Открийте ни и в

Коронавирусът

FDA разреши ваксината на Pfizer за деца между 12 и 15 години

Компанията отбелязва, че ваксината е като цяло безопасна за децата и с минимални странични ефекти като лека треска и възпаление на ръката

публикувано

на

Pfizer инвестира в нова производствена мощност

Администрацията на САЩ по храните и лекарствата (FDA) свали долната възрастова граница за прилагане на ваксината на Pfizer в страната на 12 години. Съобщението е направено на сайта на агенцията. Това e решение, което ще даде зелена светлина за още милиони ваксинации. За възраст над 16 години препаратът на Pfizer-BioNTech бе одобрен още през декември.

Миналата седмица президентът Байдън заяви в свои коментари, че администрацията „е готова незабавно да приведе над 20 000 аптеки в страната в готовност да ваксинират подрастващи в момента, в който FDA даде своето ОК“.

Администрацията също така планира да прати ваксини и на служителите в педиатриите, където родителите се чувстват по-удобно да дискутират ваксинацията на децата си. Поставяне на ваксина ще бъде възможно и в някои центрове на общности.

CDC и FDA отмениха препоръката за спиране на работа с ваксината на Johnson & Johnson

Клиничните данни, извлечени от проучване с участието на над 2 200 души, показаха, че ваксината на Pfizer-BioNTech е 100% ефективна в предотвратяването на заболяване при децата между 12 и 15 години.

Половината от доброволците получиха ваксина, а другите – плацебо. В плацебо-групата 18 души се разболяха, а от ваксинираните – нито един.

Компанията отбелязва, че ваксината е като цяло безопасна за децата и с минимални странични ефекти като лека треска и възпаление на ръката, но лекари все пак препоръчват да се публикуват пълните данни, защото това е важно за увеличаване на доверието във ваксината.

Децата много рядко се разболяват в тежка форма от COVID-19 и рядко умират, но те могат да пренасят вируса, причиняващ заболяването, но други хора.

Pfizer поиска от FDA "пълно одобрение" за своята ваксина

Ваксината на Pfizer-BioNTech в момента е единствената достъпна в САЩ за деца под 18 години, но се очаква скоро към нея да се присъединят и други.  Johnson & Johnson в момента прави проучване за своята еднодозова ваксина за деца между 12 и 17 години.

Pfizer и Moderns също така проучват ефекта на своите ваксини върху зеца на 6 месеца. Те ще бъдат наблюдавани през следващите 6 месеца, като резултатите се очакват към края на годината.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА