Открийте ни и в

Коронавирусът

Консултативният съвет към FDA се обяви против бустерните дози, но после прие изключения

Гласуването в петък нанася сериозен удар по плана на президента Джо Байдън прилагането на бустерни дози да започне от 20 септември

публикувано

на

Сн.: Синхуа/БТА

Експертният консултативен съвет към Администрацията по храните и лекарства на САЩ (FDA) препоръча да не се одобрява прилагането на бустерна доза от ваксината срещу коронавируса на Pfizer за всички над 16 години, но впоследствие малко измени мнението си. За хората над 65 години и за някои специални случаи във висока степен на риск третата доза е препоръчителна, е крайното решение на съвета.

Комитетът гласува с мнозинство против поставянето на допълнително дози при младите хора с мотива, че допълнителната доза може да е опасна за здравето на децата. По-голямата част от панела беше против.

След това обаче единодушно бе прието, че за хората над 65 години бустерна доза може да се прилага. Много членове на съвета изразиха съмнения в безопасността на прилагането й масово при по-млади хора и тийнейджъри и подчертаха, че на този етап няма достатъчно научни данни по тази тема, както и относно дълготрайността на ефективността на бустерната доза.

Великобритания ще предложи бустерни дози на хората над 50 години

Гласуването в петък нанася сериозен удар по плана на президента Джо Байдън прилагането на бустерни дози да започне от 20 септември.

FDA не са длъжни да се съобразят с препоръките на експертите.

Членовете на консултативния комитет на FDA бяха скептични по отношение на заключенията на Pfizer, че имунитетът намалява до такава степен, че ваксинираните хора от всички възрасти се нуждаят от допълнителна доза, за да се предпазят от тежко протичане на заболяване или смърт, шест месеца, след като са получили втората си доза.

Pfizer подкрепи поставяне на бустерна доза 6 месеца след втората игла

„От нас се иска да одобрим тридозова ваксина за хора над 16 години, без ясни доказателства дали третата доза при млад човек, в сравнение с възрастен човек, е от значение“, каза членът на комитета д-р Пол Офит, директор на Vaccine Education Center at Children’s Hospital of Philadelphia.

Представители на Pfizer заявиха, че необходимостта от бустер се основава на данни от Израел, които показват, че тежките случаи са се увеличили десетократно от юли до август, въпреки факта, че 60 % от населението там е било напълно ваксинирано.

Но данните от САЩ, представени от CDC, установяват, че ваксините продължават да осигуряват висока защита срещу тежки заболявания, хоспитализация и смърт.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА