Открийте ни и в

САЩ

Надзорният съвет на Facebook потвърди забраната за Тръмп

Социалната мрежа има на разположение шест месеца да обяви крайна дата за спирането или да изтрие завинаги профилите на Тръмп във Facebook и Instagram

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Надзорният съвет на Facebook потвърди забраната за акаунтите на бившия президент Доналд Тръмп във Facebook и Instagram, но предостави на социалната мрежа срок от шест месеца да обяви крайна дата за спирането на профилите или да изтрие завинаги страниците в знаково решение, което създава прецедент докъде може да стигне големият технологичен оператор при цензурирането на потребители.

Бордът обяви решението си в сряда, почти четири месеца след бунта в Капитолия, след който акаунтът на бившия президент беше забранен. Условията, при които е наложена забраната „не са подходящи“, тъй като за разлика от други подобни, спирането на Тръмп е било неопределено и за неопределен срок, се казва в решението.

Сега Facebook има шест месеца, за да постигне „пропорционален отговор“, който е в съответствие с правилата. Социалната мрежа може или да обяви крайна дата на забраната на Тръмп, или да изтрие акаунта му за постоянно, казва бордът.

Facebook и Instagram свалиха интервюто, в което Тръмп атакува Байдън и цензурата в медиите

„Управителният съвет потвърди решението на Facebook от 7 януари 2021 г. за ограничаване на достъпа на тогавашния президент Доналд Тръмп до публикуване на съдържание на неговата страница във Facebook и акаунт в Instagram. Въпреки това не беше подходящо Facebook да налага неопределено и нестандартно наказание за спиране. Нормалните санкции на Facebook включват премахване на нарушаващото съдържание, налагане на период на временно спиране или трайно деактивиране на страницата и акаунта.”

„Управителният съвет настоява Facebook да прегледа този въпрос, за да определи и обоснове пропорционален отговор, който е в съответствие с правилата, които се прилагат за други потребители на неговата платформа. Facebook трябва да завърши своя преглед по този въпрос в рамките на шест месеца от датата на това решение.”

Бордът отправи и препоръки за политиката, която Facebook да прилага при разработването на ясни, необходими и пропорционални правила, които насърчават обществената безопасност и зачитат свободата на изразяване.

Това беше първият път, когато компанията блокира политик или световен лидер да използва сайта и решението постави основен въпрос за Силициевата долина и силата, която притежава върху свободата на словото.

Прогонени от Facebook и Twitter, екстремистите на Тръмп се ширят другаде

Отляво критиците обвиниха Тръмп за бунта в Капитолия и настояха той да бъде окончателно отстранен. Вдясно феновете и последователите на бившия президент видяха поредната стъпка от Facebook и големите технологични компании да смажат консервативните гласове.

Самият Тръмп все още не е посочил дали иска да се върне във Facebook.

Във вторник, ден преди решението, той стартира свой собствен блог-подобен раздел на уебсайта си „Спаси Америка“. Платформата – От бюрото на Доналд Дж. Тръмп – е мястото, където той може директно да споделя съобщения с феновете си, както преди.

От решаващо значение е, че хората могат да споделят публикациите в Twitter, Facebook и Instagram, въпреки че акаунтите на самия  Тръмп са забранени от сайтовете.

Тръмп създаде собствено средство за онлайн комуникация, за да избегне забраната на големите платформи

Twitter окончателно блокира профила на бившия президент след щурма на Капитолия.

Във вторник финансовият директор Нед Сегал заяви, че акаунтът на Тръмп няма да бъде възстановен, независимо какво е решението на надзорния съвет.

“Ние искаме да работим усилено, за да бъдем последователни, да бъдем прозрачни, така че хората да знаят какво точно да очакват от нас. Нямаме такъв надзорен съвет. Нашият екип е отговорен за решенията, които вземаме. Няма промени в нищо, за което сме говорили в миналото“, каза той пред Yahoo Finance Live.

Тръмп: Няма да се връщам в Twitter, скучно ми е там

Тогава Facebook последва примера му, на фона на широко разпространената критика, той го предаде на надзорния съвет, за да се произнесе дали Тръмп трябва да бъде цензуриран или не.

След като беше забранен, бордът получи 9 000 публични жалби от хора, според които Facebook е превишил властта си. Преди да обяви решението, в понеделник бордът написа „напомняне“ за това как обработва делата.

Решението в сряда беше силно очаквано. Политици, експерти по свободата на словото и активисти по целия свят наблюдаваха внимателно процеса по вземането му.

То ще има последици не само за Тръмп, но и за технологични компании, световни лидери и хора от целия политически спектър – много от които имат противоречиви виждания за правилната роля на технологичните компании, когато става въпрос за регулиране на онлайн речта и защита на хората от злоупотреби и дезинформация.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА