Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Байдън предлага US гражданство след 8 години за имигрантите без статут

Мярката предвижда най-бързия път за американско гражданство за имигрантите без статут от подобни закони, предлагани през последните години

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Новоизбраният президент Джо Байдън планира да предложи имиграционна реформа още в първия си ден на поста, която ще осигури път към гражданство в рамките на 8 години на близо 11 милиона души без легален статут в САЩ.

Законопроектът ще е стотици страници и ще бъде представен в сряда и ще бъде в рязък контраст с рестриктивната имиграционна политика през последните 4 години на Доналд Тръмп. Мярката предвижда най-бързия път за американско гражданство за имигрантите без статут от подобни закони, предлагани през последните години (обикновенно 10-15 години). Байдън обаче не е включил в законопроекта допълнително средства и мерки за сигурността по границата, което в миналото е било важна условие за двупартийна подкрепа. Това поставя под съмнение приемането на заонопроекта в разделения Конгрес където демократите имат 50 места в Сената. Повечето закони там се приемат с мнозинство от 60 сенатори.

Според предложението тези, които са били в САЩ към 1 януари 2021 г. без легален статут, ще получат временен статут под формата на зелена карта за 5 година, ако имат чисто минало, платят данъци и отговарят на други изисквания. Ако след това решат, ще могат да кандидатстват за американско гражданство след 3 години.

За някои имигранти процесът ще е още по-бърз. Т.нар. дриймъри – имигранти, доведени в САЩ като деца, работници в селското стопанство и хора от страни с временен защитен статут, ще могат да получат по-бързо зелена карта, ако са в училище, работят или отговарят на други условия.

Законопроектът не предвижда създаването на нов вид работни визи или програми за временна заетост на чужденци.

В първите си дни като президент Байдън се очаква да предприеме други бързи действия чрез укази, с които да обърне пагубните имиграционни политики от времето на Тръмп като отмяна на забраната за пътуване на хора от предимно мюсюлмански страни и други рестрикции за легалната имиграция.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Байдън отмени забраната на Тръмп за зелените карти, върнала хиляди от САЩ

Тя пречи на интересите на Съединените щати, каза президентът

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Президентът Джо Байдън отмени забраната на Доналд Тръмп за легална имиграция, която спря десетки хиляди кандидати за зелена карта да влязат в САЩ и не позволи на много семейства на американски граждани да се съберат.

Тръмп издаде забраната миналата година с мотива, че тя е необходима, за да защити американските работници от високата безработица по време на пандемията.

Тръмп връща десетки хиляди, спечелили зелена карта

Байдън се противопостави на това и още преди изборите обяви, че ще отмени ограничението. Според него забраната е попречила на много семейства да се съберат в САЩ и е навредила на американски бизнеси.

В свое изявление във вторник Байдън беше категоричен, че заповедта на бившия президент Тръмп да блокира кандидатите за зелени карти и чуждестранните работници не е работила в полза на интересите на Съединените щати.

Точно обратното, това вреди на Съединените щати, включително и чрез това, че пречи на някои членове на семействата на американски граждани да се съберат с тях тук“, каза Байдън. „Заповедта вреди и на индустриите в Съединените щати, които използват таланти от целия свят. Вреди и на хората, които са били избрани да получат възможност да кандидатстват, както и тези, които са получили имигрантски визи през 2020 година чрез визовата лотария“.

Белият дом удължи забраната за издаване на работни визи, J-1 и зелени карти

Байдън обаче остави да действа друга забрана, въведена от Тръмп, която ограничава повечето сезонни работници. Тя засегна стотици хиляди американски бизнеси, които я обжалваха в съда.

55 000 души са спечелили Зелена карта през миналата година, а 42 000 от тях не успяха да приключат процеса на одобрение заради забраната, въведена от Тръмп, и така се разделиха с американската си мечта. 14 407 бяха българите, подали заявление за последната лотарията за зелена карта, 348 от тях – спечелилите.

Администрацията на Доналд Тръмп спря издаването на визи през август, включително и за онези, спечелили зелена карта, които вече трябваше да са на път да устроят новия си живот в Америка.

Заради пандемията с коронавирус много дипломатически представителства на Америка по света останаха затворени, а имигрантите останаха с вързани ръце. Лотарията изискваше спечелилите да придобият зелените си карти до 30-ти септември. Процедурата изисква ако това не се случи в този срок, те да се анулират. От Щатския департамент на САЩ казаха през лятото, че няма да правят изключения.

Така плановете на десетки хиляди души, които през 2019 година са празнували късмета си и са правили планове да се преместят в Америка, пропаднаха без алтернативен вариант.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Федерален съдия блокира 100-дневния мораториум на Байдън върху депортациите

Така той нанесе сериозен удар върху експанзивната програма за реформа на имиграционната политика от Байдън

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Федерален съдия издаде предварителна заповед късно във вторник, с която за неопределено време спира прилагането на 100-дневния мораториум на администрацията на Байдън върху повечето депортации.

Така той нанесе сериозен удар върху експанзивната програма за реформа на имиграционната политика от Байдън, която вероятно ще се сблъска с бурна опозиция сред републиканските законодатели в цялата страна.

Съдия Дрю Типтън, назначен от Тръмп, издаде предварителна заповед, поискана от щата Тексас, която твърди, че паузата в повечето депортации нарушава федералните закони, уреждащи колко бързо хората да бъдат връщани след издаване на заповед за депортиране. Съдебното разпореждане е следствие на временна мярка срещу мораториума, която беше разкрита в меморандум от 20 януари, издаден от Типтън миналия месец.

Все още не е ясно дали администрацията на Байдън ще обжалва решението на Типтън, но Министерството на правосъдието не е поискало спиране на временната заповед. Съдията обаче отказа да отхвърли други части от меморандума от 20 януари, които определят нови насоки за изпълнение и призова за цялостен преглед на съществуващите политики.

Миналият месец Министерството на вътрешната сигурност представи своя 100-дневен мораториум за депортиране часове след встъпването в длъжност на Байдън. Този ход беше част от мащабни усилия да се обърне имиграционната политика на бившия президент Доналд Тръмп.

Съдът в Тексас удължава задържането на мораториума върху депортациите до 23 февруари

Мораториумът е поставен като средство за предоставяне на повече време на Министерството на вътрешните работи да пренареди приоритетите си за прилагане на имиграционните закони, но консерваторите твърдят, че тази политика пречи на агенцията да депортира хора, които представляват заплаха. Само часове след като политиката влезе в сила, Тексас заведе дело, с което я оспорва.

Миналата седмица Американското управление по имиграцията и митниците издаде междинна заповед за изпълнение, с която се иска по-строг надзор върху депортациите от агенти на ICE. Всички служители на ICE вече ще се нуждаят от предварително одобрение от висш мениджър, преди да се опитат да депортират всеки, който не е преминал границата наскоро, не представлява заплаха за националната сигурност и не е престъпник, извършил тежко престъпление. Очаква се по-тесните приоритети, които ще бъдат в сила през следващите 90 дни, да доведат до спад в общия брой арести и депортации срещу имигранти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Старт на имиграционната реформа: Какво предстои?

Демократите внесоха законодателство, което би дало гражданство на милиони без документи в САЩ

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Администрацията на Байдън и демократите в Конгреса официално представиха законодателство, което би променило драстично националните имиграционни закони и ще създаде път към гражданството на милионите имигранти без документи в Съединените щати.

След две десетилетия, в които не успяха да постигнат значителна имиграционна реформа, Джо Байдън и неговите съюзници на Капитолийския хълм възобновяват усилията, за които новият президент сигнализира, че ще бъдaт основен вътрешен приоритет.

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър и съпартиецът му сенатор Робърт Менендес внесоха в четвъртък законопроекта за реформа на имиграционната политика.

Според служители на администрацията законът ще даде възможност на много имигранти без документи да кандидатстват за

временен правен статут

който предоставя разрешения за работа и премахва заплахата за депортиране. След пет години те биха могли да кандидатстват за зелена карта като част от осемгодишен път към гражданството.

Някои имигранти, включително работници в селското стопанство, тези с временно защитен статут и имигранти без документи, пристигнали в САЩ като деца, биха имали право да кандидатстват незабавно за зелени карти, заявиха служителите на разговор с репортери в сряда вечерта, разказа The Guardian. След три години те биха могли да кандидатстват за американски граждани.

За да се избегне наплив по границата, вносителите на искането за статут трябва да са били в САЩ до 1 януари 2021 г. и ще трябва да преминат всички необходими проверки за наказателна отговорност и национална сигурност, както и да подадат данъчни декларации и да платят такси за кандидатстване.

Предложението също така се опитва да рационализира и разшири системата за легална имиграция чрез увеличаване на разрешения брой на семейните и работодателските

имигрантски визи

Съпрузите, законните партньори и децата с постоянно пребиваване ще бъдат освободени от настоящите ограничения за всяка държава, което според служителите на администрацията ще намали драстично времето за чакане. Това също така изрично включва еднополови партньори като непосредствени роднини.

Вторият стълб на законодателството е насочен към преодоляване на „основните причини“ за миграцията към югозападната граница. За тази цел предложението ще даде на администрацията на Байдън четири млрд. долара за четири години за борба с корупцията и намаляване на бедността в Ел Салвадор, Гватемала и Хондурас.

Също така ще бъдат създадени центрове за обработка на документи в целия регион, където хората от Централна Америка могат да кандидатстват за статут на бежанец, за да дойдат законно в САЩ. Официален представител заяви, че целта е да се спре мигрантският поток към американската граница, пътуване, което става все по-опасно.

Друг аспект на плана би отменил правилата за имиграция от ерата на Клинтън, които забраняват на имигрантите без документи, които напускат САЩ, законно повторно влизане в продължение на три до десет години, в зависимост от това колко дълго са били незаконно в страната. Също така

се променя терминътчужденец“

дума, която защитниците на имигрантите отдавна са заклеймили като дехуманизираща – на „негражданин“.

Подкрепата на това законодателство се очаква да срещне трудности, тъй като демократите притежават много малки мнозинства в Камарата и Сената. Приемането на законопроекта в Сената ще изисква подкрепа от най-малко 10 републиканци – нещо, което изглежда малко вероятно по въпрос, по който партиите са разделени през последните години. По времето на Тръмп републиканците се обединиха около много от твърдите, изолационистки политики на бившия президент, които вбесиха демократите и независимите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Тръмп отменя всички ограничения за пътуванията преди да предаде поста

Рестрикциите касаят най-вече пристигащите от Европа пътници, които трябва да представят отрицателен PCR тест, за да влязат в САЩ

Затвори