Открийте ни и в

Имиграционни САЩ

Тръмп: Без лотария, без зелени карти за родители, братя и сестри, стена и статут за дриймърите (ВИДЕО)

публикувано

на

И Доналд Тръмп като последните двама президенти преди него се хвърли върху имиграционната реформа – нещо, което убегна и на Буш, и на Обама. Сега обаче Конгресът трябва да действа, ако иска да реши съдбата на стотици хиляди деца, доведени в САЩ като малки без тяхно желание и които не познават друга Родина. А демократите поставят това като условие, за да подкрепят бюджета на държавата, който е гласуван с временно удължение до 9 февруари.

Белият дом представи през миналата седмица своята рамка за имиграционна реформа, а президентът Доналд Тръмп обобщи “четирите стълба” в своята първа реч за състоянието на съюза във вторник вечерта пред общата сесия на двете камари на Конгреса.

Накратко – Тръмп предложи път към американско гражданство за 1,8 милиона души без легален статут в тази страна срещу $25 милиарда за стена по границата с Мексико, спиране на лотарията за зелена карта и още стриктни антиимиграционни мерки, включително и ограничаване на семейната миграция.

Администрацията на Тръмп нарича “голяма отстъпка” опцията за легален статут на 1,8 милиона души – с около милион повече от тези деца дриймъри, които се квалифицират по спряната програма DACA.

В замяна Тръмп иска тръст, в който да бъдат сложени 25 милиарда долара за построяването на стена по границата с Мексико, и други мерки като наемането на още гранични служители и охрана и спирането на семейната миграция освен за съпрузи и непълнолетни деца. В момента американските граждани могат да спонсорират за зелена карта своите родители, братя и сестри, въпреки че квотите са малко и се чака с години. В речта си пред Конгреса Тръмп нарече това спиране на “верижната миграция” – термин с противоречиво и неточно значение, което предизвика освиркване от страна на демократите.

От Белия дом искат прекратяване на лотарията за зелена карта и замяната й с точкова система, базирана на образование, опит и умения.

 Освободените от лотарията пък 50 хиляди визи ще се използват за изчистване на чакащите за семейни визи по сега съществуващите правила и за зелени карти на висококвалифицирани специалисти.

“През последните месеци администрацията ми разговаря с републиканци и с демократи, за да постигне обективен подход към имиграционната реформа. На базата на тези дискусии представихме пред Конгреса подробно предложение, което би трябвало да бъде подкрепено от двете партии като справедлив компромис – никой няма да получи всичко, което иска, но страната ни ще получи решаващата реформа, която й е необходима”, каза Тръмп.

Това, което може да е много трудно за преглъщане от демократите, са провизии в рамката, която Тръмп предлага и която ще разшири правомощията на имиграционните власти и дефиницията на „кой подлежи на депортация”, така че да могат да бъдат депортирани много повече хора.

Тръмп се хвали с икономически успехи в речта си “За състоянието на съюза”

В първата си реч “За състоянието на съюза” пред двете камари на американския Конгрес Доналд Тръмп призова всички американци, и по-специално републиканците и демократите, към единство. “Това е нашият нов американски момент. Никога не е имало по-добро време да се започне осъществяването на американската мечта. Съюзът е силен, понеже американският народ е силен”, каза президентът.

Доналд Тръмп използва първата си реч “За състоянието на съюза”, за да си припише заслугата за икономическите успехи на САЩ. “От изборите ние създадохме 2,4 милиона работни места, включително 200,000 само в индустриалното производство. След години на стагнация на заплатите най-сетне виждаме повишаващи се възнаграждения”, каза Тръмп. По думите му фондовият пазар “чупи рекорд след рекорд”. Данните обаче показват, че темповете на ръст на пазарите са били по-големи през първата година на Барак Обама, отколкото на Тръмп.

Той обеща освен това, че от другия месец милиони американци ще започнат да носят вкъщи още по-високи заплати благодарение на масовите данъчни съкращения, които той подписа като закон на Коледа. Те обаче са временни, а облекченията за корпорациите – постоянни.

Президентът призова за компромис между републиканци и демократи, който да позволи Конгресът да приеме законопроекта за генерирането на най-малко 1,5 трилиона долара  за модернизиране на пътищата, мостовете и други инфраструктурни проекти. По думите му всеки федерален долар трябва да бъде управляван чрез партньорство с щатските и местните власти, привличайки и инвестиции от частния сектор, където е уместно. Освен това законопроектът за инфраструктурата трябва също да оптимизира процеса на одобрение и лицензиране, свеждайки го до две, дори до една година.

 

 

Мелания Тръмп пристигна в Конгреса отделно от съпруга си

Мелания Тръмп пристигна на Капитолия отделно от съпруга си – президента Доналд Тръмп – нещо, което нито една първа дама не е правила преди.

Мелания придружава група гости, чиито лични истории илюстрират дневния ред на президента. Мелания и съпругата на вицепрезидента Карън Пенс са организирали за тях на Капитолия неофициален прием.
Първата дама беше облечена в бял костюм – цвят, с който бяха облечени жените в Конгреса на миналогодишната реч на Тръмп в знак на протест срещу неговите политики за жените. Бялото е цветът на борбата на жените за равни права.

През миналата седмица Мелания Тръмп отмени и пътуването си до Давос с президента.

Всичко това става на фона на скандала с порно актрисата Сторми Дениълс, която твърди, че е имала интимна връзка с Доналд Тръмп малко след като Мелания го дарила със син.

Двамата пътуваха заедно до Белия дом след края на речта му.

 

ИМИГРАЦИОННИ

Франсиско – един американец, арестуван заради мексиканското си име

публикувано

на

Франсиско Галисия, роден в Тексас, но с мексиканско име. Той е на 18 години и заради корените си прекара 23 дни в арест близо до границата с Мексико под угрозата да бъде депортиран. Там той бил държан гладен и мръсен и само късметът го спасил.

Младото момче, което е задържано, докато отива на турнир по футбол, попада в бройката от 12 млн. души, които президентът Доналд Тръмп се закани, че ще прати обратно в Родината им.

Всичко започнало на 27 юни, когато заедно с брат си Марлон и група приятели от родния им град Единбург пътували за състезание.

Момчетата обаче били спрени на пропускателния пункт във Фалфуриас, на около 100 мили северно от границата между САЩ и Мексико.

Всичко се развило за секунди

Митническите и имиграционните власти им поискали документите. Марлон нямал такива и последвало незабавно задържане и изпращането му обратно в Мексико, където 17-годишното момче било родено.

Франсиско обаче разполагал както с американско гражданство, така и със свидетелство за раждане в Щатите и карта за социално осигуряване. Освен това носел в себе си и мексиканска туристическа виза.

Наборът от документи обаче не се оказал достатъчен за проверяващите, които просто прочели мексиканското му име. Така Галисия се озовал в малка килия с още 70 набелязани за депортация. „Опитах се да обясня, че съм роден в Тексас. Като дете сме се преместили за кратко в Мексико със семейството си, а след това отново сме се върнали в САЩ. Те обаче не се интересуваха от това. Държаха се ужасно с мен. Бях принуден да спя на цимента, а 23 дни нямах достъп до баня, където да се изкъпя. Вместо това ни даваха кърпички, с които да се почистваме. Те обаче не помагаха, за да премахнем цялата мръсотия от телата си. От недохранването

загубих повече от 11 килограма

разказа Галисия след освобождаването си.

Това станало по чиста случайност. Тъй като никой освен по-малкия му брат не знаел за случилото се, нямало как да се наеме адвокат или пък да се докаже правотата на Франсиско. Марлон обаче успял да се свърже с майка си от Мексико и така жената се задействала, за да измъкне сина си.

„Не ми повярваха. Заплашиха ме с обвинения, че съм си фалшифицирал документите“, продължава разказа си Галисия, след като вече е на свобода. Той допълва, че е бил готов да подпише документите си за депортация, за да спрат страданията му в ареста.

Служителите на имиграционните и митнически служби в САЩ отказаха искане на CNN за коментар по твърденията на Галисия. Вместо това те направиха съвместно изявление, в което отричат казаното от 18-годишното момче.

„Лицето предостави противоречиви данни относно статута си, след като беше задържан от граничния патрул на САЩ и прехвърлен в ареста”, се казва в изявлението и се допълва, че Галисия е държан толкова време, тъй като е било необходимо да се направи съответната проверка.

Галисия отхвърли твърдението на президента Доналд Тръмп, че много от хората, преминаващи границата, са „лоши актьори“, които искат да навредят на САЩ и на нейния народ. Той каза, че хората, които е срещнал, които са били държани с него в ареста,

не представлявали никаква заплаха

и не искали да навредят на никого.

„Те просто искаха да дойдат в търсене на по-добро бъдеще. Бягаха от своите страни, защото бяха заплашени или с убийство, или с отвличане”, завършва Франсиско.

Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

САЩ ще депортират мигранти по бърза процедура

публикувано

на

Администрацията на Доналд Тръмп въвежда бърза процедура за депортиране на мигранти, която ще заобикаля съдебната инстанция.

Според новите правила мигрантите, които не могат да докажат продължителен престой от над две години в страната, могат да бъдат незабавно депортирани.

Досега бързото депортиране се прилагаше само са лица, задържани край границата и престояли в САЩ под две седмици.

Според правозащитници процедурата, която влиза в сила веднага след публикуването й във вторник, може да обхване стотици хиляди хора.

По думите на секретаря по вътрешна сигурност Кевин Макалийнан промяната “е необходим отговор на настоящата имиграционна криза” и ще облекчи проблема край границата.

Правозащитници обявиха, че ще оспорят новото правило в съда.

Продължете по-нататък

Имиграционни САЩ

Масовата депортация на нелегални имигранти се отлага

публикувано

на

от

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи днес в Туитър, че отлага с две седмици планираната масова депортация на нелегални имигранти, за да даде време на конгресмените да договорят споразумение във връзка с американското законодателство за предоставяне на убежище, предадоха агенциите.

“По искане на демократите отложих с две седмици процедурата”

“Депортирането на нелегалните имигранти се отлага, за да видим дали демократите и републиканците могат да седнат заедно и да изработят решение на проблемите по южната граница, свързани с предоставянето на убежище и вратичките (в закона)”, написа Тръмп в социалната мрежа. “Ако ли не, депортациите започват”, допълни той.

Трима неназовани представители на правителството във Вашингтон заявиха пред Асошиейтед прес, че операцията е била отложена поради това, че в медиите са изтекли подробности за нея и това можело да застраши безопасността на служителите, които ще участват в нея.

Операцията се очакваше да започне утре

и под прицела й щяха да попаднат хора с окончателни заповеди за депортация, включително семейства, чиито случаи са били разгледани от съдиите по бързата процедура. По-рано през седмицата Тръмп написа в Туитър, че предстои подобна операция и заяви, че имиграционната служба ще започне да депортира “милиони” хора.
Президентът съобщи днес в Туитър и че в понеделник, 24 юни, САЩ в значителна степен ще затегнат санкционния режим срещу Иран. “В понеделник въвеждаме сериозни допълнителни санкции срещу Иран”, посочи той в публикацията си.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама