Открийте ни и в

Коронавирусът

Moderna обяви близо 95% ефективност на ваксината си

Компанията заяви, че сега планира да кандидатства пред американския регулатор, Администрацията по храните и лекарствата, за разрешение за спешна употреба през следващите седмици

bgvoice

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Надпреварата за ваксина срещу COVID-19 е с още крачка напред, след като американската биотехнологична фирма Moderna стана последната, която разкри впечатляващи резултати от фаза 3 на изпитанията на нейния препарат.

Междинен анализ, публикуван в понеделник, и въз основа на 95 пациенти с потвърдени инфекции на Covid, установи, че кандидат-ваксината има ефективност от 94,5%.

Компанията заяви, че сега планира да кандидатства пред американския регулатор, Администрацията по храните и лекарствата, за разрешение за спешна употреба през следващите седмици.

Covuity - името на съвместната ваксина на Pfizer и BioNTech

В проучването 90 от пациентите са получили плацебо с останалите пет ваксини. Резултатите са последната обнадеждаваща новина, която се появява след невероятните усилия за разработване на ваксина срещу коронавирус и последва подобен междинен анализ по-рано този месец от сътрудничеството между Pfizer и германската фирма BioNTech, според които ваксината им е 90% ефективна за предотвратяване на заболяването.

Очаква се ваксината Moderna да се предлага извън САЩ до следващата година. Биотехнологичната компания съобщи, че ще има 20 милиона дози, готови да бъдат доставени в САЩ преди края на 2020 г., и се надяват да произведат 500 милиона до един милиард дози в световен мащаб през следващата година.

Очаква се ваксината Moderna, която се основава на подобна mRNA технология както препарата на BioNTech, да бъде оценена от FDA при окончателен анализ на 151 случая Covid сред участниците в проучването, които ще бъдат проследявани средно повече от два месеца.

Ако резултатите останат толкова впечатляващи, колкото по време на изпитването, ваксината Moderna потенциално може да осигури голямо предимство пред ваксината Pfizer.

Докато ваксината на Pfizer изисква ултра студено замразяване между -70C и -80C от производственото съоръжение до пациента, Moderna заяви, че е подобрила срока на годност и стабилността на собствената си ваксина, което означава, че може да се съхранява при стандартни температури на охлаждане от 2C до 8C за 30 дни. Тя ще може да се съхранява в продължение на шест месеца при -20 ° С за доставка и дългосрочно съхранение, казаха от компанията.

Но с £38 до £45 за курс от две ваксинации, препаратът на Moderna е по-скъп от останалите водещи разработки.

Сн.: АП/БТА

AstraZeneca и Оксфордският университет се стремят да продадат ваксината си на около £3 на доза, докато ваксините на Джонсън и Джонсън и сътрудничеството между Sanofi и GSK се очаква да струват около £8 на доза.

Pfizer изчислява препаратът си на около 30 британски лири за курс от две дози.

Двукратната ваксина на Moderna инжектира генетичен материал, наречен mRNA в тялото, който клетките след това използват за изхвърляне на протеина на шипа, който вирусът използва, за да нахлуе в клетките. Шиповият протеин покрива повърхността на вируса и е една от основните цели на имунния отговор на организма за унищожаване на инфекцията.

Въпросът знак, който остава върху ваксината на Pfizer, е дали тя предотвратява сериозни заболявания.

Резултатите от Moderna, публикувани от независим съвет за наблюдение на безопасността на данните, са окуражаващи по този въпрос. От 11 участници, които са развили усложнения от Covid по време на изпитването, всички са били в групата на плацебо. Резултатите също така предполагат, че ваксината е ефективна при възрастни хора и хора от различен етнически произход.

Чувството след ваксината на Pfizer - като след тежък запой

Междинният анализ на Moderna включва преглед на безопасността на наличните до момента данни. Компанията заяви, че не е открила значителни опасения за безопасността, като повечето реакции са леки до умерени и краткотрайни.

Сред докладваните нежелани реакции са болката на мястото на инжектиране при 2,7% от доброволците от пробата след първата доза. След втората, най-значимите странични ефекти включват умора при 9,7%, мускулни болки при 9% и болки в ставите при 5%.

Други са имали главоболие, други болки или зачервяване на мястото на инжектиране.

Проф. Труди Ланг, професор по глобални здравни изследвания в Оксфордския университет, заяви: „Много добра новина наистина е да видим, че друга ваксина преминава със сходни резултати за ефикасност, както беше съобщено миналата седмица от Pfizer.“

Ваксината на Pfizer може скоро да не бъде на пазара

Питър Опеншоу, професор по експериментална медицина в Империал Колидж, Лондон, заяви, че резултатите от Модерна са „изключително вълнуващи“ и подсили оптимизма, че избор от добри ваксини Covid ще бъде достъпен през следващите няколко месеца. Той каза, че включването на високорискови и възрастни хора в проучването Moderna предполага, че ваксината ще защити най-уязвимите към болестта, докато докладваните странични ефекти са „това, което бихме очаквали с ваксина, която работи и предизвиква добър имунен отговор ”.

„Модерна също така обяви, че ваксината може да се съхранява в конвенционален фризер при -20 ° С до 6 месеца и че след размразяване ваксината може да се съхранява до 30 дни при стандартни температури в хладилника от 2 до 8 ° С. Това улеснява доставянето на ваксината “, каза той. „Това съобщение добавя към общото чувство на оптимизъм относно ваксините за Covid-19. Все още не знаем колко дълго може да продължи защитният имунитет. За това ще трябва да изчакаме “, добави той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Белгийски съд задължи AstraZeneca да достави дължимите дози на ЕС

Ако не спази сроковете, компанията ще трябва да плаща по 10 евро за всяка недоставена доза

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Първоинстанционният съд в Брюксел реши да постанови временни мерки по делото, заведено срещу компанията AstraZeneca от Европейската комисия и 27-те държави – членки на ЕС, съобщи пресцентърът на Европейската комисия.

Съдът разпорежда на AstraZeneca спешно да достави 50 милиона дози ваксина до 27 септември 2021 г. съгласно задължителен график както следва:

  • 15 милиона дози до 26 юли в 9,00 ч.,
  • 20 милиона дози до 23 август,
  • 15 милиона дози към 27 септември.

В случай на неспазване на тези срокове за доставка AstraZeneca ще трябва да заплати глоба в размер на 10 евро за всяка недоставена доза.

Решението на съдията относно поисканите временни мерки се основава на факта, че AstraZeneca е извършила тежко нарушение на договорните си задължения към ЕС.

Съдът също така счита, че AstraZeneca е трябвало да положи всички усилия, за да достави ваксините в рамките на договорения график, включително от британските си производствени обекти, изрично посочени в договора, особено като се имат предвид големите закъснения при доставките за ЕС.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Гърция пуска българи и с разпечатан отрицателен бърз тест

Новата мярка се отнася за всички влизащи в страната граждани, независимо от вида транспорт, с които пристигат

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Гърция ще допуска български граждани и с документ за негативен резултат от бърз антигенен тест за COVID-19 на хартиен носител, считано от събота, 19 юни 2021 г., съобщи гръцкото Министерство на туризма, информира МВНР.

По информация на посолството ни в Атина документът за бърз антигенен тест трябва да е издаден от оторизирана лаборатория. Новата мярка се отнася за всички влизащи в страната граждани, независимо от вида транспорт, с които пристигат от т. нар. зелени държави (по скалата на ЕС в тази група влиза и България – https://reopen.europa.eu/en).

Облекчения са въведени и за децата. Изискванията за представяне на удостоверения за PCR или бърз тест, или удостоверение за преболедуване вече ще важат за навършилите 12 години, а не както досега – за навършилите 6 години.

Германия вади САЩ, Канада и части от Гърция от списъка на рисковите държави

Всички шофьори на тежкотоварни камиони, независимо от гражданството си, които пристигат от Италия в Гърция, са длъжни да представят пред компетентните органи декларация с отрицателен резултат от направен самостоятелно бърз тест ( т.нар. self (rapid) test).

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина на дежурен директен телефон: +30 210 67 48 107 или дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107, както и с Генералното консулство в Солун на телефон: +30 2310 829 210; +30 2310 869 510 и дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

„Пирогов“ закри последното си COVID отделение

По време на Третата вълна COVID-19 отделения в „Пирогов“ стават 12 с общо 498 легла

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Facebook/УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

Закрихме последното COVID-19 отделение и се молим да не се налага да го откриваме отново, съобщиха във фейсбук от най-голямата болница у нас „Пирогов“. В разгара на Втората вълна през ноември миналата година „Пирогов’ преструктурира Втора клиника по ортопедия и травматология в поредното COVID-19 отделение. Начело застава доктор Снежа Бахарова.

”Лице в лице с тази зараза спасихме много хора. Някой не успяхме, но дадохме всичко, на което сме способни. Бяхме екип за пример!“, каза доктор Бахарова.

8 месеца, неуморно, денонощно, отдадено екипът й посреща най-тежките случаи от цялата страна.

Започнаха проверки и в "Пирогов" за фалшиви хоспитализации

По време на Третата вълна COVID-19 отделения в „Пирогов“ стават 12 с общо 498 легла. Отделно 4 реанимационни сектора се борят за живота на най-тежко болните!

”Благодаря на ръководството на болницата за пълната подкрепа. Дано няма Четвърта вълна! Но ако има, ние пак ще се справим. Пироговци са големи!”, каза началникът на закритото отделение на деветия етаж в болницата.

Още преди първите случаи на COVID-19 в България болница „Пирогов“ и Клиниката по вътрешни болести са подготвени и през март 2020-та година успяват за часове да организират лечебната дейност така, че нито един нуждаещ се да не остане на прага на болницата.

15 месеца по-късно продължаваме да приемаме тежко засегнати от коронавируса и се надяваме скоро да дойде денят, в който останалите ни легла за COVID-19 болни ще изглеждат както тези на снимките. Ваксините са обещанието, че няма да се наложи отново да постъпим по този начин зарди Алфа, Бета, Гама или Делта варианта на коронавируса. От ”Пирогов” напомниха, че имунизират без почивен ден от 08:30 до 23:00 часа в делнични дни и до 17:30 в събота и неделя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Обама: Ще са необходими повече от едни избори, за да бъдат преодолени разделенията в САЩ

В интервю за ВВС Обама отчете, че сега страната е по-дълбоко разделена, отколкото преди четири години, когато Доналд Тръмп бе...

Затвори