибрахимов, в който се показва как той драска по пожарна кола

Профилът на Ибрахимов в „Harri”

Снимката от издирването преди ареста на Ибрахимов

Ерол Ибрахимов, брат на Джем, с бандата си „Уикеда”

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА