Открийте ни и в

България

Асен Василев е предложението на ПП за премиер (ВИДЕО)

Това обяви в изявление министър-председателят в оставка Кирил Петков

публикувано

на

Петков в Брюксел: България иска отсрочка за ембаргото за руския петрол до края на 2024 г.
Сн.: Архив/БТА

 

Кандидатът за премиер на “Продължаваме промяната” ще бъде Асен Василев. Това обяви в изявление министър-председателят в оставка Кирил Петков.

“Той е човек, на когото имам безпрекословно доверие, с когото започнахме борбата рамо до рамо и с когото ще я завършим”, заяви той.

Решението за това е било взето от ръководството на партията. Петков е неприемлива фигура за “Има такъв народ” и БСП. ИТН обаче обяви, че няма да подкрепи и никакъв кабинет, в който участва Асен Василев.

“Продължаваме промяната” ще получи мандат от президента Румен Радев в 17.00 ч. Партията ще има една седмица, за да сформира кабинет или да върне мандата.

“Няма да допуснем шепа хора да ограбват обществените средства”, заяви Петков. “Тридесет и две години българското общество очаква да настъпи промяната: очакваме повече справедливост и независимост, по-добри условия за труд и икономически растеж, по-добри пътища, повече детски градини, по-добро образование за децата си, качествено здравеопазване, социална справедливост и грижа. Тридесет и две години по-късно България води класациите за най-корумпираната държава в Европа и най-бедната страна-членка на Европейския съюз.

“Mакар и не с бързината и лекотата, с която ни сe иска, промяната идва въпреки съпротивата на мафията, въпреки неработещата съдебна система, световна здравна криза, въпреки привнесената инфлация и европейската енергийна криза”, каза още премиерът в оставка.

По думите му страната отново се намира на вододел – дали да продължи по пътя на промяната или “да се завърнем към дните на растяща корупция, облечена в евроатлантически одежди, затъмнени стаи и джипове, феодални зависимости, и липса на перспектива за нас и нашите деца в България.”

Според Петков единият път води към дълбока политическа криза, по другия – можем да продължим с правителство с ясна програма и приоритети, които са необходими за превръщането на България в една нормална съвременна държава.

Премиерът в оставка се обяви за още решителни стъпки в борбата с корупцията – приемане на закона за новата антикорупционна комисия с разследващи функции и избор на Бойко Рашков за нейн председател, както и приемане на нов закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения и корупция. Той иска промени в закона за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за отчетност и разследване на главния прокурор, който ще бъде представен от министерство на правосъдието до дни.

Петков призова и за приемане на 22 законодателни промени, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, които закони ще дадат възможност България да започне усвояването на 13 милиарда лева безвъзмездни средства от Европа, да има медицински хеликоптери, модерни класни стаи, енергийно ефективни домакинства.

В изявлението си той наблегна още на промени в закона за обществените поръчки и сключване на споразумението за новия пакет европейски оперативни програми за периода 2021-2027 на стойност 3,7 млр. лв. и осигуряване на тяхното изпълнение по прозрачен и законен начин; Довършване на Стратегическия план на България за развитие на земеделието и селските райони, който ще осигури на селскостопанските производители 16 милиарда лева; Осигуряване на енергийна диверсификация чрез довършване на
гръцката газова връзка, за да получаваме евтин газ от Азербайджан; Избор на независими и компетентни членове на водещите
регулаторни органи като КЗК, БНБ и КФН с цел осигуряване на конкурентна и предвидима бизнес среда и премахване на
злоупотребите с цените на горивата и основните стоки и услуги; Обособяване на агенцията по горите като независима държана
агенция, към която да преминат всички горски стопанства; спиране на злоупотребите в горските стопанства и на престъпленията
спрямо българската гора.

След получаване на мандата за съставяне на правителство политическа партия „Продължаваме Промяната“ ще излъчи преговорен
екип, ръководен от Кирил Петков, който ще преговаря с всеки народен представител, който е готов да работи за горепосочените
цели по убеждение и по независим от задкулисието начин.

“Единственото по-опасно за държавата от избори в този момент е задкулисието да продължава да бъде в управлението чрез подставени лица. Ето защо заявяваме, че няма да преговаряме със следните политици: Бойко Борисов, Делян Пеевски, Слави Трифонов и Костадин Костадинов, както и всички други народни представители, които не са свободни да вземат самостоятелни решения без предварителното съгласие на гореописаните лица или техни господари”, заяви Петков.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА