Открийте ни и в

САЩ

Почина милиардерът Рос Перо, който два пъти се кандидатира като независим за президент (СНИМКИ)

публикувано

на

Рос Перо, тексаски милиардер, участвал два пъти в президентски избори като независим кандидат, почина днес от левкемия на 89-годишна възраст, съобщи семейството му.

Перо, който използва собствени средства в опит да повтори бизнес успеха си в политиката, първо се кандидатира за президент през 1992 година. Той събра 19 процента от народния вот, което помогна на Бил Клинтън да подсигури победата си срещу президента Джордж Х. У. Буш.

Кандидатира се за президент отново през 1996 г., но този път не получи право да участва в дебатите. Перо използва собствени пари да си купи телевизионна реклама и спечели 8 на сто от вота.

Той имаше жена и пет деца.

Перо създаде през 1962 г. компанията “Електроник дейта систъмс” и я продаде за 2,5 милиарда долара на “Дженерал мотърс” през 1984 г.

След това основа друга информационна компания, наречена “Перо систъмс”, която бе продадена през 2009 г. на “Дел” за 3,9 милиарда долара.

Биография като за филм

Роден е през 1930 г. в семейство от френски произход, установило се в Тексас поради професията на бащата – комисионер в памучната индустрия. Перо е приет в морското военно училище. Морето, униформата и военният живот били неговите истински увлечения – четири години служил в американския флот. Но скоро военните порядки, дисциплината, строго определеният ред го отегчили. За човек с неговия темперамент подчинението на заповедите на по-висшите кадри се превърнало в непоносимо задължение. За да се изяви напълно, му била необходима професия, с която би могъл да рискува, да поема инициативи и да покаже действителния мащаб на своите умения.

Търговията била област твърде подходяща за тези цели и предоставяла възможности в това отношение. Рос Перо напуснал армията и героически се отказал от своите първи любовни изживявания. Постъпил в IBM като обикновен търговски представител. Той успял незабавно да прояви изключителните си заложби в тази професия.

Рос Перо

Скоро това поприще се оказало тясно за неговите способности. Той отново решил да подаде оставка. Да се хвърли в свой собствен бизнес. Новото начинание било доста опасно. Перо имал слаби изгледи за успех в своята специалност. Пазарът на информатика се владеел от големите фирми, докато Хенри Рос Перо притежавал само трудно спестените си долари.

Бившите шефове били убедени, че скоро отново ще видят своя служител, завръщащ се жалък и покаял се. Те не преценили точно неудържимия, волеви характер на Перо, неговия нюх, отличаващ големите предприемачи.

Златната идея

Продавайки компютрите на IBM, Перо забелязал, че повечето от неговите клиенти нямали ни най-малка представа как функционира тази скъпа техника, чиито предимства той превъзнасял. Скоро купени, “малките технологически чудеса” бивали захвърлени в някой ъгъл и там се покривали с прах под погледите на своите собственици. Перо преценил, че може да извлече полза от подобно положение. Неговите умения се оказвали златни.

FILE – In this Oct. 31, 1968, file photo H. Ross Perot, head of Electronic Data Systems Corp., of Dallas, holds a piece of electronic computer equipment in Dallas. (AP Photo/Ferd Kaufman/БТА)

За да натрупа състояние, било нужно само да основе консултантска фирма в областта на информатиката. Тя била първата с такъв предмет на дейност. Предлагайки информация за експлоатацията на компютри вместо самите компютри, Хенри Рос Перо отворил вратите към голямото богатство.

Новата идея се оказала превъзходна. За неочаквано кратко време тя превърнала Рос Перо в един от най-богатите хора в света. Създадена през 1962 г., Electronic Data Systems Corporation достигнала (от 1972 г.) оборот от сто милиона долара.

Банките, застрахователните дружества, американската армия и министерствата били снабдени със свръхусъвършенствани компютри. Те лесно станали негови клиенти, защото единствено той бил в състояние да им предложи незаменими услуги в тази област.

Компетентността му в сферата на “изкуствения интелект”, както и резултатността на неговите съвети към военните организации допринесли Перо да бъде забелязан сред висшите кръгове. Скоро той бил привлечен като постоянен консултант в Белия дом. Ползвайки се със статута на истинска институция, Electronic Data Systems Corporation се превърнала в неизменен, задължителен партньор, включен във всички големи програми в сферата на информатиката.

Живот, изпълнен с неочаквани събития

Неговият живот на милиардер се оказва по-неспокоен и бурен, отколкото самият, той е очаквал. Бизнесът в областта на информатиката е рискована и опасна дейност. В него индустриалният шпионаж е обичайна практика. Често намирането на клиент се извършва в страни с не особено гостоприемни порядки. Уилям Гейлърд и Пол Чиапароне – двама негови сътрудници, имаха драматичен опит. Ако не беше смелата, почти военна намеса на техния шеф, краят на тази история би бил твърде трагичен.

Изпратени в Иран, за да почетат сключен с шаха договор, двамата специалисти в областта на информатиката били задържани като заложници на аятолах Хомейни. Фирмата Electronic Data Systems Corporation била обвинена в злонамерени начини на действие и на Перо му било отказано изплащането на дължимите пет милиона долара. Положението се оказало заплетено и американското правителство не знаело как да реагира. То дало на милиардера спасителния съвет да забрави за сумата.

FILE – In this Oct. 16, 1992, file photo, Ross Perot is shown on a screen in a paid 30-minute television commercial, during a media preview in Dallas. (AP Photo/БТА)

Що се отнася до освобождаването на служителите му, Перо бил посъветван да повери тази мисия на правителството, но този отговор само възмутил Рос Перо и той решил да се оправя със собствени сили и средства. Без да се съобразява ни най-малко с напътствията на Белия дом, Перо свикал бившите военни служители, които били основното попълнение в неговия личен състав. Полковник Саймън – ветеран от Виетнам, бил натоварен със задачата да сформира, въоръжи и подготви една бойна група за бързо реагиране. Преследваната цел била да се организира бягството на двамата заложници. Под носа на иранските шовинисти спорният въпрос бил уреден благодарение на един вещо организиран метеж. Слисани от възможностите и действията на Перо, иранците мъдро решили да изплатят дължимата сума.

Независимо че притежава благосъстояние, оценено приблизително на 3 милиарда долара, за Хенри Рос Перо парите не са стимул и движеща сила. Той потвърждава това с лека усмивка: “Само по себе си печеленето на пари не представлява интерес. Това, което ми доставя удоволствие, е създаването на голямо предприятие, с което да се гордея.” Ако намери кюлчета злато под копитото на коня (което е слабо вероятно събитие), Рос Перо със сигурност няма да благоволи да се наведе, за да ги събере. “Твърде е лесно”, би казал той с презрение. Това, което най-вече увлича този американец, подстриган като войник, е осъществяването със собствени усилия и енергия на невъзможни дела.

ТОВА Е ТЕМА В РАЗВИТИЕ. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

САЩ

Камарата на представителите: Няма да има импийчмънт на Тръмп

публикувано

на

Камарата на представителите на американския Конгрес отхвърли предложение за задействане процедурата за импийчмънт на президента Доналд Тръмп заради неговите оскърбителни нападки срещу четири конгресменки от Демократическата партия.

Текстът, представен от демократа Ал Грийн, беше отхвърлен с голямо мнозинство (332 срещу 95 гласа). Това илюстрира разногласията по въпроса в редиците на самите демократи, които имат мнозинство в Камарата на представителите.

За първи път долната камара на Конгреса беше призвана да се произнесе по въпроса за задействане на процедура за отстраняване на президента, откакто той дойде на власт през 2016 г.

Продължете по-нататък

САЩ

Конгреса ще гласува дали да има импийчмът срещу президента Тръмп

публикувано

на

В днешния дневен ред на заседанията на долната камера на Конгреса е заложено гласуване дали да се приеме резолюция за започване на процедура по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп.  Това е първата стъпка-барометър дали може да се очаква отстраняване от длъжност на Тръмп. Не е ясно дали Конгреса ще гласува да изпрати резолюцията за гласуване и в някоя от комисиите или ще вземе окончателно решение.

Гласуването идва

По искане на конгресмена Ал Грийн

Конгресмен Ал Грийн от трибуната на Конгреса

който е демократ от Аризона, който използва процедурен механизъм, който изисква предприемане на действия до два дни. Това стана, след като той прочете частта от Конституцията със закона за импийчмънт от трибуната на Конгреса. За мотив за започването на процедурата Грийн посочи коментарите на президента към цветнокожи демократки, които бяха определени за расистки. “Време е да изпратим на президента ясно послание, че той не е над закона”, каза Грийн.

Днес сутринта председателката на Камарата на представителите

Нанси Пелоси каза, че не подкрепя усилията за импийчмънт

Нанси Пелоси, снимка: БТА

През май Пелоси заяви, че Тръмп може да бъде импийчнат, но после рязко промени позицията си. Днес тя заяви, че “има шест комисии, които работят по установяването на фактите”. “Това е сериозен път, по който който тръгваме”, добави още Пелоси.

По отношение на въпроса дали искането на Грийн има нещо общо със изслушването на специалния прокурор за руската намеса в изборите от 2016 г. и дали не трябва да се изчака с отстраняването от длъжност, Грийн отговори, че такава връзка няма и че

Не може да се чака каквото и да е

По подобен начин Грийн вече успя да предизвика две гласувания за импийчмънът на Тръмп през 2017-та г. и 2018-та г., но тогава Камарата на представителите бе под контрола на републиканците и Конгреса гласува с “не” за импийчмънт, като много демократи се присъединиха към отрицателния вот на републиканците.  Тогава Грийн събра около 60 гласа на свои колеги демократи в полза на процедурата по импийчмънт. В момента броят на демократите подкрепящи започването на действия по отстраняване на Тръмп от Белия дом е над 80, а и долната камара е в ръцете на демократите.

Продължете по-нататък

Новини

100 души спасиха двама удавници с човешка верига (ВИДЕО, ОБНОВЕНА)

публикувано

на

Човешка верига от близо 100 души спаси двама удавници на плаж във Флорида. Плувците пренебрегнали двойния червен флаг и се озовали в силно мъртво вълнение. Десетки плажуващи самоотвержено се наредиха на жива верига и успяха да достигнат давещите се.

По време на акцията дошъл и спасителен екип, който се наложило да спасява и част от спасяващите. Според американските закони, за влизане във водата при двоен червен флаг, нарушителите носят наказателна отговорност.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено