Открийте ни и в

САЩ

Плесница за Тръмп: Върховният съд разреши предаване на документите му на специалната комисия

Само един от съдиите бе на мнение, че искът трябва да бъде уважен

публикувано

на

Върховният съд на САЩ отхвърли искането на бившия президент Доналд Тръмп да забрани на Националния архив да предаде документи от времето на неговото управление на специалната комисия в Конгреса, разследваща събитията от 6 януари 2021 година на Капитолия. Тя иска достъп до стотици страници документи и записи, за които смята, че могат да хвърлят светлина върху случилото се.

Съдът не уважи обжалването срещу две решение на по-ниски инстанции, които постановиха предаването на документите да продължи. Само един от съдиите бе на мнение, че искът трябва да бъде уважен, а останалите 8 гласуваха срещу това.

Решението слага край на съдебна битка, която започна още през октомври, когато Тръмп заведе дело, за да блокира предаването на документите от Националния архив към комисията. Той твърдеше, че те попадат под т. нар. привилегия на изпълнителната власт да останат засекретени.

Главният прокурор на Ню Йорк: Тръмп е мамил с фалшиви оценки на имотите си

Юридическия екип на Тръмп настояваше, че решенията на по-ниските инстанции в полза на комисията са ефективно пресичане на изпълнителната привилегия на бившия президент, ако настоящият възразява срещу нея. Адвокатите подчертаха, че много место двамата са политически противници, както в случая.

Екипът на Тръмп изтъкваше и че комисията няма основателна причина от законотворческо естество да изисква документите е данните, а това е просто опит да се намери нещо, за което да обвинят политическия опонент.

В своя защита пред Върховният съд комисията заяви, че това не е така, защото нейната работа можела “да доведе до специфични законодателни препоръки, които да предотвратят каквито и да било бъдещи атаки срещу демократичните институции на Републиката”.

Тръмп обеща да се върне в Белия дом през 2024 г.

Аргументът, че отказването на изпълнителни привилегии можа да разколебае бъдещи президентски помощници да дават най-подходящите съвети бе оборен със забележката, че поведението, което е обект на разследване на комисията, е доста извън типичните дискусии при изпълнение на президентските задължения.

Решението на Върховния съд е звучна плесница за Тръмп в момент, когато комисията набира скорост и е разпитала стотици свидели. То е лоша новина и за онези сподвижници на бившия президент, които се позоваха на изпълнителната привилегия, не уважиха призовка и отказаха да сътрудничат на комисията, като се обосноваха, че ще изчакат съдебното решение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА