Открийте ни и в

САЩ

Тръмп: Солеймани планираше атака срещу US дипломати

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Солеймани планираше незабавна и злокобна атака срещу американски дипломати и военни, но ние го хванахме и терминирахме. Това заяви президентът Доналд Тръмп от Флорида часове след като американските военни убиха втория човек в Иран – ген. Касем Солеймани.

Тръмп обяви, че политиката на САЩ срещу терористите не се е променила – те ще бъдат намерени и елиминирани и страната ще защити всички свои дипломати, военни  и граждани, както и съюзници.

“Под ръководството на ген. Солеймани военните бригади на Иран таргетираха и са виновни за убийствата и раняванията на стотици американци”, заяви Тръмп.

Според него ликвидирането на Солеймани е трябвало да се случи много отдавна, за да бъдат спасени много животи.

Тръмп каза, че убийството на ген. Солеймани е опит да се спре война, а не да се започне нова.

По-рано през деня сенаторът Малко Рубио заяви в Туитър, че Солеймани е опитвал да осъществи преврат в Ирак, за да нападне САЩ. Нареждането за това е било получено от иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей.

Сенаторът не съобщи от какви източници е получил информацията си. Според него Солеймани е подкупвал и заплашвал политици, използвал е иракските ресурси и е разполагал с голяма военна сила, лоялна към самия него, за да постигне целите си.

Съветът за сигурност на Иран заяви днес, че Иран ще отмъсти за смъртта на генерал Касем Солеймани на подходящо място и в подходящ момент.

“Америка трябва да знае, че престъпната й атака срещу генерал Солеймани бе най-голямата й грешка. Ще отмъстим сурово на престъпниците на подходящо място и в подходящ момент”, се казва в изявление на съвета.

Колективният орган оповести, че е взел решение как да отговори на убийството на Солеймани, но не уточни какво точно ще предприеме Иран.

Страната обяви още, че ще предприеме юридически стъпки на международно равнище, за да потърси отговорност от САЩ за убийството на ген. Касем Солеймани, заяви външният министър Мохамада Джавад зариф по държвната телевизия.

“Това очевидно бе терористичен акт. Иран ще предприеме юридически стъпки на международно равнище, за да привлече Америка под отговорност за убийството на Солеймани”, каза иранският дипломат.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че убийството на генерал Солеймани е грубо нарушение на нормите на международното право.

Лавров казал това в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо.

Лавров призова Вашингтон да се откаже от незаконните силови методи и да решава проблемите на масата за преговори. Той е подчертал, че “тази стъпка на САЩ рискува да доведе до тежки последствия за регионалния мир и стабилност, не подпомага усилията за намиране на решение на сложните проблеми, натрупали се в Близкия изток, а напротив, води до нова спирала на ескалацията”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено