Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп отхвърля всички нови молби за DACA

Служителите на администрацият на Тръмп повториха, че Върховния съд се съгласява със становището им, че DACА е незаконна

публикувано

на

архив

Администрацията на Тръмп ще започне процедура по преразглеждане на програмата DACА, която позволява на млади имигранти, доведени от родителите си преди да навършат 16 години, да останат в страната. Не е ясно колко време ще отнеме това, но източник, запознат с плановете, казва, че се очаква прегледът да продължи около 100 дни. Преразглеждането на DACА може да доведе и до бъдещото й премахване, казаха от администрацията на Тръмп.

Върховният съд реши по-рано този месец, че Тръмп не е спазил подходящата процедура, когато се опита да прекрати програмата, но потвърди способността му да го направи.

Президентските избори са след 98 дни, което дава на президента Тръмп възможност да се заеме с програмата в евентуалния си втори мандат. Тя позволява на близо 650 000 млади, имигранти без статут да живеят и работят в САЩ, без да се страхуват от депортиране.

Междувременно от администрацията на Тръмп обявиха,че всички нови молби за програмата ще бъдат отхвърляни. Служителите повториха, че Върховния съд се съгласява със становището на адмнинистрацията, че DACА е незаконна и затова от администрацията предприемат преразглеждането на нейните условия и са спрели да приемат нови молби.

Хората, които вече имат документи по DACА обаче, могат да подават молби за подновяване на статута им, но ще получават нови документи с валидност само за една година, а не както беше досега за две години. Одобрението на молбите ще е на принципа „case by case“, т.е. всяка молба ще се одобрява в зависимост от случая.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп намали легалната имиграция наполовина. И няма да спре дотам

Имигрантите допринесоха за растежа на икономиката в САЩ през последните две десетилетия

публикувано

на

Виж цялата статия

До следващата година президентът Тръмп ще е намалил легалната имиграция в САЩ с 49% – дял, обобщаващ времето, откакто стана президент. Намаляването на легалната имиграция е за няколко категории имигранти и изглежда, че държавният глава няма да спре дотук. Това ще има значителни последствия за икономическия растеж в Америка според нов анализ.

Намаляването на законната имиграция навреди най-много на бежанците, работодателите и американците, които искат да живеят със съпрузите си, родителите или децата си, които нямат гражданство. Действията на Тръмп също така се отразяват на възможностите за налична работна ръка. „Средният годишен ръст на работната сила, ключов компонент от икономическия растеж в Америка,

 ще бъде приблизително 59% по-нисък

в резултат на имиграционните политики на президентската администрация, според анализ на Националната фондация за американска политика. „Икономическият растеж е от решаващо значение за подобряване на стандарта на живот, което означава, че по-ниските нива на законна имиграция носят значителни последици и за гражданите“, казват експертите.

По-малкото имиграция вероятно ще забави и икономическото възстановяване на Америка от CОVID-19. Икономисти от Оксфордския университет заключиха, че без имигранти, които допринасят за количеството и качеството на предлагането на работна ръка, икономиката няма да се възстанови. За разлика от 2011 и 2016 г., когато имаше такива имигранти и Америка видя икономически растеж след последната рецесия от 2008 г.

Икономистите Пиа Оррениус и Клоуи Смит от Федералната банка на Далас също казват, че без имиграция американската икономика ще расте трудно. „Забавянето на растежа на работната сила е резултат от редица фактори – застаряването на населението в САЩ, оттеглянето на бейби бумърите и намаляването на раждаемостта“, пишат икономистите. „Друг елемент е имиграцията. Имигрантите и техните деца допринесоха за повече от половината растеж на работната сила през последните две десетилетия. Икономиката се разширява с нарастване на работната сила и нейната производителност. Поради пенсионирането на бейби бумърите и застаряването на населението като цяло

 имиграцията ще играе още по-голяма роля

за напредването на растежа на работната сила, отколкото в миналото“, обобщават те.

Националната фондация за американска политика също има предвиждания, подобни на вече изброените. Тя прогнозира, че броят на законните имигранти ще намалее с 49% (или с 581 84 души) между 2016 и 2021 г. поради политиките на администрацията на Тръмп и това ще застраши икономиката на Америка. С други думи, през 2016-а имигрантите са били 1,183,505, а през 2021-а ще са само 601,660.

Тръмп намали легалната имиграция с 49%, без да промени закона за имиграцията в САЩ. Той използва президентски административни укази, някои от които се оспорват в съда.

Как се отразява политиката на Тръмп срещу имиграцията на отделните категории имигранти?

Непосредствените роднини на US граждани

Предвижда се броят на тези имигранти да намалее с над 50% между 2016 и 2021 г. Това означава, че около 300 000 по-малко съпрузи, деца и родители на американски граждани биха се събрали да живеят заедно в Америка през 2021 г.

Трите политики, които са най-отговорни за спада на броя на роднините имигранти, са забраната за пътуване от 6 мюсюлмански страни, прокламацията на президента от 22 април 2020 г. за предотвратяване на влизането на родители на граждани на САЩ (и други) и правилото за хората на помощи (public charge rule).

Бежанците по политически причини

За периода 2020 г. администрацията на Тръмп установи годишен лимит за бежанците с 84% по-нисък от последната година на администрацията на Обама (от 110 000 души до 18 000 души). Към 17 юли 2020 г. в САЩ са пристигнали само 7848 бежанци.

Получилите статут на бежанци

Подобно на търсещите убежище, хората, които вече имат статут на бежанци получават разрешение за постоянно пребиваване година или повече след одобрението. Администрацията на Тръмп попречи на имигрантите от Централна Америка да кандидатстват за убежище на границата и направи много други промени, които ще намалят броя на бежанците.

Имигрантите роднини на US граждани

Повод за прокламацията на президента от 22 април 2020 г. за „спиране“ на влизането на имигранти беше пандемията с коронавируса. Тя обаче изглежда е създадена, за да предотврати имиграцията на пълнолетни деца и братя и сестри на американски граждани, както и съпрузите, непълнолетните деца и възрастните неомъжени деца на законни постоянни жители на САЩ. Около 94% от лицата, спонсорирани в категориите за роднини, трябва да влязат в САЩ, за да могат да получат статут.

Спирането на имигрантите от тази категория вероятно ще продължи за неопределено време, ако Доналд Тръмп спечели втори мандат, освен ако съдия не постанови прокламацията за незаконна. Американската асоциация на адвокатите по имиграция, Центърът за действие за правосъдие и Лабораторията по иновационно право наскоро заведоха дело срещу прокламацията от името на 23 лица и организации.

Имигранти, идващи чрез работа

„Неизползваните бройки за роднини за 2020 г. ще бъдат прехвърлени за категорията на базата на заетост за 2021 г. „Въпреки това е възможно Службите за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS) да не постигнат нужното ниво за обработка на молбите и законната имиграция през финансовата 2021 г. ще бъде по-ниска, особено предвид финансовите затруднения, които изпитва USCIS, казват експерти.

Имигрантите, спечелили лотарията за зелена карта

Спирането на лотарията за зелена карта ще продължи, докато продължава спирането на нови имигранти. С наближаването на изборите администрацията на Тръмп, под прикритието на възгледа за имиграцията, основана на заслуги, изглежда е готова да приеме други мерки за намаляване на броя на имигрантите. Спечелването на лотарията зелена карта е мечта на хора от цял свят. Много от тях са способни да допринесат значително за американската икономика, но сега няма да ги има. Заради имиграционната политика на Тръмп.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп вдига таксите за визи, гражданство и промяна на статут

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Администрацията на Доналд Тръмп драматично увеличава таксите за най-търсените имиграционни услуги като работни визи, студентски стажове, промяна на статус и US гражданство. Новите такси за подаване на документи за виза и гражданство влизат в сила след 60 дни – от 2 октомври.

Разрешителни за работа

С 55% скача и разрешителното (I-129 Н-2В) за работа на временни чуждестранни работници на нискоквалифицирани позиции като студенти, които идват на лятна бригада. Сега те ще плащат 715 долара, а преди цената е била 460 долара.

55% е увеличението за разрешително за работа за надарени чужденци като артисти, музиканти, художници. Сега цената за тях ще бъде 705 долара, а преди е била 460 долара.

Визите P (атлети, артисти на турнета), Q (имигранти на културен обмен), R (религиозни лица), H3 (стажанти) стават 695 долара. С такива визи идват и българските артисти на турнета в САЩ.

Разрешително за работа (I-765), което ползват и студенти за стаж след завършването (OPT), ще струва 550 долара. Досега беше 410.

С цели 75% скача подаването на молбата I-129-L за чуждестранни работници, които работят за американска компания в чужбина и са трансферирани в Америка – от 460 долара на 805 долара.

Зелени карти и гражданство

760 долара ще е таксата за подаване на молба за промяна на временната зелена карта с постоянна (I-751), когато е получена чрез брак. Досега кандидатите за това плащаха 595 долара.

Петицията за зелена карта за чужденец, близък на американски гражданин (I-130), скача от 535 долара на 560 долара. Молбата за зелена карта на съпрузи (I-129F) пък става по-евтина – 510 долара, в сравнение с 535 долара досега.

Петицията за гражданство (N-400) вече ще струва почти двойно – увеличението е с 81%. Досега таксата на имиграционните беше 640 долара, а сега ще е 1,160 долара (при подаване на документите онлайн). Таксата от $85 за снемане на отпечатъци и снимка ще бъде премахната.

 

Със 148% скача искането за изслушване по решение за натурализация (N-336). Сега хората ще плащат за това 1735 долара, ако подават хартиени документи. Преди цената е била 700 долара.

Визи

Таксата за визата за висококвалифициран чуждестранен работник (H-1B) ще струва 4000 долара. Ще има и такси за подновяване. 850 долара става визата за сезонни земеделски работници (H2A) за 20 посочени кандидата.

Молбата за промяна на статута (I-485) става по-евтина с 10 долара, но имиграционните ще начисляват такси за три свързани форми: I-485, I-765 и I-131 (за документ за пътуване).

Имиграционните искаха промяна и в таксата за бързо обработване на документите. Добрата новина – цената ще остане същата. Обработката обаче ще става в рамките на 15 работни дни, а не на 15 календарни дни. Това означава, че ще отнема до 4 дни по-дълго време, за да се получи отговор, въпреки допълнителната такса от 1,440 долара.

С променените такси САЩ стават и една от малкото страни, които искат пари за подаване на молба от бежанец – $50. Освен това администрацията на Тръмп въвежда за тези хора и такса за разрешително за работа от $490, като явната цел тук е да откаже хората да търсят убежище в САЩ.

Имиграционната служба USCIS е пред фалит и търси финансова инжекция от Конгреса след няколко години на ненужно увеличение на проверките и допълнителни пречки пред легалната имиграция, създадени от Тръмп, които увеличиха работата за службата и намалиха подадените молби и с това приходите от такси.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп забрани на държавните агенции да наемат чужденци

Това касае най-вече хората с визи H-1B

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Доналд Тръмп подписа заповед, с която забранява на държавните агенции в САЩ да наемат чужденци на работа.

Това касае най-вече хората с визи H-1B. В заповедта се споменава, че държавните агенции трябва да дават приоритет на американските граждани, преди да наемат някои чужденец, които би взел работното място на хората с американски паспорт.

Министерството на труда също е отправило насоки на работодателите да назначават приоритетно жители на САЩ или такива със зелени карти.

В заповедта се казва още, че федералните агенции трябва да извършат вътрешен одит, за да определят колко чужди експерти са били назначени.

С H-1B визи в САЩ пристигат основно квалифицирани работници, които се наемат в технологичната индустрия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА