Самолет Боинг 737 на авиокомпания Flydubai със 124 пътници на борда по направлението от Дубай до София се приземи на Летище София малко след 15 ч., съобщиха от пресцентъра на аерогарата.

Кризисният щаб на летище София, в който участват специализирани държавни органи, служители на аерогарата и др., е бил свикан извънредно заради съмнения за взривно вещество на борда.

Според процедурите за действие, самолетът е отклонен на безопасно разстояние, паркиран на отдалечена стоянка и пътниците са свалени от самолета, който e бил претърсен от специализираните служби и нищо опасно не е било открито.

Самолетът e бил претърсен от специализираните служби и нищо опасно не е било открито. Пътниците са напуснали самолета.

„Мерките за безопасност на летищата затова са толкова строги, защото дори да няма пряка заплаха за безопасността, се проверяват като да има действителна опасност. Слава Богу, в този случай всичко е наред и опасност за пътниците няма“, каза Росен Бъчваров от пресцнтъра на летището пред медиите.

На място има и екипи на жандармерията, както и линейки.

Пристигащите и заминаващи полети продължават да се изпълняват по разписание.

На борда на самолета има предимно български граждани.

Полицаи и барети проверяват пътник от бизнес класата, тъй като ръчният му багаж е съмнителен. Хората ще бъдат транспортирани с автобуси.

Един дежурен български МиГ-29 е изпълнил стандартната процедура при такива случаи и е излетял от авиобаза „Граф Игнатиево“, за да обезопаси въздушното пространство над Летище София, съобщиха от Министерството на отбраната.