Открийте ни и в

Вашите пари

Федералният резерв: Скоро се очаква повишаване на лихвите

Лихвените проценти не са променяни през последните три години

публикувано

на

Fed повишава основния лихвен процент

Служители на Федералния резерв заявиха, че „скоро“ лихвените проценти може да се покачат, което ще е първото увеличение за първи път от три години, на фона на опасенията от увеличаващата се инфлация.

В изявление от ФЕД заявиха, че лихвените проценти остават непроменени засега, на почти нулеви нива, но с възстановяващия се пазар на труда и заплахата от повишаваща се инфлация това вероятно ще се промени в близко бъдеще.

„С инфлация доста над 2 процента и силен пазар на труда, скоро се очаква да се появи подходящ момент за повишаване на ценовия диапазон за лихвените проценти“, се казва в изявление на ФЕД.

ФЕД също така заяви, че планира да продължи да намалява програмата си за обратно изкупуване на активи и планира да я прекрати през март.

“Икономическата активност и заетостта продължиха да се засилват. Най-тежко засегнатите от пандемията сектори се подобриха през последните месеци, но са засегнати от скорошния скок на случаите на COVID-19”, се казва в доклада.

Увеличаването на работните места през последните месеци е значително, а нивото на безработица е намаляло значително, отбелязва АП.

По-нататъшното състояние на икономиката продължава да зависи от развитието на епидемиологичната ситуация в САЩ.

Очаква се напредъкът във ваксинацията, както и облекчаването на проблемите на веригата за доставки, да подпомогнат растежа на икономическата активност и заетостта и да помогнат за намаляване на инфлацията. Въпреки това остават рисковете за икономическите перспективи, включително от появата на нови щамове на COVID-19.

ФЕД има за цел да постигне максимална заетост и инфлация от 2% в дългосрочен план. За да подкрепи тази цел, комисията реши да поддържа целевия диапазон за лихва по федералните фондове от 0-0,25%.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА