Открийте ни и в

Визов режим с Канада и САЩ

Брюксел даде заден за визите за САЩ и Канада

публикувано

на

Брюксел даде заден ход от заплахата си да въведе визи за граждани на Съединените щати и Канада, ако двете страни не премахнат визовия си режим за България и още 4 страни от съюза. Европейската комисия прикани във вторник Европейския парламент и Съвета на ЕС спешно да започнат обсъждания и да вземат отношение за най-уместния начин на действие с оглед на установената липса на визова реципрочност със САЩ, Канада и Бруней.

ЕК очаква да научи позициите на ЕП и на Съвета на ЕС до 12 юли. Комисията отбелязва, че с Япония и Австралия е постигната пълна реципрочност съответно през декември и през юни 2015 г. САЩ, Канада и Бруней продължават да прилагат визови изисквания за гражданите на някои държави от ЕС, въпреки че техните собствени граждани са освободени от визи в целия ЕС. Реципрочността в отмяната на визовия режим е принцип на общата визова политика на ЕС. 

Преди седмица на пресконференция говорителят на комисията Мина Андреева обясни, че ако ЕК установи липса на визова реципрочност (при която американци и канадци пътуват без визи до ЕС, но САЩ и Канада изискват визи за граждани на общността), ще бъде принудена от законодателството да предложи премахване на безвизовите пътувания за гражданите на двете северноамерикански държави. От комисията казват, че при всяко такова решение трябва да се вземат предвид последиците от отмяната на безвизовия режим за външните отношения на ЕС и неговите държави. Регламентът изисква ЕК да вземе предвид политическите, икономическите и административните последици от отмяната на безвизовия режим за външните отношения на ЕС и неговите държави.

Според комисията, ако бъдат наложени визи на САЩ и Канада, държавите от ЕС вероятно няма да бъдат в състояние да обработват нарасналия брой заявления за издаване на виза в 90-дневен срок съгласно визовия кодекс. Въвеждането на визи може да доведе до намаляване броя на пътуващите от Канада и САЩ (както и от Бруней). Временното връщане на визите вероятно ще доведе и до съществени икономически последици, особено при въздухоплаването, и ще окаже значително въздействие върху външните отношения на ЕС с два стратегически партньора.

ОТГОВОРЪТ НА КАНАДА

В отговор на ЕК канадското правителство обяви, че визовата политика на страната не се основава на реципрочност. Говорителят на канадското министерство на миграцията Феликс Кориво посочи: „Канада трябва да е сигурна, че държавите отговарят на нейните критерии за освобождаване от визи.“ Според него канадските официални лица продължават да водят интензивен „положителен и постоянен диалог“ с Европейския съюз.

 ОТ САЩ

Според законодателството на Съединените щати, за да бъде включена една страна в програмата за безвизово пътуване на САЩ (VWP), то отказите на визи за гражданите на тази страна трябва да са под 3%. За 2015 г. американското консулство в САЩ в София е отказало визи на 17,3% от подалите молби българи.

 

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Визов режим с Канада и САЩ

От 1 май някои българи пътуват без виза до Канада

публикувано

на

от

Виж цялата статия

От 1 май отпада необходимостта за български граждани да кандидатстват за виза с цел краткосрочно пребиваване в Канада, ако през последните 10 години са притежавали канадска виза или към момента притежават валидна американска неимигрантска виза. Те ще могат да подават молба за електронно разрешително за пътуване (eTA) вместо виза, съобщиха от посолството на Канада за Румъния, България и Молдова.

Това е първата фаза от отпадането на визовия режим и тя засяга българите, които са имали канадска виза през последните 10 години или които в момента притежават валидна неимигрантска виза за САЩ.

От българското Министерство на външните работи обръщат специално внимание, че решението засяга единствено граждани, пътуващи до Канада с въздушен транспорт. Българските граждани, които влизат в Канада през сухопътните или морските граници, ще продължат да се нуждаят от виза с изключение на тези наши сънародници, които притежават зелена карта за пребиваване в САЩ.

eTA ще улесни пътуването до Канада за много българи. Подаването на молбата е прост и евтин онлайн процес, който отнема само няколко минути. eТA е валидно за срок до пет години и позволява на пътуващите да летят или да преминават транзитно през Канада колкото често желаят, за краткосрочен престой (обикновено за непрекъснат период до 6 месеца) да учат, да преминават транзитно, за посещение или за бизнес. В повечето случаи eTA се издава в рамките на минути от подаването на молбата, уточняват от посолството.

От 1 декември нататък всички български и румънски граждани вече няма да се нуждаят от виза, за да пътуват до Канада по въздух, суша или море, за престой до шест месеца. Все пак подобно на други освободени от визови изисквания туристи те ще се нуждаят от eTA, за да се качат на полет за Канада.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Визов режим с Канада и САЩ

Визите за Канада отпадат от 1 май 2017 г.

публикувано

на

Виж цялата статия

сн. Архив на BG VOICE

Канадските визи за български граждани може да започнат да отпадат поетапно от 1 май 2017 г. Това става ясно от съобщение на Министерския съвет след разговор по телефона между премиера Бойко Борисов и канадския му колега Жустин Трюдо.

По време на разговора, продължил близо час, г-н Трюдо е поел ангажимент от 1 май догодина до Канада без визи да могат да пътуват българските граждани, които вече са посещавали страната, притежателите на визи за САЩ, както и представителите на бизнеса. Канадското правителство ще положи усилия до края на 2017 г. без визи до страната да пътуват и всички останали български граждани, пише в правителственото съобщение.

Само в случай на забавяне поради технически причини заради огромния обем административна работа и пренастройка на системите тази дата може да бъде удължена до 1 май 2018 г., но не по-късно.

Работата по техническата подготовка на договореностите между българското и канадското правителство е възложена на министрите на външните и на вътрешните работи. От българското правителство съобщават, че вицепремиерката Румяна Бъчварова също е присъствала на разговора между двамата министър-председатели. Отпадането на визите за Канада се смята за крачка към отпадане и на визите за САЩ, казват още от правителствената пресслужба.

Борисов и Трюдо се договориха за размяна на визити в рамките на 2017 г. Това ще бъдат първите посещения на ниво министър-председател между двете страни.

Премиерът на Канада Жустин Трюдо ще посети България през 2017 г.

През юли бе последната дискусия в Европейската комисия по повод т.нар. визова реципрочност със САЩ и Канада, за да се намери решение. През май България и Румъния официално предупредиха, че ще гласуват против търговското споразумение между ЕС и Канада, докато въпросът с визите за техните граждани не намери решение. ЕК вече уточни, че ако продължи състоянието, в което канадци и американци пътуват безпрепятствено в ЕС, но страни от съюза все още имат визов режим с двете северноамерикански страни, може да предложи премахване на безвизовите пътувания за срок от 1 година.

 

Румяна Бъчварова

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Визов режим с Канада и САЩ

Канада маха визите за българи

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Канадските визи за български граждани ще започнат да отпадат поетапно от 1 май догодина. Това стана ясно след проведения телефонен разговор между министър-председателя Бойко Борисов и канадския му колега Джъстин Трюдо. Разговорът беше поискан от канадския премиер. На него присъства и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Премиерът Трюдо запозна българския си колега с усилията и огромния по обем работа на канадското правителство за отпадане на изискването за визи за български граждани. Трюдо пое ангажимент от 1 май 2017 г. до Канада без визи да могат да пътуват българските граждани, които вече са посещавали страната, притежателите на визи за САЩ, както и представителите на бизнеса.

Канадското правителство ще положи усилия до края на 2017 г. без визи до страната да пътуват и всички останали български граждани. Само в случай на забавяне поради технически причини заради огромния обем административна работа и пренастройка на системите, тази дата може да бъде удължена до 1 май 2018 г., но не по-късно.

Джъстин Трюдо посочи, че това е възможно да стане след многократните проверки и направените констатации по подготовката на България и големия прогрес в отношенията между двете страни.

Решението на канадското правителство е ключово, тъй като се приема за стъпка към отпадането на визите за българските граждани за САЩ.

Техническата подготовка на двустранните договорености двамата премиери възложиха на своите министри на вътрешните и на външните работи.

Борисов и Трюдо се договориха за размяна на визити в рамките на 2017 г. Това ще бъдат първите посещения на ниво министър-председател между двете страни.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ВИДЕО: Провокация – руски изтребители на косъм от US военен кораб

Невъоръжени руски изтребители направиха повече от 30 изключително близки прелитания над американския разрушител "Доналд Кук" в Балтийско море тази седмица....

Затвори