„В държави членки на ЕС има много по-високо ниво на ваксинацията – въпреки че нашето се увеличава, далеч не може да достигне средноевропейските нива. В много от тези държави се облекчават част от мерките – това е при много по-високо ниво на ваксинацията“, подчерта здравният министър проф. Асена Сербезова.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че мерките към момента са компромис на база на особеностите на „Омикрон“: „Силно заразен, засяга много хора, не е чак толкова патогенен и не натоварва чак толкова здравната система“.

Ако вирусът се промени към привикване към човешкия организъм и стане нормална респираторна инфекция, няма да има нужда от толкова сериозни ограничителни мерки, допълни той.

„При „Омикрон“ нещата са много динамични, ще продължи още максимум 2 до 3 седмици повишаване на заболеваемостта“, каза още Кунчев. По думите му от районите в пик ще започне нормализацията, като вече се наблюдава задържане на нивата и затова до края на февруари очаква спад на случаите.