Открийте ни и в

Избори САЩ 2018

Тръмп прави страхът към имигрантите тема No1 за изборите

Президентът обяви, че ще направи по-трудно търсенето на убежище в САЩ

публикувано

на

Президентът Доналд Тръмп продължава да превръща страхът и омразата към имигрантите в тема номер едно за предстоящите във вторник междинни избори за Конгрес. Както вече писахме Тръмп подготвя указ, с който да направи получаването на убежище в САЩ много по-трудно.

В четвъртък следобед президентът обяви, че  още следващата седмица ще подпише въпросния указ. Според него  САЩ ще отказват убежище на хора, които влизат в страната извън законните входни пунктове и показа, че втвърдява позицията си срещу колоната от мигранти от Централна Америка, които се движат към САЩ.

„Мигрантите, които искат убежище, ще трябва да се явят, както предвижда законът, на контпролнопропускателни пунктове“, заяви Тръмп пред репортери в Белия дом.

Той добави, че хората, които нарушават американските закони и влизат нелегално в страната, вече няма да могат „неоснователно да претендират за автоматично приемане“ в САЩ.

Американският закон за имиграцията и националната принадлежност предвижда, че всеки имигрант в САЩ може да поиска убежище, независимо дали я влязъл в страна през граничен пункт.

Имиграционната реч на Тръмп идва след като той и републиканците пуснаха шокираща реклама за предстоящите избори, която цели да всее страх от имигрантите.

Президентът каза, че мигрантите злоупотребяват с американската система за предоставяне на убежище и се „подиграват“ на имиграционните закони. Той подчерта, че искащите убежище ще чакат решението по делата си в „палаткови лагери“ вместо да бъдат допускани в страната.

В момента обаче няма достатъчно място в центровете за задържане за семействата, които влизат през границата. Военните работят, за да създадат такива места, но този процес още не е приключил, а и законът не позволява задържането на деца за повече от 20 дни.

Имигрантите от Централна Америка получават безплатно возене на камиони по пътя си от Мексико към САЩ. (Сн.: БТА/АП)

„Те биват залавяни и после пускани в страната. Така година по-късно никой не знае къде са“, заяви Тръмп. Според него идващите мигранти от Централна Америка са риск за сигурността в страната, защото между тях има „престъпници“ и защото те са причината за епидемията от наркотици в САЩ.

От Белия дом президентът заяви, че с идването на тези мигранти „нелегално“, се обесмислят усилията на „всички останали имигранти, които са дошли легално“ и са били изрядни.

Президентът беше категоричен, че разделяне на майка от децата им няма да се случи, но и че „държането на деца и родители заедно е стимул за тях да продължават да идват“. Въпреки това според него политиката на администрацията му се е справила добре с големия брой семейства мигранти за разлика от тази на президента Обама. Тръмп неколкократно каза, че под ръководството на Обама родители и деца пресекли границата нелегално са били разделяни.

Президентът не пропусна да обвини деморкатите за ситуацията в момента,

която според него „е в най-лошия си момент“ по отношение на имигрантите, дошли в страната нелегално. „Никоя друга страна не ги пуска да останат, каза Тръмп – Нямаме избор освен да ги спрем.“

Държавният глава обясни изпращането на военни по границата като стъпка, с която да се предотвратят конфликти подобни на тези в Мексико. Миналата седмица там мигранти от Гватемала хвърляха камъни по местната полиция, която не успя да спре навлизането им в Мексико.

„Наредил съм всяко хвърляне на камъни срещу армията ни да бъде считано като пушка и да се отговори подобаващо“, заяви още Тръмп.

Междувременно, първата колона мигранти, повечето от Хондурас, възобнови придвижването си в Мексико към САЩ, поемайки по опасен маршрут през район, където действа организираната престъпност.

В колоната има около 4000 мигранти, които във вторник спряха за почивка в град Хучитан в южния мексикански щат Оахака. Малко по на юг втора колона от около 2000 централноамериканци продължава движението си в щата Чиапас на границата с Гватемала.

Тези колони предизвикаха гневната реакция на президента на САЩ Доналд Тръмп, който обяви, че може да разположи до 15 000 войници по границата с Мексико, за да ги спре. Първата колона, която потегли на 13 октомври от Хондурас, днес е на около 1400 км от САЩ.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

US Избори 2018

Активността на междинните избори – най-висока от век насам

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Рекордна активност на междинните избори на 6 ноември, показват предварителните данни. Според тях пред урните са се явили избиратели в процент, невиждан повече от век. 49.2% от имащите право на глас са участвали във вота при средна активност около 40% в последните няколко десетилетия. Последният път, когато над 50% от избирателите са гласували, е било през 1914 г. – още преди жените да имат право на това.

В отделни щати процентът е много по-висок – Вашингтон и Колорадо, където много хора гласуват по пощата, регистрират съответно 69.4% и 65.5% активност. Дори в Тексас, където през 2014 г. в изборите са участвали 28.3%, тази година регистрира 46.1% активност. В Джордия скокът бе от 38.6% на 55%. И в двата щата имаш силни кандидати на демократите – Бето О’Рурк за сенатор в Тексас и Стейси Еймбръмс за губернатор.

Засега демократите са спечелили 36 окръга, в които преди това са били на власт републиканци, и общото между всички тях е образованието на жителите им, пише в. „Файненшъл таймс“. В „обърнатите“ окръзи средно 38% от избирателите имат образователна степен „бакалавър“ или по-висока, докато в останалата част на страната процентът е 30

Окончателните резултати от изборите все още не са обявени, но демократите спечелиха достатъчно места, за да вземат мнозинство в Камарата на представителите, а републиканците задържаха Сената и вероятно ще увеличат предимството си в него.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

US Избори 2018

Повторното преброяване във Флорида е безсмислено на някои места

публикувано

на

Виж цялата статия

Сенаторската надпревара във Флорида, изглежда, ще се реши след ръчно преброяване. В четвъртък следобед стана ясно, че след повторното машинно преброяване разликата между сегашния сенатор демократ Бил Нелсън и опонента му републиканец и сегашен губернатор Рик Скот е по-малко от 0.15%. В такъв случай законът във Флорида предвижда ръчно преброяване.

След повторното машинно обаче преднината на Скот се увеличи до над 12,600 гласа и е малко вероятно това да се промени.

В надпреварата за губернатор изглежда, че републиканецът Рон Десантис има повече от 0.25% преднина пред демократа Андрю Гилъм. Кметът на Талахаси не успя да намали разликата и според предварителните данни от повторното преброяване е получил само един допълнителен глас.

Бил Нелсън (вляво) или Рик Скот – кой ще е следващият сенатор от Флорида ще стане ясно след ръчно преброяване

На някои места обаче повторното преброяване няма смисъл, защото избирателните комисии не успяха да се вместят в законовия срок.

В целия щат те броиха с помощта на машини ден и нощ, за да спазят законовия срок от 3 РМ в четвъртък.

Палм бийч каунти не успя да приключи навреме, след като машините им на няколко пъти прегряха. Вероятно за крайната сметка ще се вземе резултатът от първото преброяване през миналата седмица.

Няма да бъдат признати и резултатите от повторното преброяване на стотици хиляди бюлетини в Брауърд каунти, защото са били подадени към офиса на щатския секретар 2 минути след крайния срок от 3 РМ в четвъртък. “Оказа се, че си скъсах гъза от работа за нищо”, казва Джо Де Алесандро – шеф на изборната комисия в Брауърд каунти. Той казва, че закъснението е, защото не бил запознат добре със сайта на секретаря на щата.

Съдът отхвърли исковете и на двете партии да бъдат вдигнати всички срокове, за да може да бъдат преброени всички гласове.

Ръчно ще бъдат преброени и бюлетините в надпреварата за селскостопански комисар, където се избира между кандидатите на републиканеца Мат Кадуел и демократа Ники Фрайд.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Избори САЩ 2018

Ще броят на ръка бюлетините за сенатор във Флорида

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Сенаторската надпревара във Флорида изглежда ще се реши след ръчно преброяване. В четвъртък следобед стана ясно, че след повторното машинно преброяване разликата между сегашния сенатор демократ Бил Нелсън и опонента му републиканецът и сегашен губернатор Рик Скот е по-малко от 0.15%. В такъв случай законът във Флорида предвижда ръчно преброяване.

След повторното машинно обаче преднината на Скот се увеличи до над 12,600 гласа и е малко вероятно това да се промени.

В надпреварата за губернатор изглежда, че републиканецът Рон Десантис има повече от 0.25% преднина пред демократа Андрю Гилъм. Кметът на Талахаси не успя да намали разликата и според предварителните данни от повторното преброяване е получил само един допълнителен глас.

Избирателните комисии в целия щат броиха с помощта на машини ден и нощ, за да спазят законовия срок от 3 РМ в четвъртък.

Единствено Палм бийч каунти не успя да приключи навреме след като машините им на няколко пъти прегряха. Вероятно за крайната сметка ще се вземе резултата от първото преброяване миналата седмица.

Съдът отхвърли исковете и на двете партии да бъдат вдигнати всички срокове, за да може да бъдат преброени всички гласове.

Ръчно ще бъдат преброени и бюлетините в надпреварата за селскостопански комисар където разликата между кандидатите на републиканеца Мат Кадуел и демократа Ники Фрайд.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada