Открийте ни и в

Коронавирусът

FDA ще разреши трета доза ваксина срещу коронавирус за хора с отслабена имунна система

През последните няколко месеца редица изследвания показаха, че хората с разклатено имунна система нямат толкова добра защита след пълна ваксинация, както здравите хора

публикувано

на

Администрацията на САЩ по храните и лекарствата (FDA) възнамерява от утре да разреши американците с проблеми в имунната система да получат трета доза ваксина против коронавирус, съобщи NBC News, като се позова на свои източници.

Според тях федералната агенция ще разшири разрешителните за извънредна употреба за ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna, като позволи прилагане на подсилваща (“бустерна“) доза.

Около 3% от всички американци се смятат за имунокомпрометирани поради лечение за рак, автоимунни заболявания, ХИВ и други медицински проблеми.

През последните няколко месеца редица изследвания показаха, че хората с разклатено имунна система нямат толкова добра защита след пълна ваксинация, както здравите хора.

Скандал в Германия: 9000 души са получили физиологичен разтвор вместо ваксина

По-рано здравни експерти казваха, че няма доказателства, според които напълно ваксинираните се нуждаят от бустерна доза, но все повече проучвания показват, че хората с отслабена имунна система имат ниско или дори неразличимо ниво на антителата, даже и след две дози.

Тези заключения са притеснителни, защото имунокомпрометираните хора по принцип са рискова група за по-тежко протичане за болестта COVID-19, хоспитализация и смърт. Имунизацията на такива хора става ключове необходимост.

Третата доза обаче повишава образуването на антитела. Проучване сред хора с трансплантирани органи откри, че една трета от пациентите с отрицателни нива на антитела слез първите две дози имат увеличение на броя им след третата. Най-голямото умножаване на антителата, което е засвидетелствано, е 687 пъти.

На пресконференция миналата седмица д-р Антъни Фаучи заяви, че хората с отслабена имунна система са „уязвими“ за коронавирусната инфекция и че администрацията на Байдън работи, за да постигне одобрение за „бустерната“ доза ваксина за такива случаи.

Експертът подчерта, че „за нас е от съществено значение да успеем да приложим на тези лица тяхната трета доза“ и че това е „много важен приоритет“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено