Открийте ни и в

Коронавирусът

Илинойс пристъпва към частично отменяне на маските на закрито към края на месеца

Притцкър призна, че всички вече започват да се уморяват от носенето им

публикувано

на

Губернаторът на Илинойс Джей Би Притцкър представи на пресконференция план за начало на постепенно отменяна за някои места на задължителното в целия щат носене на маски на закрито. По думите му щатът се е справил с епидемията по-добре от почти всички останали щати в Средния Запад в голяма степен защото хората си носеха маските. Притцкър обаче призна, че всички вече започват да се уморяват от носенето им.

“Намерението ми е, след като видяхме числата да скачат и после да тръгват надолу осезателно… да отменя задължителните маски на закрито за някои локации към 28 февруари” – каза губернаторът.

За добрите резултати на щата в борбата с коронавируса губернаторът посочи като причина и високия процент на ваксинираните в Илинойс.

На предишна пресконференция той вече бе намекнал за предстоящи промени, като каза, че нещата се следят много зорко и “сме близо да направим съобщение”, имайки предвид темата за мерките.

Притцкър: Платеният отпуск заради COVID - само за ваксинирани учители

Задължителното носене на маски ще остане в сила за в началните, средните и гимназиалните училища, защото те представляват по-висок риск от разпространение на инфекцията, каза Притцкър. Облекчаването на училищните ограничения вероятно ще се случи едва по-късно през пролетта. Губернаторът обаче предупреди, че облекченията ще започнат “ако тези тенденции продължат, както очакваме”.

“Разбира се, ние имаме все още тези “чувствителни места” – училищата до 12 клас – където много хора се събират заедно в малки пространства – хиляди хора, които си взаимодействат на едно и също място по едно и също време” – каза губернаторът.

Проблемът с маските обаче наскоро се усложни от съдебно решение против задължителните маски в училищата, което е в процес на обжалване, но предизвика объркване в училищните райони.

Дори и задължението за маски да бъде отменено за целия щат, местните власти все още ще могат да налагат свои правила. През следващите дни се очакват отделни съобщения от Чикаго и периферните окръзи.

Първоначалните отзиви са смесени, но много бизнеси са доволни от разхлабването на ограниченията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА