Открийте ни и в

САЩ

Сенаторите разчистиха пътя на двупартийно подкрепен пакет за контрол над оръжията

Пакетът може да мине още в четвъртък през нощта

публикувано

на

Сенатът придвижи законопроект за контрол над огнестрелните оръжия

Сенатът на САЩ гласува убедително за разбиване на приложения от републиканците филибустър и откри пътя пред одобряване на двупартиен пакет мерки за контрол над притежанието на огнестрелни оръжия в страната. Резултатът 65 на 34 гласа разчисти най-голямата препятствие пред законодателния пакет, който може да мине в Сената дори още в четвъртък вечер. Действията на законодателите бяха подтикнати от поредицата кървави стрелби, които напоследък разтърсиха нацията.

Сенаторите работиха по споразумение, което им даде възможност да ускорят процеса и да придвижат проекта към окончателно гласуване още в четвъртък през нощта, вместо да се изчакат задължителните 30 часа след гласуване по филибустъра.

След минаването през Сената пакетът отива в Камарата на представителите, където ще може да бъде одобрен до края на седмицата. Не е ясно обаче дали президентът Байдън, който отива първо в Германия, а после в Испания за срещите на Г-7 и НАТО, ще успее да го подпише преди да замине. Той вече е заявил готовност да даде подписа си.

Матю Макконъхи с гневна реч срещу хлабавия режим за оръжията в САЩ (ВИДЕО)

При гласуването в Сената 14 републиканци подкрепиха демократите за сваляне на филибустъра. Сред тях бе и лидерът на тяхната фракция в Сената Мич Макконъл. Той заяви, че новото законодателство е “пакет на здравия разум, съдържащ популярни мерки, така че тези ужасяващи случаи (на масови стрелби – бел. ред.) да станат по-малко възможни, като същевременно се уважи напълно Втората поправка с правата на спазващите закона граждани”.

Законопроекътт на компромиса е от 80 страници, в които са предвидени по-стриктни проверки на миналото на младите купувачи на оръжие, затягат се като цяло изискванията за проверка на миналото и са наложени по-строги наказания за трафик на оръжие.

Законът освен това ще ограничи правото да придобиват огнестрелно оръжие на хора, които са осъдени за домашно насилие над романтичния си партньор и не са женени за жертвите си. Осъдени насилници, които са женени за жертвите си, имат деца с тях или живеят заедно, и сега нямат право да придобиват огнестрелно оръжие.

В допълнение 750 милиона долара ще бъдат предоставени на 19 щати, които имат закони, улесняващи временно изземвани на огнестрелни оръжия от хора,  оценени официално като опасни, както и на други щати с програми за превенция на насилието.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА