Открийте ни и в

България

Митрофанова с ултиматум: Ако не отмените експулсирането, късаме дипломатическите отношения

Посланичката на Русия в Бълагрия е изпратила заплашителна нота в МВнР

публикувано

на

Митрофанова прие поканата за среща с МВнР
Сн.: Архив

Руският посланик в България Елеонора Митрофанова постави ултиматум, че Русия ще затвори посолството си в България и по този начин ще скъса дипломатическите отношения със страната, ако до петък не бъде отменено решението за експулсиране на 70 руски дипломати, съобщи самата тя пред БНТ.

“Ако до утре до 12 часа не бъде отменено решението на българското правителство за експулсиране на 70-те служители на руските задгранични учреждения на територията на България, руското посолство у нас ще постави въпроса пред руската държава за закриването на мисията в София”, пише в заплашителната нота, изпратена до Министерството на външните работи.

“Смятаме обявяването за «personae non gratae» и неприемливи лица на 70 служители на руските задгранични учреждения на територията на Република България за безпрецедентен, клеветнически, напълно безоснователен и провокационен акт,
подкопаващ основата на нашите взаимоотношения. Руската страна напълно отрича тези обвинения”, пише в нотата.

“В случая, ако нотите NoNo 54-64-123 и 54-64-124 (на българското МВнР) не са отзовани до 12 часа на 1 юли 2022 година, пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпросът за закриване на Посолството на Руската Федерация в Република
България. В този случай отговорността за изключително тежките последствия за отношенията между Руската Федерация и
Република България ще бъде изцяло върху българската страна”, се казва в документа.

От руското посолство твърдят, че сред изгонените 70 души само 34 са дипломати. Останалите са технически персонал, готвачки и шофьори и като такива към тях не може да бъде приложена санкцията “персона нон грата”.

И говорителката на руското външно министерство, и Митрофанова, предупредиха, че Москва си запазва правото за ответни действия, включително “асиметрични”. Последното може да означава както действия в дипломатическата сфера, така и в бизнеса и на друго междудържавно ниво.

В дипломацията затваряне на посолство е много близо до замразяване или прекратяване на дипломатически отношения. В такава ситуация обикновено контактите между две страни се затрудняват до краен предел, а интересите на оттеглилата се държава се представляват от посолството на трета страна. Такъв посредник често е държава с неутрален или дистанциран от проблемите в района статут и репутация – Швейцария, например.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено