Открийте ни и в

Крими в САЩ

Искат 100 години затвор за варналията, екстрадиран в Пенсилвания

публикувано

на

100 години затвор и глоба от 3,500,000 долара грозят българин, арестуван по обвиненя за банкови измами чрез компютърен вирус.

Според прокуратурата в Западна Пенсилвания Красимир Николов от Варна се добирал до личната информация на жертвите си, като им изпращал вируси онлайн. Добре усъвършенстваният malware давал пълен достъп до цялата информация на заразения компютър, а оттам Николов се добирал и до банковите сметки на потърпевшите. Американските власти твърдят, че българинът е първият арестуван от международната мрежа за киберпрестъпления “Avalanche”.

44-годишният Николов е заловен още в началото на септември в България. Обвинителният акт срещу него е внесен на 4 октомври. Варналията е есктрадиран в САЩ в събота вечерта.

Според обвинителния акт Николов се е сдобивал с банковите сметки на жертвите си, като им изпращал GozNym malware infection – компютърен вирус, който прилича на фактура. Обикновено той се появявал като прикачен файл в имейли, изпратени до собствениците на бизнеси. Веднъж отворен, подобен файл дава достъп до цялата информация на компютъра на собственика.

Властите казват, че вирусът е използван в цяла Америка, а сред потърпевшите са заводът за бутилиране Nort-Lock Inc. и производителят на машинни части Carnegie Bolt-Maker, от чиято банкова сметка в PNC bank Николов се опитал да прехвърли 387,500 долара в банкова сметка, регистрирана в България.

Друг потърпевш бизнес според разследването е Protech Asphalt Maintenance. Прокуратурата твърди, че Николов е направил няколко опита да прехвърли сумата от 243,000 долара от сметката на компанията във First National Bank.

На 5 декември ФБР успешно извършва добре планирана международна акция за свалянето на мащабната мрежа от сървъри, която поддържала повече от 25 от най-вредните компютърни вируси в целия свят. Арестувани са общо 5-ма души, които се намират зад решетките в 5 европейски държави.

Властите казват, че Красимир Николов е първият идентифициран като част от кибермрежата още в края на лятото. Според федералните власти “Avalanche” се грижила и за няколко от най-хитрите схеми за пране на пари.

По информация на ФБР мрежата съществува от 2010 година и е засегнала повече от 500 хиляди компютъра по целия свят. Няколко от жертвите на киберпрестъпната мрежа са бизнеси в западната част на Пенсилвания, както и местна държавна администрация. Това е и причината разследването да започне именно в Пенсилвания.

Красимир Николов остава във федерален арест. Обвиненията срещу българина са за конспирация, банкови измами и кражба на лична информация с цел финансови злоупотреби. 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено