Открийте ни и в

Политика в САЩ

Сенатът прие законопроект, гарантиращ правото на еднополови бракове в САЩ

11 републиканци са гласували с мнозинството на демократите

публикувано

на

Сенатът прие законопроект, гарантиращ правото на еднополови бракове в САЩ

Сенатът на САЩ убедително одобри законопроект, гарантиращ на федерално ниво правото на еднополови и междурасови бракове. Respect For Marriage Act събра на вота 61 гласа “за” Срещу 36 “против”, което значи, че 11 републиканци са гласували с мнозинството на демократите.

Законопроектът ще трябва да мине през Камарата, преди да бъде пратен за подпис на президента Байдън. Гласуването в Камарата се очаква до края на годината, а може да стане дори до края на седмицата.

Камарата на представителите прие подобна версия на този законопроект по-рано тази година, като 47 републиканци го подкрепиха. Версията на Сената включва нови формулировки, за да отговори на някои опасения на Републиканската партия относно религиозната свобода.

Недостиг на лекарства затруднява сезона на вирусните болести при децата в САЩ

Републиканците критикуваха законопроекта, че в него липсвала защита на религиозните институции. Техните сенатори Марко Рубио, Джеймс Ланкфорд и Майк Лий внесоха поправки с цел опазване на “религиозната свобода” в закона. Поправката на Лий бе наречена от самия него “проста, основана на здравия разум поправка”. Тя възпира федералното правителство от “ответни действия срещу всяко лице или група, задето стриктно се придържат към искрено изповядвани религиозни схващания и морални убеждения относно брака”, според сенатора.

Тя обаче не успя да мине границата от 60 гласа в Сената, за да бъде закрепена към основния законопроект. Пропаднаха и поправките на Рубио и Ланкфорд, въпреки че за тях бе нужно просто мнозинство – и двете с 45-52 гласа.

"Сам вкъщи" е коледният филм на всички времена за британците

Демократите се видяха форсирани да предприемат мерки за кодифициране на еднополовите бракове във федералния закон, след като Върховният съд отмени прецедент на половин век, защитаващ правото на аборт. Това породи опасения от скорошна ревизия на правото на еднополови бракове и употребата на противозачатъчни.

“Днес се надяваме да постигнем равенство в брака в заседателната зала” – заяви лидерът на сенатското мнозинство Чък Шумър.

Той подчерта, че по случай събитието носи същата лилав вратовръзка, която е носел и през 2018 година, когато дъщеря му се ожени за друга жена. Той разкри, че двойката скороще има бебе и каза, че се надява то да расте в “по-приемащ, включващ и обичащ свят, свят който ще почита брака на майките му и ще му придаде достойнството, което той заслужава”.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено