Открийте ни и в

България

Президентът няма да подпише указа за назначаване на Гешев

bgvoice

публикувано

на

Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.

„Конституцията не ме задължава да се мотивирам за решението си да подпиша или не указа“, заяви президентът, но обясни, че ще се обоснове, заради голямата значимост на акта.

„Изборът на главен прокурор е акт с особено голяма значимост. Трябва да създава доверие, а не да предизвиква съмнения. Затова връщам на ВСС предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор“, мотивира се Радев.

Президентът заяви още, че както той, така и цялата общественост очаква истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор на главен прокурор. По думите на Радев издигането на един единствен кандидат отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор така необходими за неговата нелека и отговорна мисия.

„Белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности. Този подход за избора между един кандидат беше подкрепен и от изпълнителната власт, като министърът на правосъдието отказва да издигне втори кандидат и това доведе до липсата на алтернатива. Бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие“, посочи президентът.

По-рано в четвъртък Управителният съвет на Съюза на съдиите в България изпрати писмо до държавния глава, в което призова да не подписва указа.

„Процедурата по избор на Иван Гешев за нов главен прокурор беше проведена публично, но не беше прозрачна и не успя да убеди обществото, че той отговаря на законовите изисквания „за придържане и налагане на висок етичен стандарт, което предпоставя като базисно условие уважението към опонента и основните човешки права“, пишат съдиите.

Висшият съдебен съвет обаче по-рано намекна, че дори и президентът да върне предложението им, те ще го гласуват отново. Държавният глава има право само веднъж да не подпише указа, като при прегласуване на същата кандидатура във ВСС, той е задължен да приеме и подпише указа за назначаването.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

Училище в Кърджали пропадна, евакуираха деца

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. bTV

Стълбището на СУ „Отец Паисий” в Кърджали пропадна. Евакуирани са всички ученици. За щастие няма пострадали.

Инцидентът е станал минути преди 12 ч. По това време се провеждало коледно тържество на учениците. Чуло се пукане на желязобетонната плоча. Учителите успели да изведат на безопасно място всички деца.

На място са изпратени екипи на пожарната.

В сградата не се допускат външни лица.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Повечето българи недоволни от демокрацията

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Повече от половината българи (55%) не са доволни от състоянието на демокрацията в страната. Това показват данни от проучване, представено във вторник от Европейския парламент.

За сравнение в останалите страни от ЕС недоволство от демокрацията изразяват средно 42 на сто, а мнозинството от 56 процента са доволни. Мненията на българите и останалите в ЕС съвпадат с 52 на сто одобрение за състоянието на европейската демокрация.

Проучването показва още, че от ЕП българите очакват основно защита на правата им на потребители, закрила от бедност, установяване на условия за инвестиции. Останалите в ЕС очакват от евродепутатите най-вече мерки за защита на околната среда.

Според 52 на сто от гражданите на ЕС и 38 на сто от българите действията срещу промените в околната среда са важни. Според 35 на сто от хората в ЕС и 52 на сто от българските граждани е най-важна борбата с мръсния въздух. Според 59 на сто от отговорите в ЕС и 52 на сто от отговорите у нас членството в Общността е „нещо добро“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Дете е прието с тежки изгаряния в Пирогов след падане в изкоп с вряла вода във Велинград

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. БТА

Дете е прието с тежки изгаряния, след като падна в изкоп с вряла вода във Велинград. На мястото на инцидента е преминавала тръба, по която тече вода с температура 90 градуса.

„Детето е сравнително добре за състоянието, в което се намира. Изгарянията са доста дълбоки. Мястото на инцидента не е обезопасено по никакъв начин”, разказа пред Нова тв майката на пострадалото дете Димка Захова. Пространството около тази дупка е парк, където има няколко чешми, от които хората ползват топлата вода. Преди инцидента нямало дупка, а малък процеп от който бликало вода, разказва майката.

Момиченцето е успяло да излезе сравнително бързо, благодарение на приятелите си.

„Това което разбрах е, че има подпочвени води от аварирал водопровод. Водата е бликала, а детето не е видяло. Проверката трябва да констатира кой стопанисва и управлява тази тръба. Предстои проверка по случая”, каза Костадин Коев, кмет на Велинград.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada