Открийте ни и в

САЩ

Нюйоркската прокуратура даде на съд Тръмп и три от децата му

Обвинението твърди, че те са провеждали мащабна измама, продължаваща повече от десетилетие

публикувано

на

BREAKING: Нюйоркската прокуратура съди Тръмп и три от децата му

Главният прокурор на Ню Йорк подаде съдебен иск срещу  бившия президент Доналд Тръмп, три от децата му и бизнес организацията му. Обвинението твърди, че те са провеждали мащабна измама, продължаваща повече от десетилетие, която бившият държавен глава е използвал за свое обогатяване. Trump Organization е извършила тези измама в периода 2011-2021 година, според прокурорите.

В иска от 200 страници главният прокурор Летиша Джеймс казва, че измамите засягат всички аспекти на бизнеса на Тръмп, включително неговата собственост и голф игрищата. Тя иска от съда да забрани на Тръмп и децата му да заемат постове на служители или директори на какъвто и да е бизнес в Ню Йорк и възстановяване на неправомерно придобити 250 млн. долара. Друга цел на обвинението е Trump Organization да получи забрана за участие във всякакви бъдещи транзакции на недвижими имоти в щата.

Между твърденията в иска е, че вече добре известният покрай скандала с обиска голф курорт Мар-а-Лаго е бил представен на стойност от 739 милиона долара, но реално би трябвало да бъде оценен на около една десета от тази сума – 75 милиона.

Embed from Getty Images

Според обвинителите Тръмп и децата му “нееднократно и упорито” са манипулирали стойността на активи.

“Открихме, че г-н Тръмп, неговите деца и корпорацията са използвали над 200 неверни оценки на активи за период от 10 години” – заяви Летиша Джеймс на пресконференцията, на която съобщи за подаването на иска.

На пресконференция прокурор Джеймс заяви, че Trump Organization и самият Тръмп невярно са представили общото му състояние преувеличено “с милиарди” долари, за да се обогатят неправомерно и да “измамят системата”.

От Trump Organization отричат да са вършили нередни неща.

Адвокатите на Тръмп отказаха правосъдното министерство да продължи прегледа на файловете от обиска

Джеймс е отхвърлила досега поне едно предложение за споразумение по разследването на бизнес практиките на компанията на Тръмп. Тя твърди, че е отнесла няколко криминални обвинения до федералните прокурори и до Службата за вътрешни приходи.

Освен самият Тръмп в иска са засегнати като съучастници и трите му по-големи деца: Доналд Тръмп-младши, Иванка и Ерик. Ответници са още и Алан Уайсълбърг – дългогодишен финансист на Trump Organization, и Джеф Маккони – друг дългогодишен високопоставен служител.

Съдия отхвърли иска на Тръмп срещу Хилари Клинтън

Тръмп е наричал демократката Летиша Джеймс “прокурор-ренегат”, който водел “отмъстителна и себеобслужваща риболовна експедиция”.  Trump Organization пък е окачествявала предишни нейни твърдения като “безпочвени”.

Последният ход на прокуратурата идва след тригодишно разследване, водено от Джеймс, на финансите на Trump Organization.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено