Открийте ни и в

САЩ

Теоретик на конспирациите ще плаща $4,1 млн. на родители на жертва, която обяви за измислена

Самият Джоунс заяви, че всякакво плащане над 2 млн. долара ще го потопи

публикувано

на

Алекс Джоунс: ще плаща $49 млн. заради неверни твърдения за масово убийство

Видният пропагандист на конспиративни теории Алекс Джоунс ще трябва да плати 4,1 милиона долара на близките на загинал в стрелбата в училището Санди Хук в Кънектикът ученик, защото твърдеше, че касапницата е измислица. 12-членно жури обяви в Остин, Тексас, решението си каква сума дължи той на Нийл Хеслин и Скарлет Люис, чийто син Джеси Люис бе след 26-те жертви на стрелбата през 2012 година, дело на 20-годишният Адам Ланза.

Родителите искаха цели 150 милиона долара компенсации за клевета, умишлено причиняване на емоционален стрес и за всички понесени вреди, произтичащи от лъжите му в продължение на цяло десетилетие.

Алекс Джоунс е известна фигура от американската крайна десница и привърженик на теории на конспирацията. На своя сайт Infowars той заяви, че клането не се е случило, а е постановка, създадена от противниците на огнестрелните оръжия.

Според родителите, неговите лъжи са подтикнали читателите му към действие, от което той е спечелил милиони долари, а те са станали обект на тормоз. Няколко семейства заведоха дела срещу него, за да получат обезщетения. Съдии в Тексас и Кънектикът го осъдиха да изплати обезщетения на ищците, като оставиха на съдебните заседатели да определят размера им.

Родители на убито дете в САЩ съдят крайнодесен за $150 млн.

Адвокатът на Джоунс пък искаше журито да присъди обезщетение от 8 долара – по 1 за всяко повдигнато обвинение, което бе разглеждано. Самият Джоунс заяви, че всякакво плащане над 2 млн. долара “ще ни потопи”.

Това е първият случай, в който двигателят на Infowars ще понесе във финансов план отговорност за твърденията си, че най-смъртоносната училищна стрелба в историята на САЩ е измама. Решенето от Тексас може да послужи като маркер за още искове срещу Джоунс и очертава финансовата заплаха, срещу която той е изправен.

Повдига и въпросът за способността на Infowars, който е забранен в YouTube, Spotify и Twitter заради реч на омразата – да продължи да функционира.

По време на процеса Джоунс призна, че нападението срещу училището е било истинско и че той не е бил прав да лъже за него. Хеслин и Люис обаче заявиха през журито, че извинението не е достатъчно и че той трябва да бъде накаран да си плати за годините страдания, на които е подложил тях и други семейства на жертви от Санди Хук.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА