Открийте ни и в

Български истории

Почина Фил Филипов – един от най-богатите българи в САЩ

Той е издъхнал в дома си в Маями, Шефкет Чападжиев спешно отлетя за погребението в САЩ

публикувано

на

Почина Фил Филипов – един от най-богатите българи в САЩ. Филипов, когото наричат “Добрия диктатор” е издъхнал в дома си в Маями след боледуване в четвъртък през нощта. Филантропът Шефкет Чападжиев, който е бил на лятна почивка в България, е тръгнал по спешност за САЩ, след като е научил за кончината му.

“Беше най-добрият ми приятел”, каза Чападжиев, преди да се качи на самолета. Погребението на Фил ще е в понеделник. В Германия, Чикаго и родното му село Стрелча се организират събития събития, които ще отбележат живота на Фил.

Освен много успешен бизнесмен от двете страни на Океана, Фил Филипов беше и един от големите дарите в българската общност. Една от големите каузи, които подкрепяше до последно беше българската църква “Св, София” в чикагското предградие Дес Плейнс. Филипов участваше и в делегацията, която представи българската общност в САЩ пред Конгреса на Илинойс преди 5 месеца.

Най-богатият българин в САЩ: Никой не е умрял от работа (ВИДЕО)

Историята на 76-годишният Фил е много пъстра и интересна. Той е определян за “най-мразения шеф в Германия”, емигрант и щастлив съпруг. Той дели времето си между Америка и останалия свят. Вероятно е най-богатият българин в САЩ.

BREAKING: Почина Фил Филипов – един от най-богатите българи в САЩ

Фил Филипов е едва на 17 г., когато бяга от България през 60-те години на миналия век. Но не казва, че е заради комунизма. “Ние бяхме на по 17 години, никой не е бил политически. Аз избягах, защото на Запад имаше и коли, и жени, и други работи, които не ни позволяваха в този режим”, откровен е той.

ГАЛЕРИЯ: Фил Филипов - успех и живот в снимки

Минава през лагер в Гърция и после отива в Чикаго, където среща Шефкет Чападжиев – един от най-успешните български имигранти в Америка. “Той дойде с 3 други момчета. И още като се запознахме, той беше на 17-18 години – много млад, си дадох сметка, че това момче рано или късно ще бъде нещо със сигурност”, казва Чапата, който беше сред гостите на Фил в “Белажио”.

Чападжиев се оказва прав.

През 1966 година Фил започва като метач във фирмата за подемна техника International Harvestar. Постепенно се издига, а през 1979 година е пратен в офиса на компанията в Париж.

През 1993 година фирмата е купена от Terex Cranes и става една от най-големите в Европа за производство на кранове и подемна техника.

А Фил Филипов вече е президент на компанията.

10 години по-късно напуска и започва собствен бизнес – купува компании в тежко състояние и ги оздравява с брутална дисциплина.

Често го наричат Добрия диктатор. “Такъв съм – без колебание отсича Фил. – И съм много добър в лошо време. Знам как да организирам предприятия. Над 30-40 предприятия съм вдигнал на крака. Последното в Германия “Атлас” преди 6-7 години губеше по 2 и половина милиона на месец, а сега печелим.”

Фил Филипов има заводи в Германия, Китай, Мексико, Франция и България.

Българинът често влиза в сблъсъци със синдикатите – включително и тези в Германия, когато отказва да преговаря с тях като собственик на компанията за кранове “Атлас”. “Аз имам алергия срещу синдикатите, категоричен е бизнесменът. – Синдикатите не плащат на работниците. Синдикатите се раждат, когато мениджърите не си вършат работата.”

BREAKING: Почина Фил Филипов – един от най-богатите българи в САЩ

Фил обаче казва, че големият удар в живота му не е някоя голяма бизнес сделка… а срещата му с Вероник – неговата съпруга французойка. “Късметът му дойде, като се запозна с Вероник”, казва Шефкет Чападжиев. А Фил не отрича. Според него след всеки успял мъж трябва да има жена. Той посвещава на Вероник цяла глава в книгата си “Философиите на Фил”. Двамата са заедно повече от 25 години.

Попитах го кой е най-ценният урок, който един мъж трябва да научи за себе си на 70 години? Без да се колебае, Фил отговори така – “Да бъде себе си. Да не забравя откъде идва. Да няма много фукане и най-важното е да знае, че нищо не е вечно.”

Въпреки че живее повече от 50 години в чужбина, казва, че никога не е успял да се почувства на мястото си. “Най-трудното дори и днес е да си чужденец. Много от младите, които са излезнали след 1989-а, разбират, че най-трудното е да си чужденец. Купиш си кола, няма на кого да се похвалиш, няма с кого да пиеш по едно за честито. Аз самолет си купувам и няма с кого. 52 години след това винаги си чужденец. Никъде не е лесно да си емигрант.”

Генералният консул на България в Чикаго: Говореше с любов за България и съпругата си

С голямо прискърбие научих, че вчера ни е напуснал Фил Филипов, един голям приятел на България и българската общност в Чикаго.

Едно от нещата, които няма да забравя от срещите ни, беше как с готовност и желание реагира на поканата ми да се включи в делегацията на България в Конгреса на Илинойс тази година.

Вместо обичайните студенина и подозрителност, присъщи на повечето успели хора, той се отзова със сърдечност, позитивизъм и разбиране към възможността заедно с Шефкет Чападжиев, проф. Самуил Рефетов и Томас Лебамов да представим заедно България в Капитолия в Спрингфийлд.

В няколкото ни срещи от него запомних безпределната любов, с която говори за две неща, България и прекрасната му съпруга, Вероник.

Днес мислите ни с Мария са и за Вероник, една прекрасна, деликатна и едновременно с това силна жена, която в действителност беше опората и вдъхновението на обичания от нас Фил.

Ще липсваш на всички ни Фил, благодаря ти за времето, прекарано заедно, за съжаление беше твърде кратко…

Нека Бог даде мир на душата ти

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено