Открийте ни и в

САЩ

9 години за грам хашиш: Защо Русия осъди Бритни Гринър

Гринър в паузата на дамския шампионат на NBA играеше в руски отбор и при пристигането си бе заловена на летището с по-малко от 1 грам хашиш в багажа

публикувано

на

Денис Родман отива в Русия да спаси осъдената американска баскетболистка

Една от звездите на дамския баскетбол в САЩ – Бритни Гринър – бе осъдена от руски съд на 9 години затвор в края на процес за притежание на наркотици. Гринър в паузата на дамския шампионат на NBA играеше в руски отбор и при пристигането си бе заловена на летището с по-малко от 1 грам хашиш в багажа.  В светлината на крайно влошените отношения между Москва и Вашингтон процесът придоби и политическо значение, а присъдата е близка до максималната поискана, която бе девет и половина години затвор.

Присъдата

Съдията Анна Сотникова прецени, че баскетболистката е имала криминални намерения и я обяви за виновна в транспортиране и складиране на забранени вещества.

“Съдът призна подсъдимата за виновна по част 1 от член 228 от Наказателния кодекс (незаконно придобиване, съхранение, транспортиране на наркотици без намерение за продажба) и част 2 от член 229.1 от Наказателния кодекс (контрабанда на наркотици в значително количество)”, заяви съдията.

Арестуваха американска баскетболистка с хашиш в Русия

31-годишната Гринър, която е родом от Хюстън, бе задържана на 17 януари на летище “Шереметиево”, когато отиваше в Русия по време на паузата в WNBA. В багажа й бяха открити пълнители за електронни цигари, съдържащи хашиш.

Пренебрегнати доказателства

Адвокатите на Гринър – Мария Благоволина и Александър Бойков – заявиха след прочитането на присъдата, че ще обжалват. По думите на Благоволина подсъдимата е в лошо психическо състояние, “много стресирана… и едвам говори”.

Преди прочитането на присъдата направи в съда емоционално изявление, в което се извини на близките си за травмата, която нейното задържане им е причинило.

“Съдът напълно пренебрегна всички доказателства на защитата и най-вече признанието за вина. Присъдата е абсолютно необоснована. Със сигурност ще подадем жалба”, заяви екипът на адвокатите.

Заложница на “нескопосано правосъдие”

По време на процеса двукратната олимпийска шампионка призна вината си и заяви, че не е имала намерение да внася субстанцията. Тя обясни, че е събрала багажа си набързо и в бързината не е обърнала внимание, че е взела и хашиша. Въпреки това очакванията за тежка присъда се оправдаха, а в САЩ видяха в процеса отражение на влошените взаимоотношения. Русия нахлу в Украйна седмица след задържането на Гринър и много анализатори смятат, че задържаните американци може да бъдат употребявани като средство за натиск.

След присъдата от САЩ с нова сила прозвучаха призивите за освобождаване на Гринър, макар и да е ясно ,че това едва ли ще стане. Президентът Джо Байдън нарече “неприемливо” осъждането от руски съд на американската баскетболна звезда.

Заради грам хашиш: Бритни Гринър се призна за виновна пред съда в Русия

“Русия неправомерно задържа Бритни. Това е неприемливо и аз призовавам Русия да я освободи незабавно, за да може тя да бъде със съпруга си, близките си, приятелите и съотборниците си”, каза Байдън в изявление.

“Това е нескопосано правосъдие. Според Държавния департамент г-жа Гринър е неправилно задържана” – заяви Елизабет Рууд, шарже д’афер на  посолството на САЩ в Русия, която посети всичките заседания по делото.

Размяна на затворници

Президентът на САЩ отново заяви, че ще “работи неуморно и ще преследва всички възможни пътища” за репатрирането на Грийнър и на друг задържан в Русия американец – Пол Уилън. От известно време не спират медийните публикации, че се водят преговори за размяна на двамата с руснаци, лишени от свобода в САЩ, между които е известният контрабандист на оръжие Виктор Бут.

Гринър се е признала за виновна по съвет на руските си адвокати. Тя обясни пред съда, че има медицинско разрешение в САЩ за ползването на канабис (от който се извлича хашишът) като болкоуспокяващо средство и представи съответното писмо от лекар. Гринър каза още, че е  била наясно с предупреждението на своето правителство да не се пътува до Русия, но не е искала да подведе руските си съотборнички.

Сделка Бут за Гринър: Лавров готов да обсъди с Блинкън размяната

Освен това Гринър твърди, че при задържането й никой не си е направил труда да й обясни какво права има. Въпреки че е имало преводач, не й е даван пълен превод на казваното и дори и се е наложило да се опита да ползва телефона си за превод.

Правителството прави всичко възможно за освобождаване

Според Държавния департамент както Гринър, така и другият американец, който може да бъде разменен, Пол Уилън, са неправомерно задържани. Държавният секретар Блинкън вече прави опити да обсъди евентуалната размяна на затворници с руския си колега Лавров, като се надява следващата възможност за разговор по темата да де открие на събития на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), където се намират и двамата. Досега руската страна онговаря мъгляво.

Координаторът на стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви, че Блинкън е много ангажиран със случая още от самото начало “и ако има възможност да разговаря с Лавров, ще го направи”.

В блестящата си кариера Гринър е печелила Световната купа в Турция през 2014 г., Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., Световната купа в Испания през 2018 г. и Олимпийските игри в Токио през 2020 г. като част от отбора на САЩ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено