Открийте ни и в

Войната в Украйна

Конгресът одобри пакета от $40 млрд. помощ за Украйна

Смята се за сигурно, че законопроектът ще получи бързо президентския подпис

публикувано

на

Камарата на представителите прие законопроект за контрол над огнестрелните оръжия

С голямо мнозинство Сенатът на САЩ окончателно одобри пакета от 40 млрд- долара с помощ за Украйна, огромната част от която е военна. Сега законопроектът отива на бюрото на президента Байдън за подпис, който със сигурност ще бъде даден.  Четвъртък бе последният възможен ден, до който приемането на закона можеше да бъде отлагано без да причини нарушения в ритъма на военните доставки на Вашингтон за Киев.

Със 79 на 11 гласа сенаторите одобриха най-големият пакет с военна, хуманитарна и икономическа помощ за Украйна досега.

“Това е огромен пакет  и той ще посрещне огромните нужди на народа на Украйна в неговата борба за оцеляване” – коментира след вота лидерът на мнозинството на демократите в Сената на САЩ Чък Шумър.

Заинатил се републикански сенатор отложи приемането на помощта за Украйна

По думите ме с одобрението на пакета Сенатът казва на украинците “помощта идва”. Според Шумър това е “реална, значима помощ, която да осигури, че украинците ща бъдат победители”.

Камарата одобри законопроекта още на 10 май, но той се забави в Сената, защото републиканският сенатор Ранд Пол отказа да подкрепи бързо гласуване. Демократите имат крехко мнозинство, но е нужно единодушие, за да се придвижат законопроекти по бърза процедура на гласуване.

Държавният секретар Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин бяха призовали законодателите да не се бавят и ги уведомиха в специално писмо, че военните имат финансиране за изпращане на помощ на Киев само до четвъртък, 19 май.

Когато Байдън подпише и законопроектът стане закон, помощта на САЩ за Украйна ще надвиши 50 милиарда долара от началото на войната.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА