Открийте ни и в

Съд и прокуратура

Съдът слага край на борбата на Тръмп да скрие данъчните си декларации от Конгреса

По времето на президентството на Тръмп финансовото министерство отказа да предаде данните

публикувано

на

Съдът слага край на борбата на Тръмп да скрие данъчните си декларации от Конгреса

Върховният съд на САЩ отхвърли молбата на бившия президент Доналд Тръмп да блокира предаването на данъчните му декларации и друга информация на комисията за данъци и такси към Конгреса, съобщи ABC News.

Съдът не е предоставил мотивите за решението си.  То слага точка на усилията на бившия президент да защити финансовата си информация от контролираната от демократите комисия. Правната война за декларациите продължи три години.

По времето на президентството на Тръмп финансовото министерство отказа да предаде данните, но след идването си на власт администрацията на Байдън зави, че законът е ясен и комисията има право да прегледа декларациите на всеки данъкоплатец, включително на президента. По-ниските съдебни инстанции също се съгласиха, че комисията има такива правомощия и искането й не е превишаване на правата.

САЩ с нови 4,5 млрд. долара помощ за Украйна

Председателят на Върховния съд Джон Робъртс бе наложил на 1 ноември временен запор върху предаването на документацията на Тръмп, докато съдът разгледа правната аргументация на юридическия екип на Тръмп и контрааргументите на администрацията и на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ.

Три седмици по-късно съдът вдигна неговата възбрана без да има сведения за несъгласия. Кампанията на Тръмп още не е коментирала това развитие на ситуацията.

Аргумента на Камарата бе, че ако запорът остане, това ще остави на законодателите “малко или никакво време да завършат законодателната си работа в рамките на този Конгрес, чийто край бързо наближава”.

30 години затвор за наркотрафикант, работил в населени с българи предградия на Чикаго

Ако Тръмп бе убедил съда да вземе неговата страна, той можеше да успее да дочака времето, в което републиканците ще поемат контрола над Камарата на представителите през януари. Те почти сигурно щяха да отменят искането за декларациите, ако дотогава въпросът на намери решение.

За първи път комисията за данъци и такси поиска достъп до декларациите още през 2019 година. Тя искаше данните за 6 години като част от разследване на практиките на Internal Revenue Service спрямо президентите и вицепрезидентите. В молбата си до Върховния съд Тръмп твърди, че декларациите му биват изискани под фалшив предлог, който няма общо с практиките в IRS.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено