Открийте ни и в

САЩ

CDC и FDA отмениха препоръката за спиране на работа с ваксината на Johnson & Johnson

Ваксинациите с този препарат могат да се възобновят още от събота, казаха от FDA.

публикувано

на

Държавните регулатори US Centers for Disease Control (CDC) и Prevention and Food and Drug Administration (FDA) отмениха препоръката за замразяване на ваксинирането на американците с продукта на Johnson & Johnson. Вместо това ще се проведе осъвременяване на етиката на ваксината, където ще трябва да има предупреждение за редките случаи на кръвни съсиреци, които може да са свързани с нея.

Ваксинациите с този препарат могат да се възобновят още от събота, казаха от FDA.

Двете агенции действаха бързо, след като експертите от Advisory Committee for Immunization Practices (ACIP) препоръчаха вдигане на забраната.

Хората от ACIP се мотивираха, че изваждането на една от ваксините от микса, достъпен за американците, ще забави усилията за имунизиране на нацията срещу вирус, който  е убил вече над половин милион души в САЩ. Освен това те бяха съгласни, че да имат под ръка еднодозова ваксина, която не изкисва екстремни температури на съхранение, е много удобно решение за случаите, в които хората не могат да се върнат за втора доза или ще има трудности да си запишат час за втора доза.

Здравни експерти от САЩ препоръчаха възобновяване на ваксинациите с препарата на Johnson & Johnson

При гласуването 10 гласа бяха в полза на решението, 4 против  и 1 се въздържа.

Основният проблем със съсиреците при ваксината на Johnson & Johnson и на доста сходната с нея AstraZeneca e, че тези необичайни тромбози възникват не нехарактерни места като например вени, отвеждащи кръвта от мозъка, и че се получават при хора с ненормално ниско ниво на тромбоцитите, от които си получават съсиреците. Това може да е пречка за третирането с най-използваното противосъсирващо средство – хепарина.

Този т. нар. Синдром на тромбоцитопенията се наблюдава основно при жени под 50-годишна възраст. От 15 известни случая в САЩ, 13 да били жени под 50 години.

При разискванията преди решението за “размразяване” на ваксинациите е имало обсъждане, след което експертите са решили да бъде променен етикетът на ваксината и там да има предупреждение за много редките случаи на тромбози при жени на възраст под 50 години, така че дамите от тази възрастова група да са напълно наясно с макар и минималния риск.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА