Открийте ни и в

Новини

Сенатът прие “на пожар” временно покачване на тавана на дълга

Сделката ще повиши тавана на дълга с 480 милиарда долара

публикувано

на

Сенатът прие в четвъртък вечерта законопроект за удължаване на тавана на дълга до началото на декември, като временно прекрати партийното противопоставяне, само 11 дни преди крайния срок за предотвратяване на изпадане в неплатежоспособност на правителството. Увеличението на тавана на дълга е с точна сума и със срок до 3 декември.

Гласуването на споразумението мина с резултат 50-48, без републиканци да се присъединят към демократите в подкрепа на мярката. Вотът дойде малко след като камерата гласува с 61-38 по процедурно предложение за позоваване на специална процедура, позволяваща заобикаляне на филибастъра от 60 гласа и осигуряваща придвижването на законопроекта.

Гласуването по процедурата също изискваше 60 гласа, за да се предотврати в крайна сметка това, което министерството на финансите предупреждава, че би било икономическо бедствие.  Необходими бяха 10 републикански гласа, за да се заобиколи филибастъра на Републиканската партия и да се стигне до гласуването за окончателно преминаване с обикновено мнозинство. Републиканците осигуриха 11.

Доклад на Сената показва как Тръмп е натискал министерството на правосъдието да му помогне да отмени победата на Байдън

Републиканските сенатори, които гласуваха утвърдително, бяха Джон Барасо от Уайоминг, Рой Блънт от Мисури, Шели Мур Капито от Западна Вирджиния, Сюзън Колинс от Мейн, Джон Корнин от Тексас, Мич Макконъл от Кентъки, Лиза Мъркоуски от Аляска, Роб Портман от Охайо, Майк Раундс от Южна Дакота, Ричард Шелби от Алабама и Джон Тун от Южна Дакота.

Сделката ще повиши тавана на дълга с 480 милиарда долара, което според министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън е необходимо, за да се издържи до 3 декември. Сега тя трябва да мине и в Камарата на представителите, където демократите имат мнозинство.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА