Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп спира зелените карти, но не и работните визи

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Президентът Доналд Тръмп обяви, че ще нареди временно спиране на издаването на зелени карти в опит да намали имиграцията към САЩ, но се е отказал от идеята да спре работните визи за чужденци след като различни бизнес групи са засипали Белия дом с гневни коментари.

В  следнощен туит в понеделник Тръмп обяви, че планира да издаде указ, с който да спре имиграцията към САЩ, за да предпази работните места за американците и заплахата от коронавируса.

Поредната атака на Тръмп към имигрантите идва в момент когато той и администрацията му са подложени на критики заради действията по кризата с коронавируса. Тръмп и преди е използвал тази тактика да промени темата на деня когато тя е била критична към него, нахвърляйки се срещу имигрантите, независимо дали са легални или не.

Тръмп спира цялата имиграция към САЩ с указ

Тръмп обяви, че прави това, за да запази работните места за американци. Повече от 22 милиона души подадоха молби за безработица за последните 4 седмици, което е исторически рекорд. В момента работодателите обаче не търсят работници – нито в САЩ, нито в чужбина.

Първоначално забраната за издаване на зелени карти ще е за 60 дни, обяви Тръмп. Срокът обаче може да се удължи в зависимост от икономическата обстановка след два месеца, каза президентът.

„Слагайки пауза на имиграцията, ние ще поставим безработните американци първи когато Америка отвори. Толкова е важо. Би било грешно и несправедливо американците, които са били съкратени заради вируса, да бъдат заменени от нови имигранти, които идват от чужбина. Ние трябва да се погрижим първо за американския работник,“ каза Тръмп.

По думите на президента мярката ще бъде прилагана само спрямо влизащите с т.нар. зелена карта, позволяваща постоянно жителство в САЩ, но ще има и някои изключения.

Съответният указ ще бъде издаден „вероятно в сряда по някое време“, добави Тръмп.

Юристи в правосъдното министерство бяха изненадани от среднощния туит на президента и все още проучват дали той има правото еднолично да спре издаването на зелени карти.

Досега президентът Тръмп е забранил пристигането на хора от Китай и Европа в САЩ, приемането на бежанци и търсещи убежище.

„Тази пауза в приемането на нови имигранти ще помогне също за запазване на жизнени медицински ресурси за американските граждани“, подчерта Тръмп.

Издаването на повечето зелени карти сега е спряно защото не се провеждат интервюта в имиграционните офиси – в САЩ или по света, заради карантината.

„Не мога да опиша какъв ужас е в офиса ни. Клиентите се обаждат, притеснени, ние бързаме да подадем всичко възможно още днес“, обясни имиграционният адвокат Кристина Крилчев, която практикува в Лас Вегас.

Тя коментира, че все още не е ясно дали указът ще са засегнатите зелените карти, издавани по семейни причини или само тези, които са спонсорирани от работодател. Все има много непроведени интервюта на хора, спечелили лотарията за зелена карта от миналата година.

„За съжаление туита на Тръмп не е изненада. На фона на нарастващите въпроси и критики по отношение на неговите действия в кризата за COVID-19 беше въпрос на време преди президентът Тръмп да прибегне до разсеяност, обвинение и страх“, заяви изпълнителният директор на Асоциация на имиграционните адвокати Бен Джонсън.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ИМИГРАЦИОННИ

Бизнесът притиска Тръмп да остави визите за временна работа в САЩ

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Редица бизнес групи отправиха призив към Доналд Тръмп, в момент когато той обмисля дали да ограничи визите за временна работа. Те предупреждават за отрицателни икономически последици, ако той блокира притока на чуждестранни квалифицирани работници към САЩ, предаде Ройтерс.

Над 300 американски компании, бизнес сдружения и групи в областта на висшето образование, които наемат квалифицирани кадри, са изпратили в четвъртък писмо до Тръмп. В него е изтъкнато, че намаляването на достъпа за тези работници, дори и за кратък период, би довело до „неволни последици“ и би предизвикало „значителна икономическа несигурност“.

Google, Facebook и Microsoft са сред компаниите, които настояват Тръмп да остави без промяна визите тип H-1B, студентските визи и други специализирани такива. Част от инициативата е и Американската търговска камара – най-голямата бизнес асоциация в САЩ.

Белият дом засега не коментира, отбелязва Ройтерс.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Великоритания с нови правила за мигрантите от другата година

публикувано

на

от

Виж цялата статия

От януари догодина Великобритания поставя бариери за свободното движение на гражданите от държави членки на ЕС.

С 351 гласа срещу 252 Камарата на общините гласува новите правила за миграция и въвеждането на точкова система, която ще дава приоритет на чужденци с по-висока квалификация.

Законопроектът отменя свободното движение за европейски граждани и ги приравнява с останалите емигранти от цял свят. Така на практика трудовия пазар на Острова става труднодостъпен за европейците.

Европейският съюз заплаши Лондон със съдебна процедура заради законодателните промени, които ограничават свободното движение на хора, налагат доживотна забрана за повторно влизане в страната на хора, които са били депортирани, както и правила, които затрудняват граждани на Евросъюза да получават социални помощи.

„Европейският съвет  по същество иска от нас да спазваме правилата на техния клуб, въпреки че вече не сме членове“, заяви министър Майкъл Гоув.

Правният спор възниква в момент, когато Великобритания и съюзът опитват да постигнат споразумение за бъдещите си отношения. Но и двете страни не отстъпват от позициите си.

„Правителството продължава да се ангажира с постигане на споразумение и очакваме четвъртия кръг от преговори, започващ на 1 юни, но успехът зависи от това съюзът да признае, че Великобритания е суверенна страна“, каза Гоув.

В опит да наклони везните в своя полза Лондон обяви, че въвежда от 1 януари своя политика за мита, която ще бъде по-облекчена от системата на Съюза.

Близо 3 милиона и 500 хиляди граждани на Европейския съюз са подали до момента документи за уседналост и са декларирали желание да останат във Великобритания. По последни данни 150 000 от тях са българи.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Имиграционните власти стартират личните интервюта на 4 юни

публикувано

на

Виж цялата статия

Имиграционните власти в САЩ (USCIS) се готвят отново да отворят офисите си, които бяха затворени заради епидемията с коронавирус. Това би трябвало да стане на 4 юни, съобщават от службата.

USCIS спря личните интервюта и затвори офисите си в средата на март след като Белия дом обяви препоръки за оставане по домовете.   Затварянето беше удължено още няколко пъти и сега властите обявиха, че се готвят да възстановят нормалната си работа.

От службата казват, че автоматично ще направят нови  дати и часове за всички, чиито интервюта или взимане на биометрични данни са били засегнати от коронавируса. Засегнати бяха хора с интервюта за зелени карти, работни визи, церемонии по натурализация за американско гражданство, търсещи убежище и други.

Ето какво включва указът на Тръмп, спиращ зелените карти

Ако сте имали уговорена среща с InfoPass обаче ще трябва да си насрочите сами нова на сайта на USCIS.

От имиграционната служба казват, че по време на затварянето на офисите, служителите им са продължили да обработват документи по петиции, които не изискват личен контакт.

Докато офисите на имиграционните продължават да бъдат затворени, служителите са готови да помогнат за спешни нужди. Трябва да се обадите на кол центъра на USCIS.

Статутът на стотици хиляди имигранти в риск заради пандемията

Все още не е ясно кога САЩ ще започнат да издават визи в консулствата си по света, които остават затворени. В момента повечето граждани на Европа, Китай и други държави не могат да пътуват до САЩ. Доналд Тръмп допълнително спря издаването на зелени карти за определени категории хора.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada