Открийте ни и в

България

Избраха Иван Гешев за главен прокурор, блокадата на Орлов мост продължава десети час (СНИМКИ)

публикувано

на

сн. БТА

Кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор беше гласувана от пленума на Висшия съдебен съвет.  „За“ кандидатурата на Гешев гласуваха 20 магистрати, „против“ –4 и „въздържали се“ -0, с което то бе прието.

По закон решението се счита за прието, когато се гласува с мнозинство не по-малко от седемнадесет гласа от членовете с явно гласуване. В избора участваха 24 магистрати.

сн. БТА

сн. БТА

Предстои кандидатурата му да бъде утвърдена с указ от президента Румен Радев. Държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор. Президентът Росен Плевенелиев вече призова Радев да откаже да подпише указа за назначаването на Гешев. Конституцията на Република България обаче повелява, че президентът не може да откаже назначаването или освобождаването на главен прокурор при повторно направено предложение.

Плевнелиев с апел към Радев да върне избора за главен прокурор

Разпоредбите на основния закон в държавата отреждат на главния прокурор мандат от 7 години без право на повторно избиране. Съгласно Конституцията главният прокурор е този, който осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

Изслушването на концепцията на Гешев от мигастратите продължи почти десет часа.Единственият кандидат за поста главен прокурор заяви, че е време прокуратурата да поеме сама отговорност за собственото си управление.

„Част от мотивацията си не съм споделял публично, но сега съм длъжен да я кажа – в България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс. Те са засегнати от прокуратурата по прилагане на закона. През годините този кръг хора се хранеха от това говорене и изграждаха идеологическата си база на компроматни атаки срещу прокуратурата и съдебната власт. Аз не приемам това, че се опитват да ми кажат кое е истина и кое не е, да не ми дават възможност да изложа собственото си мнение, да всяват страх, че ще се събудиш с поредната компроматна война срещу теб и семейството ти”, каза още Гешев.

По време на заседанието настоящият главен прокурор Сотир Цацаров заяви категоричната си подкрепа за Гешев.

„Ще подкрепя този кандидат, защото знам как той работи, защото знам, че той не се огъна в най-тежкото време”, изброи Цацаров.

Преди да се изкаже Цацаров председателят на ВКС Лозан Панов заяви категорично, че ще гласува против.

„Липсата на състезателност в тази процедура ни лиши от възможността да се запознаем с концептуалната визия за развитието на прокуратурата и на други кандидати и по този начин в една плуралистична среда да си създадем точна преценка за качествата на кандидата”, каза Панов.

Докато Висшият съдебен съвет заседаваше под прозорците му почти се разрази война. Десетки граждани, за и против кандидатурата на Гешев се събраха пред сградата на ВСС още сутринта. Малко по-късно протестиращите против него преминаха в шествие по софийските улици  и блокираха Орлов мост.

Блокадата на ключовото софийско кръстовище продължи през целия ден, а в късните следобедни часове още хора се присъединиха към протестиращите.

Протестиращи срещу Гешев блокираха Орлов мост (СНИМКИ, ВИДЕО) Заради избора на Гешев: Пред ВСС – като на война (СНИМКИ, ВИДЕО)

Демонстрацията протича мирно, но продължава вече десети час. Протестиращите скандират “Гешев е позор” и призовават за протести и в други градове, защото назначаването на Гешев е държавен проблем.  Те се заканиха блокадата на Орлов мост да продължи през цялата нощ, а в петък в 09.00  ч. да тръгне шествие към Президентството.

сн. БТА

сн. БТА

сн. БТА

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА