Открийте ни и в

Коронавирусът

Pfizer установи отслабване на защитата от нейната ваксина срещу коронавирус с времето

Pfizer и BioNTech смятат, че третата доза може да бъде полезна в рамките на 6 до 12 месеца след втората доза, за да се поддържат най-високи нива на защита

публикувано

на

От Pfizer обявиха в четвъртък, че се наблюдава отслабване на имунитета срещу коронавирус, осигурен от тяхната ваксина. Компанията увеличава усилията си за разработване на подпомагаща доза, която да предпази хората от вариантите на коронавируса. За такава доза ще бъде поискано одобрението на Американската администрация по храните и лекарствата. Това ще стане през август, след като Pfizer публикува повече данни за това колко добре работи третата доза.

„Както се вижда от реални данни, публикувани от израелското министерство на здравеопазването, ефикасността на ваксините за предотвратяване както на инфекция, така и на симптоматично заболяване, е намаляла шест месеца след ваксинацията, въпреки че ефективността при предотвратяване на сериозни заболявания остава висока“, се казва в изявление на компанията по имейл до CNN.

Фирмата подчертава още, че „през този период вариантът Delta се превръща в доминиращ вариант в Израел, както и в много други страни“. Според нея защитата срещу тежко прекарване на болестта остава висока през наблюдавания период от 6 месеца.

Израел съобщава за спад в ефективността на ваксината на Pfizer/Biontech

Pfizer и BioNTech смятат, че третата доза може да бъде полезна в рамките на 6 до 12 месеца след втората доза, за да се поддържат най-високи нива на защита, се казва в съобщението.

Израелското министерство на здравеопазването съобщи в изявление по-рано тази седмица, че е установило спад в ефикасността на ваксината на Pfizer от над 90% на около 64% ​​при разпространението на варианта B.1.617.2 или Delta.

Компанията заяви, че помощните дози от нейната ваксина, разработена заедно с BioNTech, произвеждат нива на неутрализиращи антитела, които са 5 до 10 пъти по-високи от произведените след две дози.

Компаниите очакват скоро да публикуват по-категорични данни, включително и в рецензирано списание, и планират да представят данните на FDA, EMA и други регулаторни органи през следващите седмици“, се казва в изявление на Pfizer.

Бонус ваксина за учителите: Дават им още отпуск, ако се имунизират

Pfizer-BioNTech работят и по подобрен вариант на ваксината срещу коронавирус, който е насочен към целия протеин на шипа на вируса от варианта Delta. Настоящите ваксини са насочени само към част от протеина на шипа – частта от вируса, която той използва, за да се прикрепи към клетките.

Pfizer съобщи още, че първата тестова партида вече е произведена в съоръжението на BioNTech в Майнц, Германия. Компаниите очакват клиничните проучвания да започнат през август, „при условие, че са одобрени от регулаторите“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

В Германия изискват зелен сертификат и за дядо Коледа

Добрият старец трябва да покаже, че е ваксиниран, за да раздава подаръци

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

В Германия дядо Коледа ще успее да раздаде подаръците, само ако има зелен сертификат.

Дрънкайки със звънчета и пеейки коледни песни, група мъже и жени, облечени като дядо Коледа и ангели поздравяваха гражданите и раздадоха подаръци на децата

Минали години много мъже са избирали да станат дядо Коледа под наем. Заради пандемията от коронавирус обаче тази година броят име  драстично ограничен.

Сега те са длъжни да представят сертификат за ваксинация, за да раздават подаръци. Добрите старци посещават училища, болници и домове за сираци.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Вариантът Омикрон може да е възникнал при пациенти с HIV

Вирусът може да се репликира в продължение на седмици у хора с отслабена имунна система, смята германски имунолог

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Изненадващият брой мутации във варианта Омикрон на COVID-19 може да е знак, че той е възникнал при пациент с вируса на СПИН или друг вид имунна недостатъчност, заяви водещ германски имунолог пред ДПА.

Генералният секретар на Германското дружество по имунология Карстен Уоцл каза, че това е много вероятно и даде примери с подобни научни открития, публикувани във връзка с други случаи.

Вирусът може да се репликира в продължение на седмици у хора с отслабена имунна система, каза Уоцл.

"Омикрон" вече е в Европа. Първите заразени са във Великобритания

„В хода на този процес може да се повтарят изолирани мутации, които да не дават някакви предимства на вируса, но въпреки това могат да продължат да се размножават заради неспособността на имунната система да ги контролира“, обясни той.

Имунологът добави, че това може да доведе до допълнителни мутации, които в комбинация с други могат да дадат предимство на вируса.

В сравнение с оригиналния вариант на коронавируса, появил се в Ухан, Омикрон се характеризира с необичайно голям брой от близо 30 промени само в аминокиселините на шиповидния протеин.

Омикрон в Европа: Първи случай в Австрия и шестима заразени в Шотландия

Някои от мутациите се свързват с повишеното разпространение на вируса и способността му да избегне имунния отговор, но според Уоцл все още не е ясно какво ще е въздействието именно на тази комбинация от мутации.

Много пациенти с HIV в Африка не са лекувани адекватно, поради което имунните им системи са значително отслабени, каза експертът.

За да се спре разпространението на варианти с толкова много мутации като Омикрон, ще е важно да се идентифицират заразените хора с отслабена имунна система и те да бъдат изолирани, докато вече не са заразни, каза той.

„Защото дори и вирусът да мутира сериозно в един човек, опасността е в това да не се предаде мутиралият вирус“, обясни ученият.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

В закрити помещения в Лос Анджелис: Вече само със сертификат за ваксина

Наредбата SafePassLA е една от най-строгите от този вид в страната и обхваща всички лица, отговарящи на условията за ваксина срещу COVID

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: Архив/БТА

Жителите на Лос Анджелис от понеделник трябва да представят доказателство за пълна ваксинация срещу COVID-19 при посещения на закрити помещения.

Сертификатът SafePassLA ще се изисква от хората, които посещават закрити ресторанти, фитнес зали, развлекателни съоръжения, заведения за лични грижи и някои градски сгради, трябва да представят доказателство за пълна ваксинация срещу вируса.

Наредбата SafePassLA е една от най-строгите от този вид в страната и обхваща всички лица, отговарящи на условията за ваксина срещу COVID.

Приетите форми на доказателство за ваксинация включват: Карта за ваксинация, издадена от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ или подобна документация, издадена от друга чужда правителствена агенция, Фотокопие на карта за ваксинация или снимка, съхранявана на телефон или електронно устройство, Личен дигитален запис за ваксинация срещу COVID-19, издаден от щата Калифорния или подобна документация, издадена от друг щат, местна или чужда правителствена юрисдикция или от частна компания, Документация за ваксинация срещу COVID-19 от доставчик на здравни услуги.

Фитнес залите в Лос Анджелис са сред бизнесите на закрито, където посетителите вече трябва да представят доказателство за пълна ваксинация, преди да влязат, съгласно новоприетите правила в града.

Хората, които се явяват на възраст над 18 години, също ще трябва да покажат самоличност с доказателството си за ваксинация.

Бизнесите, които нарушават наредбата, ще получат глоба от $1000 за второ нарушение, $2000 глоба за трето нарушение и $5000 глоба за четвърто и последващи нарушения.

Хората могат да бъдат освободени от задължението за представяне на зелен сертификат, ако имат медицински състояния, които ограничават способността им да се ваксинират, или заради „искрено поддържани религиозни убеждения“, съгласно наредбата.

Тези изключения ще трябва да бъдат преразгледани от мястото, където лицето се опитва да влезе.

Отрицателни тестове за коронавирус в рамките на 72 часа от влизането в тези заведения ще бъдат необходими за хора с религиозни или медицински изключения за ваксинации.

Клиентите без доказателство все още могат да използват съоръжения на открито и могат за кратко да влязат на закрито, за да използват тоалетна или да вземат поръчка за храна.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА