Открийте ни и в

Имиграционни САЩ

Тръмп: Без лотария, без зелени карти за родители, братя и сестри, стена и статут за дриймърите (ВИДЕО)

Ясен Дараков

публикувано

на

И Доналд Тръмп като последните двама президенти преди него се хвърли върху имиграционната реформа – нещо, което убегна и на Буш, и на Обама. Сега обаче Конгресът трябва да действа, ако иска да реши съдбата на стотици хиляди деца, доведени в САЩ като малки без тяхно желание и които не познават друга Родина. А демократите поставят това като условие, за да подкрепят бюджета на държавата, който е гласуван с временно удължение до 9 февруари.

Белият дом представи през миналата седмица своята рамка за имиграционна реформа, а президентът Доналд Тръмп обобщи „четирите стълба“ в своята първа реч за състоянието на съюза във вторник вечерта пред общата сесия на двете камари на Конгреса.

Накратко – Тръмп предложи път към американско гражданство за 1,8 милиона души без легален статут в тази страна срещу $25 милиарда за стена по границата с Мексико, спиране на лотарията за зелена карта и още стриктни антиимиграционни мерки, включително и ограничаване на семейната миграция.

Администрацията на Тръмп нарича „голяма отстъпка“ опцията за легален статут на 1,8 милиона души – с около милион повече от тези деца дриймъри, които се квалифицират по спряната програма DACA.

В замяна Тръмп иска тръст, в който да бъдат сложени 25 милиарда долара за построяването на стена по границата с Мексико, и други мерки като наемането на още гранични служители и охрана и спирането на семейната миграция освен за съпрузи и непълнолетни деца. В момента американските граждани могат да спонсорират за зелена карта своите родители, братя и сестри, въпреки че квотите са малко и се чака с години. В речта си пред Конгреса Тръмп нарече това спиране на „верижната миграция“ – термин с противоречиво и неточно значение, което предизвика освиркване от страна на демократите.

От Белия дом искат прекратяване на лотарията за зелена карта и замяната й с точкова система, базирана на образование, опит и умения.

 Освободените от лотарията пък 50 хиляди визи ще се използват за изчистване на чакащите за семейни визи по сега съществуващите правила и за зелени карти на висококвалифицирани специалисти.

„През последните месеци администрацията ми разговаря с републиканци и с демократи, за да постигне обективен подход към имиграционната реформа. На базата на тези дискусии представихме пред Конгреса подробно предложение, което би трябвало да бъде подкрепено от двете партии като справедлив компромис – никой няма да получи всичко, което иска, но страната ни ще получи решаващата реформа, която й е необходима“, каза Тръмп.

Това, което може да е много трудно за преглъщане от демократите, са провизии в рамката, която Тръмп предлага и която ще разшири правомощията на имиграционните власти и дефиницията на „кой подлежи на депортация“, така че да могат да бъдат депортирани много повече хора.

Тръмп се хвали с икономически успехи в речта си „За състоянието на съюза“

В първата си реч „За състоянието на съюза“ пред двете камари на американския Конгрес Доналд Тръмп призова всички американци, и по-специално републиканците и демократите, към единство. „Това е нашият нов американски момент. Никога не е имало по-добро време да се започне осъществяването на американската мечта. Съюзът е силен, понеже американският народ е силен“, каза президентът.

Доналд Тръмп използва първата си реч „За състоянието на съюза“, за да си припише заслугата за икономическите успехи на САЩ. „От изборите ние създадохме 2,4 милиона работни места, включително 200,000 само в индустриалното производство. След години на стагнация на заплатите най-сетне виждаме повишаващи се възнаграждения“, каза Тръмп. По думите му фондовият пазар „чупи рекорд след рекорд“. Данните обаче показват, че темповете на ръст на пазарите са били по-големи през първата година на Барак Обама, отколкото на Тръмп.

Той обеща освен това, че от другия месец милиони американци ще започнат да носят вкъщи още по-високи заплати благодарение на масовите данъчни съкращения, които той подписа като закон на Коледа. Те обаче са временни, а облекченията за корпорациите – постоянни.

Президентът призова за компромис между републиканци и демократи, който да позволи Конгресът да приеме законопроекта за генерирането на най-малко 1,5 трилиона долара  за модернизиране на пътищата, мостовете и други инфраструктурни проекти. По думите му всеки федерален долар трябва да бъде управляван чрез партньорство с щатските и местните власти, привличайки и инвестиции от частния сектор, където е уместно. Освен това законопроектът за инфраструктурата трябва също да оптимизира процеса на одобрение и лицензиране, свеждайки го до две, дори до една година.

 

 

Мелания Тръмп пристигна в Конгреса отделно от съпруга си

Мелания Тръмп пристигна на Капитолия отделно от съпруга си – президента Доналд Тръмп – нещо, което нито една първа дама не е правила преди.

Мелания придружава група гости, чиито лични истории илюстрират дневния ред на президента. Мелания и съпругата на вицепрезидента Карън Пенс са организирали за тях на Капитолия неофициален прием.
Първата дама беше облечена в бял костюм – цвят, с който бяха облечени жените в Конгреса на миналогодишната реч на Тръмп в знак на протест срещу неговите политики за жените. Бялото е цветът на борбата на жените за равни права.

През миналата седмица Мелания Тръмп отмени и пътуването си до Давос с президента.

Всичко това става на фона на скандала с порно актрисата Сторми Дениълс, която твърди, че е имала интимна връзка с Доналд Тръмп малко след като Мелания го дарила със син.

Двамата пътуваха заедно до Белия дом след края на речта му.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
26 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

ИМИГРАЦИОННИ

Депортират имигранти, които сътрудничат при разследвания

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия

Администрацията на Тръмп тихомълком е променила правилата за визите, предоставени на имигранти, които сътрудничат на властите в криминални разследвания. С промените такива хора ще могат да бъдат депортирани, дори докато чакат визите си.

Въпросните визи са U визи, въведени през 2000 г. Включват както хора, свидетели на престъпление, така и жертви на домашно насилие, трафик на хора и масови стрелби. За миналата година в регистрите на имиграционните са постъпили над 120 000 молби.

Със заплахата да бъдат върнати в родината си, много имигранти в страната няма да съобщават за сериозни престъпления, казват имиграционни адвокати. Новите мерки според тях подчертават още веднъж усилията на администрацията на Тръмп да депортира колкото може повече имигранти от САЩ.

Това ще има смразяващ ефект

казва Айлийн Блесингър, представител на организация за защита на имигрантите във Вирджиния. „Когато кандидатствате за такава виза, вие по същество се появявате в радара на имиграционтите ( ICE), но сега съществува риск ICE да ви арестува“, добавя тя. Друг специалист казва, че преди хората с отказ за U виза са можели да останат в страната с друга виза или друг статут, ако са имали такива, но сега могат да бъдат депортирани.

Промяната бе обявена в редактирана директива на имиграционните, публикувана на 2-ри август.

Директивата по същество позволява на ICE да даде разрешение на хората да останат в страната, докато чакат своите U визи. Но сега ICE може да депортира висящите кандидати по своя преценка.

Заявленията за U визи могат да отнемат до четири години. Правителството издава 10 000 бройки годишно, но не ограничава броя на визите, издавани  на съпрузи и деца на кандидати или родители на кандидати, които са на възраст под 21 години.

Директивата запазва изискването имиграционните агенти

да преразглеждат съвкупността от обстоятелства

за всеки случай, включително „всякакви благоприятни или неблагоприятни фактори, както и свързаните с тях федерални интереси“ и да решават дали да разрешат на кандидата да остане или да му откажат виза. “

В изявление пред някои медии говорител на ICE защити промяната и заяви, че това ще помогне за справяне с обема на заявленията. „Тъй като броят на молбите за U визи се е увеличил, този процес се превръща в тежест за агенцията ни. Промяната не се отразява на качеството при проверката на заявленията“, допълва той.

Според някои активисти за либерална имиграционна политика новата директива прилича много на предишна наредба на имиграционните от миналата година, с която се прекрати практиката за опрощаване на сумата за подаване на молба за U виза. Тази промяна намали броя на хората, които искат такава виза

Всъщност молбата за самата виза е безплатна, но кандидатите с минали престъпления или имиграционни нарушения трябва да платят такса в размер на 585 долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Снимка или съобщение във Facebook ни реже достъпа до САЩ

Боян Димитров

публикувано

на

Виж цялата статия

Граничните служби на САЩ отказват достъп до страната на чужденци заради техни съобщения в социалните мрежи или видеа, които са получили или изпратили. Причина за отказа може да стане дори снимка, която не се харесва на някои от проверяващите, както и наличието на приложение за криптирана връзка като телеграм или WhatsApp. За това алармираха множество опитали се да влязат на територията на Америка с легални визи, които са били върнати принудително в страните си. Сред хората, подали жалби до различни институции в САЩ, се срещат цели семейства и дори цели туристически групи, които са били изпратени с първия полет обратно към страната, от която идват. Един от последните случаи е на палестиец, който живеел в Ливан. Той бил приет в престижния университет “Харвард” и трябвало да е първокурсник. Летищните власти в Бостън обаче му отказали да го пуснат в страната. Още с пристигането му 17-годишният Исмаил Аджави бил привикан за по-обстойна проверка. Той обяснил, че е възпитаник на “Харвард”. Това обаче

не спряло инспекторите на летището да отворят лаптопа

и телефона му. Сред съобщенията те забелязали такива, които имали прекалено силна религиозна насоченост. Ставало въпрос за пожелания „Аллах да го пази и закриля“ – съобщения, изпратени от близките му. Това не се понравило на проверяващите и те анулирали визата на Исмаил и го депортирали обратно в Ливан. Специалисти по имиграционно право обясняват, че границата на Съединените щати е особено пространство, където важат закони, защитаващи само и единствено интересите на страната, както и работата на имиграционните служители. Така всеки един човек в униформа може да реши дали да допусне на територията на страната пътник или да го върне обратно. Нароченият за нарушител няма право дори на адвокат, за да защити правата си, тъй като такива не му се полагат на летищата и границите на САЩ. Не е необходима и каквато и да е заповед, за да бъдат щателно претърсени, да бъдат разгледани телефоните и другите им мобилни устройства.

Дори най-малкият признак за нещо нередно

дава правото на служителите да откажат достъп до страната. В много от случаите това се оказва невинно съобщение или просто някаква снимка, която няма нищо общо с терористични или престъпни намерения, но не се харесва на властите, тъй като поражда някаква причина за съмнение у тях. Поради различни причини всеки ден митническите и граничните власти на САЩ отказват да пуснат в страната по 760 души. Понякога отказът е ясен – наказателна присъда или грешна документация. Много често обаче е просто съобщение във Facebook или неподходящ пост в Twitter. Само за ден митническата и граничната защита на САЩ обработва 1,13 милиона пътници със самолет, море и суша и отказва влизане на повече от 760 души.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп пак се зарече да премахне американското гражданство по рождение

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Президентът Доналд Тръмп отново се върна на идеята за премахване на правото на американско гражданство по рождение, съобщи Fox 32. Според сега действащия закон всяко дете, родено на територията на САЩ, без оглед на това какъв е произходът на неговите родители, е американски гражданин.

„Гледаме много сериозно на отнемането на правото на гражданство за бебета, родени от родители с неамериканско гражданство на американска земя“, обяви Тръмп. Според него гражданството по рождение е „наистина абсурдно“.

Това не е първият път, в който Тръмп повдига темата – той каза нещо подобно и през октомври м.г.  Но предложението, свързано с гражданството неизбежно ще предизвика продължителна юридическа битка, той като президентът може да промени отдавна постигнатото съгласие, че 14-та поправка гарантира гражданство на всяко дете, родено в САЩ независимо от имигрантския статус на родителите.

Джеймс Хо, посочен от Тръмп консервативен федерален съдия, написа през 2008 г., преди назначаването му, че правото на гражданство по рождение „е защитено не по-малко за децата на хора без документи, отколкото за наследниците на пътниците в кораба „Мейфлауър“ (първите заселници – б.р.).

Но Тръмп заяви, че е получил уверение от адвокати, че промяната може да бъде напавена „само с изпълнителна заповед“ – аргумент, който той използва още от ранните си дни като кандидат-президент, когато нарече това право „магнит за нелегални имигранти“ и се зарече да го премахне.

Няма данни колко чужденки пътуват до САЩ специално с намерението да родят на американска земя. Според Центъра за изследване на имиграцията, през 2012 г. около 36 000 неамериканки са родили в САЩ, а след това са напуснали страната.

Места като Флорида преживяват бум на т.нар. „туризъм с цел раждане“. Всяка година стотици бременни рускини пътуват до САЩ, за да родят, плащайки между 20 и 50 хиляди долара на посредници, които да им уредят документи за пътуване. По същата причина в САЩ пристига и значителен брой жени от Китай и Нигерия.

Коментарите на Тръмп дойдоха, докато администрацията продължава да прави имиграционни промени, притисната от хардлайнери, които работят по тях от месеци. В сряда департаментът за вътрешна сигурност обяви, че скоро ще бъде сложен край на дългогодишното федерално споразумение, което определя граници за това колко дълго децата на имигранти могат да бъдат задържани.

Решението почти сигурно ще доведе до юридическа битка срещу желанието на правителството да задържа имигрантски семейства, докато делата им бъдат решени.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada