Открийте ни и в

Вашите пари

Fed отново качва лихвения процент ударно заради инфлацията

Fed покачва лихвата със същата разлика, с която бяха предприети и предните две увеличения

публикувано

на

Fed повишава основния лихвен процент

Федералният резерв (Fed) обяви в сряда скоково покачване на основния лихвен процент в поредна ескалация на усилията за преборвани на бушуващата инфлация. Целта е нейното укротяване, но без да се предизвика прекатурване на икономиката.

Fed покачва лихвата с 0,75% – същата разлика, с която бяха предприети и предните две увеличения. Лихвеният процент вече е 3,25 – колкото бе по време на финансовата криза през 2008 година, а финансовата институция предупреди, че стойността му към края на годината може да достигне и до 4,4 в продължаващото усилие за обуздаване на инфлацията.

Ходът идва малко повече от седмица след доклад за инфлацията, който показа, че цените са се покачили леко и през август, натоварвайки още повече бюджета на семействата в САЩ и предизвиквайки най-голямото сгромолясване на S&P 500 за 2022 година.

Джо Байдън в Ню Йорк: Да си го кажем направо, член на СС на ООН нахлу в свой съсед

Fed предприе през миналите месеци поредица от агресивни мерки с лихвения процент, които да прекършат тенденцията към растеж на цените чрез забавяне на икономиката и ограничаване на търсенето. Подходът обаче съдържа риска от преминаване на САЩ в рецесия и загуба на милиони работни места, свързана с това.

Засега покачването на лихвите постига смесени резултати. На годишна база потребителските цени малко се усмириха, но остават много повишени.

Индексът на потребителските цени през август достигна 8,3%, което е лек спад в сравнение с юли – 8,5%, според Бюрото по статистика на труда. Някои цени все пак паднаха осезаемо. Бензинът, например, е с 10,6% по-евтин през август, по данни на Бюрото. Мерките обаче са забавили развитието на някои сектори на икономиката, например в строителството на нови жилища.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено