Открийте ни и в

Коронавирусът

FDA одобри ваксинацията с Pfizer срещу коронавирус за деца от 5 до 11 години

Ваксинациите все още не могат да започнат – въпросът сега се придвижва към Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC)

публикувано

на

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) издаде разрешение за спешна употреба в петък за ваксината срещу COVID-19 на Pfizer за деца от 5 до 11 години. Това е първата ваксина срещу новия коронавирус, разрешена в САЩ за по-малки деца.

Във вторник съветниците по ваксините на FDA гласуваха със 17-0 и един въздържал се, в полза на препоръка за разрешение за спешна употреба на ваксината.

Позволената доза е една трета от дозата на ваксината, използвана за хора на 12 и повече години.

От Pfizer казват, че клиничното изпитване е показвало, че тяхната ваксина осигурява повече от 90% защита срещу симптоматично заболяване сред децата дори при една трета от дозата за възрастни и компанията се надява, че по-ниската доза ще намали риска от всякакви странични ефекти.

FDA одобри бустерните дози за Moderna и J&J

Ваксинациите все още не могат да започнат – въпросът сега отива към Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC).

Съветниците по въпросите на ваксините (Консултативният комитет по имунизационни практики) на CDC ще  се срещнат на 2 ноември, за да обсъдят дали да препоръчат употребата на ваксината сред деца в САЩ.

След това директорът на CDC, д-р Рошел Уаленски, ще вземе окончателното решение за използването на ваксината.

Белият дом казва, че вече има изготвен план за разпространение на ваксини за деца. Те ще могат да се прилагат веднага, след като Уаленски подпише от името на CDC.

Ваксината срещу коронавирус на Pfizer преди беше разрешена за деца на възраст от 12 до 15 години. Тя е одобрена още по-рано за хора на възраст 16 и повече години.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА